Leucemia

Leucemiile sunt boli neoplazice ale sângelui caracterizate prin creșterea anormală a numărului de leucocite. Afecțiunea poate fi acută sau cronică. În leucemia cronică proliferarea celulelor leucocitare invadează sângele periferic și poate afecta orice zona din organism. Simptomatologia include Glossary Link anemie, febră, Glossary Link astenie, Glossary Link anorexie, dureri osteoarticulare, Glossary Link adenopatie și Glossary Link splenomegalie. Fiind o afecțiune de natură canceroasă, boala necesită tratament specific, chimioterapic și radiologic.

Introducere

După modalitatea de debut, tipul de Glossary Link celulă predominantă și după prognostic leucemiile pot fi acute și cronice. Leucemiile acute sunt caracterizate prin oprirea maturației celulelor sângelui, creșterea numărului de leucocite în măduva osoasă și apariția la periferie de celule tinere anormale. Aceste celule atipice înlocuiesc celulele normale - leucocite, trombocite, hematii - și conduc la apariția simptomelor de anemie, astenie, manifestărilor articulare și hemoragice. Leucemiile acute pot fi grupate în leucemii limfoblastice și non-limfoblastice (leucemia mioblastica acută, leucemia monocitară acută). Leucemiile acute cuprind o mare varietate de forme citologice datorită proliferării uneia sau mai multor serii (mieloide, limfoide, eritrocitare).
Leucemiile cronice includ leucemia mieloidă cronică și leucemia limfoidă cronică. În acest caz proliferează o singură linie celulară (mieloidă sau limfoidă).

Simptome

Simptomatologia și modul de debut al bolii se diferențiază funcție de tipul de Glossary Link leucemie.
Leucemia acută debutează brusc cu:
- Febra și stare generală de rău, anemie
- Anorexie și astenie
- Adenopatie generalizată (tumefierea ganglionilor limfatici) și splenomegalie moderată
- Manifestări osteo-articulare (dureri articulare)
- Manifestări hemoragice (purpura, peteșii, sângerări gingivale sau nazale) .

Leucemia mieloidă cronică are un debut insidios prin astenie, scădere ponderală și sensibilitate sternală, febră, hemoragii retiniene. Splenomegalia este prezentă în peste 94% din cazuri, provocând tulburări abdominale. Tumefierea ganglionilor limfatici este discretă. Diagnosticarea poate fi întâmplătoare, premergătoare apariției simptomelor, la un control ocazional, prin depistarea unui număr crescut de leucocite.

Leucemia limfoida cronică este caracterizată prin:
- adenopatia externă (hipertrofia ganglionilor periferici) generalizată și simetrică, cu ganglioni de până la 5 cm, de consistență fermă, nedureroși și mobili
- splenomegalie și Glossary Link hepatomegalie moderată, nedureroasă
- hipertrofia sau hipersecreția glandelor salivare și lacrimale, care uneori poate constitui primul semn de boală.


Impact

În general, leucemia este considerată o afecțiune de natură canceroasă ce se întâlnește la toate rasele și poate apărea la orice vârstă. Leucemiile acute reprezintă 70% din leucoze și au o incidență maximă la copii și tineri de până la 20 de ani. Leucemii mieloide cronice afectează adulții între 20-40 de ani, în timp ce leucemiile limfoide cronice au frecvență mare de apariție între 40-60 de ani, fiind extrem de rare sub acestă vârstă și excepționale la copii.

Peste 400 de copii mor anual în România din cauza diferitelor tipuri de cancer

Cauze

Cauza leucemiilor nu este cunoscută, dar se admite intervenția unor factori favorizanți  în declanșarea creșterii anormale a numărului de leucocite.
Factori de risc pentru leucemii:
- Factori infecțiosi virali - anumite infecții virale au rol în transmiterea bolii la păsări și animale
- Factori chimici - unele substanțe chimice (benzen) sau unele medicamente (fenilbutazona) pot induce la om leucemia mieloidă cronică
- Factori fizici - expunerea la radiațiile ionizante cresc riscul de boală
- Factorii genetici - prezența cromozomului Ph1 este caracteristică leucemiei mieloide cronice, în timp ce modificări cromozomiale nespecifice sunt prezente în leucemiile acute.

