Herpesul genital

Herpesul genital este o Glossary Link infecție virotică a pielii, cu transmitere sexuală,  provocată de virusul herpex simplex. Această leziune este caracterizată prin vezicule recidivante, mici, grupate pe un fond eritematos, în jurul regiunilor bucală și genitală.

Introducere

Virusurile sunt microorganisme ce se dezvoltă în interiorul celulelor. Există două tipuri de Glossary Link virus herpetic:
- Virusul herpes simplex de tipul 1 (HSV 1), care este răspunzător de apariția leziunilor caracteristice la nivelul cavității bucale
- Virusul herpes simplex de tipul 2 (HSV 2), ce provoacă herpesul genital.

Virusul herpetic pătrunde în organism prin contactul sexual cu o persoană infectată și rămâne în stare latent pentru toată viața. Pacientul devine astfel purtător de virus herpetic, chiar dacă nu prezintă niciun fel de manifestări. După infecția primară virusul se instalează în ganglionii limfatici, de unde este reactivat datorită scăderii imunității organismului, prin anumiți factori favorizanți. De regulă, virusul herpetic are localizare specifică pentru fiecare persoană , ceea ce explica faptul că leziunile apar în general în același loc. Puseurile, care timp de mai mulți ani pot recidiva în același loc, pot fi provocate de febră, insolație, indigestie, oboseală, vânt, Glossary Link menstruație sau încordare nervoasă.

Herpesul genital este o infecţie cu transmitere sexuală foarte des întâlnită care afectează deopotrivă barbaţii şi femeile. Nu există nici un tratament care să vindece în totalitate herpesul genital, dar aceste tratamente pot ameliora simptomele şi  pot reduce riscul de a infecta şi alte persoane. Folosirea la fiecare contact sexual a prezervativelor, poate ajuta, de asemenea, la prevenirea transmiterii virusului.

Simptome

Inițial infecția primară cu virusul herpex simplex poate să debuteze fără niciun simptom.  Simptomele apar mai ales în cazul infecțiilor recidivante.
Atunci când sunt prezente, simptomele herpesului genital includ:
•    Durere sau mâncărime, care începe în termen de două până la zece zile de la contactul cu un partener sexual infectat
•    Mici umflaturi roşii sau vezicule mici albe, care pot să apară după mai multe zile
•    Ulceraţii care se formează atunci când blisterele se rup şi sângerează
•    Cruste care se formează în timpul vindecării ulceraţiei.
Ulceraţiile pot face urinarea destul de dureroasă. De asemenea, pacientul experimentează durere şi sensibilitate în zona genitală, până când infecţia dispare. În timpul unui focar inițial, este posibil să apară semne și simptome asemănătoare gripei, cum ar fi inflamarea ganglionilor limfatici în vintre, dureri de cap, dureri musculare și febră. Infecţia se poate răspândi şi în altă zonă a corpului, inclusiv în zona ochilor, dacă rana este atinsă şi apoi se atinge, se freacă sau se zgârie acea zonă a corpului

Bărbații și femeile pot dezvolta dureri la nivelul:
•    fundului
•    anusului
•    gurii.
Femeile pot dezvolta, de asemenea, leziuni în sau pe:
•    zonele vaginale
•    organele genitale externe
•    colul uterin.
Barbatii pot dezvolta, de asemenea, leziuni în sau pe:
•    penis
•    scrot
•    coapse
•    uretră, canalul interiorul penisului care duce la vezica urinară.

Herpesul genital se manifetsă diferit la fiecare persoană în parte. Semnele şi simptomele pot reapărea, an de an, unii pacienţi experimentând numeroase episoade în fiecare an. Totuşi pentru cei mulţi dintre ei, focarele sunt mai puțin frecvente pe măsură ce trece timpul.
O formă frecventă și deosebit de supărătoare, în cazul localizării genitale, este herpesul recidivant, ce se repetă la diferite intervale, uneori la câteva săptămâni, ajungând să creeze adevărate psihoze. Cu toate acestea, recidivele sunt în general mai puțin dureroase decât focarul inițial, și rănile se  vindecă, în general, mult mai repede.

Impact

Herpesul genital apare la un număr mare de persoane, la vârsta adolescenței sau a adultului tânăr.  Persoanele predispuse de a contacta virusul sunt cele cu un sistem imunitar slab, cum ar fi persoanele infectate cu HIV sau cele au fost supuse tratamentelor de Glossary Link chimioterapie, sau persoanele care au mai mulţi parteneri sexuali.

