HPV

Virusul papilomavirus uman (HPV) este o colecție de virusuri care cauzează negi pe mâini, picioare și organele genitale. Unele tipuri de HPV sunt cu transmitere sexuală și pot  cauza Glossary Link cancer de col uterin.

Introducere

Infecţia cu Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Glossary Link Virus)  cauzează apariţia negilor (veruci). Există mai mult  de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV) care pot provoca apariţia de negi în diferite zone ale corpului uman. De exemplu, infectarea cu unele tipuri de HPV determină apariţia de negi plantari pe picioare, în timp ce altele sunt responsabile de apariţia negilor pe mâini sau față.

Există mai mult de 40 de tulpini diferite de HPV care afectează în mod special zona genitală. Majoritatea infecţiilor cu HPV nu conduc la cancer, dar unele tipuri de HPV genital pot creşte riscul de cancer de col uterin.

Simptome

În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar are capacitatea de a învinge virusul HPV, înainte de apariţia oricăror veruci. Când apar negii pot avea aspect variat în funcție de  tipul virusului HPV care este implicat:


Veruci genitale. Numite și condiloame acuminate aceste sunt leziuni cu aspect de conopidă sau  mici umflături sau proeminențe. La femei, negii genitali apar cel mai frecvent la nivelul vulvei, dar pot apare şi în apropierea anusului, pe cervix sau în Glossary Link vagin. La bărbati, negii genitali pot apărea pe Glossary Link penis şi scrot sau în jurul anusului. Aceste veruci genitale rareori cauzează disconfort sau durere.

Verucile comune. Apar sub forma unor umflături de obicei pe mâini, degete sau în jurul unghiilor. În cele mai multe cazuri, verucile comune, sunt pur și simplu o pacoste din cauza aspectului lor, ele putând fi, de asemenea, dureroase sau sensibile la lovire, putând  sângera.

Negii plantari. Negii plantari sunt excrescenţe dure, cu aspect granulat, care apar de obicei pe tălpi, zone în care se simte cel mai mult presiunea. Aceste leziuni pot provoca disconfort sau durere.


Negi plaţi. Sunt condiloame plate, leziuni ușor ridicate mai închise la culoare decât culoarea normală a pielii. Ele apar de obicei pe față, gât, mâini, încheieturi, coate sau genunchi.Infecţiile cu HPV care provoacă apariţia de veruci plane afectează, de obicei, pe copii, adolescenţi si adulţi tineri.

 

 

Cancerul de col uterin

Cele mai multe cazuri de cancer de col uterin sunt cauzate de două tipuri specifice de HPV. Aceste două tulpini de HPV, nu cauzează de obicei negi, deci de cel mai multe ori femeile nu-și dau seama că au fost infectate. Stadiile precoce ale cancerului de col uterin de obicei nu provoacă semne sau simptome. De aceea este important pentru femei  să-şi facă regulat testul Papanicolau, singurul test care diagnostichează infectarea cu virusul HPV şi poate detecta modificări precanceroase la nivelul colului uterin, care pot duce la cancer.

Impact

Infecţiile cu HPV sunt des întâlnite. Factorii de risc pentru infecţia cu HPV includ:
Numărul de parteneri sexuali. Cu cât numărul  de parteneri sexuali este mai mare cu atât este mai probabilă contractarea unei infecții genitale cu HPV. Sexul cu un partener care a avut mai mulți parteneri sexuali creşte, de asemenea, riscul.

Vârsta. Verucile(condiloame) comune apar cel mai frecvent la copii și adolescenți. În timp ce negii plantari pot apărea la adulti, condiloamele comune apar inițial în timpul copilăriei. Verucilor genitale apar cel mai frecvent la adolescenți și adulți tineri.

Peste trei sferturi dintre femeile cu vârste reproductive, purtătoare de HPV

Un sistem imunitar slăbit. Oamenii care au un sistem imunitar slăbit prezintă un risc crescut de infecții cu HPV. Sistemul imunitar poate fi slăbit de consumul de  droguri, de suprimarea după transplantul de organe sau în urma unei imunodeficiențe primare sau secundare HIV/SIDA.

Piele deteriorată. Zone ale pielii care au fost tăiate, înțepate sau prezintă răni  deschise sunt mai predispuse la apariția negilor comună. De exemplu, persoanele care își mușcă unghiile au mai multe șanse de a dezvolta negi în jurul unghiile lor.

Contact personal. Atingerea negilor cuiva sau contactul cu anumite suprafețe care au fost expuse la infecția cu HPV - cum ar fi dușuri publice sau piscinele - pot crește riscul de Glossary Link infecție cu HPV.

Cauze

Infecţia cu HPV se produce atunci când virusul intră în organism printr-o zgârietură, Glossary Link abraziune sau mică ruptură, în stratul exterior al pielii. Înfectarea cu acest virus se face în primul rând prin contact direct.