Diagnostic

Diagnosticul se poate stabili pe baza examenului clinic, testelor de laborator și a investigațiilor suplimentare. De regulă, examenul hematologic precizează diagnosticul.În cazul leucemiilor acute, hemoleucogramă indică numărul de leucocite (între 50000 - 100 000 /mm3), trombocitele fiind sub 100 000/mm3). Pe Glossary Link frotiu sanguin se poate observa prezența celulelor imature și anormale. Scăderea constantă a numărului de Glossary Link eritrocite și trombocite este provocată de insuficiența medulară. Medulograma este analiza măduvei osoase și pune în evidența creșterea anormală a numărului de celule ale sângelui.

Puncția medulară (biopsia măduvei osoase) permite diferențierea diagnosticului de mononucleoză infecțioasă, de boala Hodgkin și limfosarcom, de reumatismul poliarticular Glossary Link acut și de tumorile osoase maligne.

În leucemia mieloidă cronică numărul leucocitelor este mult crescut , peste 100 000/mm3 (uneori peste 500 000/mm3, și rar se găsesc sub 50 000/mm3), iar frotiul sanguin indică prezența tuturor tipurilor intermediare de granulocite. Numărul  de eritrocite și trombocite crește inițial, datorită proliferării țesutului mieloid în totalitate, și apoi scade, determinând anemie și Glossary Link trombocitopenie, datorită insuficienței medulare. Puncția Glossary Link biopsie medulară se efectuează rar pentru diagnosticul formelor aleucemice. De asemenea, prezența cromozomului Ph1 (Philadelpia) poate certifica diagnosticul de leucemie mieloidă cronică în peste 90% din cazuri.

Hemograma în cazul leucemiei limfoide cronice este caracteristică, cu creșterea numărului de leucocite peste 50000/mm3, cu prezența linfocitelor mici adulte și a insuficienței medulare (anemie, trombocitopenie). Leucemia limfoida cronică poate fi diagnosticată și prin biopsia ganglionilor limfatici tumefiați.

Tratament

Tratamentul urmărește ameliorarea simptomelor și remisia procesului patologic. Tratamentul, ca și metodele de diagnosticare, sunt diferențiate funcție de tipul leucemiei. Metodele de tratament se bazează pe tipul de leucemie, stadiul bolii, vârsta pe care o are pacientul, dar și pe starea generală de sănătate. O dată diagnosticul stabilit , se va discuta cu bolnavul și cu familia sa, natura bolii, tratamentul și necesitatea unei îngrijiri ulterioare permanente. Este important ca pacientul să ducă o viață cât mai apropiatăde normal, cu menținerea activității școlare sau profesionale. Spitalizarea este indicată numai pentru transfuzii, complicații severe sau în stadiile terminale. La bolnavii tineri tratamentul antileucemic se începe imediat ce a fost stabilit diagnosticul. La pacienții în vârstă care prezintă numai o anemie și o leucopenie moderată, terapia antileucemică nu este obligatorie.

Metodele de tratament pentru leucemiile acute includ chimioterapia, imunoterapia, radioterapia și transplantul de celule stem.

Chimioterapia - administrarea de antileucemice, în cure de atac ce durează 3-4 săptămâni. Se poate utiliza monochimioterapia (o singura substanță medicamentoasă - mercaptopurina sau vincristina pentru leucemiile acute) sau polichimioterapia (o asociere de substanțe medicamentoase). De asemenea, se pot adiministra și corticosteroizi pentru ameliorarea simptomelor și aparitia remisiunilor clinice și hematologice.
La sfârșitul fiecarei cure de atac se efectuează puncția la nivelul măduvei osoase. Dacă nu s-a obținut remisia clinică și hematologică se repeta o nouă Glossary Link cură. Remisia hematologică este menținută prin tratament de întreținere cu unul sau două chimioterapice, săptămânal, câteva luni, păstrându-se numărul de leucocite în jur de 3000/mm3 și a trombocitelor de 50 000/mm3.Imunoterapia constă în administrarea de ser antilimfocitar sau Glossary Link antigen tumoral, metodă ce prelungește durata remisiilor.