De asemenea femeile sunt mai susceptibile de a avea herpes genital decât sunt bărbații. Fiind cu transmitere sexuală, virusul este mult mai ușor preluat de la bărbați la femei decat este de la femei la bărbați.

Cauze

Se cunosc două tipuri de virus herpes simplex care prin infectare, pot provoca, herpes genital:
•    HSV-1. Acesta este tipul care provoacă, de obicei, leziuni herpetice sau vezicule în jurul gurii, deși acestea se pot extinde şi la zona genitală în timpul sexului oral. Recidivele sunt mult mai puțin frecvente decât sunt la infecţia cu tipul HSV-2.
•    HSV-2. Acesta este tipul care provoacă frecvent herpes genital. Virusul se răspândește prin contact sexual și contact piele la piele. HSV-2 este o infecţie frecventă și extrem de contagioasă,  mai ales dacă există şi o rană deschisă.

Deoarece virusul moare repede în afara corpului, este aproape imposibil să fie preluat  prin contact cu toaleta, prosoapele sau alte obiecte folosite de o persoană infectată.

Diagnostic

Diagnosticul poate fi stabilit în urma unui examen clinic complet și a istoricului medical al pacientului. Pentru stabilirea exactă a diagnosticului pot fi efectuate și  alte tipuri de investigații:
- Identificarea tipului de virus prin analiza lichidului sau unei porțiuni de țesut de la nivelul leziunilor
- Teste serologice ce permit analiza de Glossary Link antigen și anticorpi, pentru a pune în evidență o infecție cu HSV1 sau 2, acută sau cronică.

Se va diferenția herpesul simplex de alte leziuni veziculare, în special herpesul zoster și Glossary Link impetigo. În regiunea genitală, se va diferenția de limfogranulomatoza inghinală și de șancrul moale.

Tratament

Cele mai multe leziuni herpetice dispar în termen de 7-10 zile, fără tratament și, de obicei, se vindecă fără cicatrici. Tratamentele, dacă sunt folosite corecte, ajută la ameliorarea simptomelor și accelerarea vindecării. Metode terapeutice includ aplicarea de unguente antivirale (Aciclovir, Zovirax) și de plasturi cu gel hidrocoloid, disponibile în farmacii, fără prescripție medicală. Pentru a fi eficiente aceste tratamente ar trebui să fie aplicate încă de la primele semne: furnicături, Glossary Link prurit sau senzație de arsură în jurul gurii.  Plasturii herpetici sunt, de asemenea, un tratament eficient pentru leziunile pielii.  
Tratamentul herpesului extragenital sporadic poate fi numai local (simpla pudrare cu pulbere de sulfamidă sau aplicații repetate cu alcool rectificat).
 

Pentru herpesul recidivant pot fi prescrise unele medicamente speciale antivirale, chimioterapice și imunizante.
Medicamente antivirale utilizate pentru herpes genital pot fi Aciclovir, Famciclovir, Valacyclovir.  Tratamentul cu medicamente antivirale prescrise pot ajuta la vindecarea mai rapidă a rănilor în timpul infecţiei inițiale, pot reduce severitatea şi durata simptomelor în zona de focar recurentă, pot reduce frecvenţa de recurență şi minimizează şansele de transmitere a virusului herpes la alte persoane.

Herpesul labial - tratament homeopatic

Stil de viaţã

Leziunile herpetice sunt extreme de contagioase în perioada de formare a veziculelor până la spargerea lor, dar rămân contagioase și după această perioadă. Prin urmare, evitați contactul sexual cu persoanele ce prezintă leziuni herpetice.

Sugestiile pentru prevenirea herpes genital sunt aceleași ca și cele pentru prevenirea altor infecții cu transmitere sexuală:  abținerea de la activitatea sexuală sau  limitarea contactului sexual cu  o singură persoană care nu este infectată de vreun virus cu transmitere sexuală. În cazul în care aveţi contacte sexuale cu diverşi parteneri:
•    utilizați prezervative din latex în timpul fiecărui contact sexual
•    evitați totuşi contactul sexual, dacă unul dintre parteneri are un focar de herpes în zona genitală sau în altă zonă a corpului.

Dacă persoană afectată de herpesul genital este o femeie însărcinată se recomandă administrarea de medicamente antivirale în timpul sarcinii, pentru a preveni un focar în jurul datei de naştere a copilului. Dacă există un astfel de focar în momentul naşteri copilului, medicul poate sugera, naşterea prin Glossary Link cezariană pentru a reduce riscul de  transmite a virusului la copil.


Bibliografie

www.nhs.uk
Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală


 

Ultima modificareDuminică, 06 Iulie 2014 18:18
O să te intereseze și: « HPV
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top