Infecţiile cu virusul HPV genital sunt contractate prin contact sexual normal, anal sau alt tip de contact al pielii în regiunea genitală. Unele infecţii cu HPV care duc la leziuni respiratorii orale sau superioare sunt contractate prin sex oral.

Rareori, o mamă cu infecţie HPV poate transmite virusul la copil în timpul naşterii. Această expunere poate provoca infecţie cu HPV a organelor genitale ale copilului sau sistemului respirator superior.


Diagnostic

Medicul specialist dermatolog poate fi capabil de a diagnostica infecția cu HPV, după inspecția vizuală a oricăror negi sau leziuni.
Dacă verucile genitale nu sunt vizibile, ar putea fi nevoie de unul sau mai multe dintre următoarele teste:

Testul cu o soluție de oțet (acid acetic). Medicul va aplica o soluție de oțet asupra zonei de piele infectate, care va albi zonele infectate cu HPV. Acest lucru poate ajuta la identificarea leziuni plate care sunt dificil de sesizat.

Testul Papanicolau. Prin acest test se va colecta un eșantion de celule din colul uterin sau vagin pentru a fi trimise și analizate la un laborator. Testul Papanicolau poate descoperi anomalii precanceroase.

Testul ADN. Acest test poate recunoaște ADN-ul tulpinilor de HPV cu  risc ridicat  de cancer genital.Testul este realizat pe un eșantion de celule prelevate din colul uterin(cervix).


Tratament

De cele mai multe ori negii (verucile sau condiloamele) pot dispare fără tratament. Dar, chiar dacă negii nu mai sunt vizibili, puteți fi în continuare purtător de virus HPV și puteți transmite virusul altor persoane.

Medicamente
Tratamentele medicamentoase pentru eliminarea negilor sunt de obicei aplicate direct pe pielea afectată și este nevoie, de obicei, de mai multe aplicații înainte de a obține vindecarea. Exemple de astfel de tratamente includ:
• Acid salicilic. Tratamentele fără prescripție medicală care conțin acid salicilic acționează  prin eliminarea straturilor pielii. Nu folosiți acest tratament pentru verucile genitale, deoarece provoacă iritații severe.
• Imiquimod. Această cremă pe bază de prescripție medicală poate spori capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva HPV. Reacțiile adverse frecvente ale imiquimod includ roșeață și umflătură la locul de aplicare.
• Podofilox. Un alt tip cremă pe bază de prescripție medicală, podofilox acționează prin distrugerea tesutului de piele afectat de veruci genitale. Podofilox poate provoca dureri și mâncărime în cazul în care este aplicat.
• Acid tricloracetic. Acest tratament chimic arde negii genitali și poate provoca iritații locale.

Compania Roche lansează un nou test de depistare a cancerului de col uterin

Proceduri chirurgicale
În cazul în care medicamentele nu funcționează, medicul poate recomanda una dintre următoarele proceduri, care elimină fizic negii :
• congelare cu azot lichid ( Glossary Link crioterapie)
• electrocauterizare, care folosește curentul electric pentru arderea negilor
• îndepărtarea chirurgicală
• chirurgia cu laser.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Iarba negilor (Teucrium montanum). Glossary Link Decoct cu două lingurițe la 250 ml apă, pentru o cataplasmă.
Rostopască(Chelidonium majus). Infuzie cu două lingurițe la 200 ml de apă, pentru comprese. Sucul lăptos al plantei se aplică pe negi.
Ulei de ricin. Se fac frecții, seara și dimineața. După 3-4 săptămâni negul dispare.
Coaja de la două lamâi, macerate, opt zile, în 200 ml oțet. Se strecoară și se fac bandijonări, de două ori pe zi.

Alimentație/Stil de viațã

Verucile comune. Infecțiile cu tipul de virus HPV care cauzează negi comuni sunt greu de prevenit. Dacă aveți un neg comun, puteți preveni răspândirea infecției și formarea de noi veruci prin evitarea obiceiului de a-l rupe (zgândări) sau a mușca unghiile.

Negii plantari. Se poate reduce riscul de contractare a infecțiilor cu HPV, care cauzează veruci plantare, prin menținerea picioarelor curate si uscate, acoperite cu șosete curate și purtatul de pantofi sau sandale în piscine publice si vestiare.

Verucile genitale. Puteți reduce riscul de a dezvolta veruci genitale și alte leziuni genitale determinate de HPV prin:
• relații sexuale reciproc monogame
• reducerea numărului  de parteneri sexuali
• folosirea prezervativelor din latex, care pot preveni unele, dar nu toate tipurile de virus HPV
• efectuarea unui examen Papanicolau anual la femei.


Bibliografie

www.mayoclinic.com

Bioterapie - Virgil T.Geiculescu 

Ultima modificareMarți, 01 Aprilie 2014 18:31
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top