Radioterapia este indicată în leucemii acute cu tumori localizate.

Transplantul de celule stem se efectuează pentru a distrugere toate celulele din măduva osoasă și a le înlocui cu celule sănătoase. Transpalantul se realizează cu celule din măduva osoasă sau sânge, provenind de la propriul organism sau donate de alte persoane.

Noi terapii pentru leucemia mieloidă cronică

Dacă leucemiile acute necesită tratament imediat, formele cronice nu necesită administrarea unui tratament rapid. De obicei leucemiile cronice evoluează într-un mod mult mai lent decât formele acute. Tratamentul pentru leucemiile cronice implică, de asemenea,  Glossary Link chimioterapie și radioterapie. Iradierea splinei se efectuează în cazul leucemiilor mieloide cronice cu spenomegalie enormă, tratamentul aplicându-se pe o perioadă de câteva săptămâni. Pentru leucemiile limfoide este recomandată radioterapia în cazul adenopatiilor mari și transformărilor sarcomatoase.

Leucemia, vindecată cu celule stem din cordonul ombilical

Tratamentul complicațiilor
Anemia. Deorece anemia nu este influențată de terapia antileucemică, este nevoie, adeseori de tranfuzii de sânge. Dacă predomină distrugerea hematiilor poate fi utilă administrarea corticoizilor. Doza acestora se reduce treptat, odată cu corectarea anemiei. Anemia intercurentă produsa prin hemoragii se tratează cu fier.
Hemoragia. Sângerările din leucemie se datoresc trombocitopeniei cauzată fie de procesul leucemic, fie de terapie. Dacă este consecința leucemiei, hemoragia poate fi ameliorată prin chimioterapie adecvată. Dacă este cauzată de chimioterapie, trebuie să se întrerupă terapia și să se instituie un tratament cu steroizi. Infecțiile se tratează cu Glossary Link antibiotic. În timpul remisiilor pacienții sunt încurajați să-și reia activitatea normal, cu necesitatea reexaminării la fiecare 1-3 luni, insistându-se asupra necesității controlului periodic și al tratamentului pe toată durata vieții.

Alimentaţie/Stil de viaţă

Pentru că nu se cunosc cauzele declanșării leucemiilor, metodele de prevenire includ evitarea presupușilor factorilor de risc: expunerea la doze mari de radiații, la unele substanțe chimice (benzen) sau medicamente.
Tratamentului oricărei forme de leucemie este însoțit de multiple efecte secundare, cum ar fi: lipsa poftei de mâncare, greață, vărsături, ulcerații bucale, oboseala sau insomnia, scăderea ponderală. Acestea pot fi mai ușor suportate dacă se respectă unele recomandări:

- evitarea deshidratării ce apare datorită grețurilor și vărsăturilor
- abordarea unei alimentații complete, echilibrate pentru a evita episoadele de diaree ce pot apărea în urma chimioterapiei
- evitarea constipației prin exercișii fizice ușoare, o bună hidratare și o dietă bogată în fibre
- respectarea unui program de odihnă și refacere fizică, pentru a ameliora simptomele de oboseală și a preveni insomniile induse de tratament
- păstrarea tonicității musculare și prevenirea scăderii în greutate
- beneficierea de asistență și suport psihologic pentru a depăși efectele psihice induse de boală.

Bibliografie

www.medicinenet.com
Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
Leonard D. Domnișoru, Compendiu de medicină internă, Editura Științifică

Ultima modificareMarți, 10 Decembrie 2013 11:53
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top