Blenoragia

Blenoragia este o boală infecto-contagioasă cu transmitere sexuală (BTS) cauzată de un gonococ ( Glossary Link bacterie de formă sferică) care se mai numește și Glossary Link gonoree sau sculament. În momentul de față gonoreea este cea mai des întâlnită boală cu transmitere sexuală, fiind cunoscută încă din antichitate. 

 

Introducere

Bacteria se poateînmulți șicrește în zonele calde, umede ale tractului de reproducere la femei, incluzând colul uterin, uterul, trompele uterine, și în Glossary Link uretră la femei și bărbați. Se poate dezvolta, de asemenea, și în alte zone ale organismului cum ar fi zona bucală, gâtul, ochii și anusul.

Gonoreea este transmisă cel mai frecvent prin contact sexual. Este o Glossary Link infecție destul de răspândită careîn unele cazuri nu provoacă nici un simptom, mai ales la pacienții de sex feminin.  Abținerea de la sex, folosirea prezervativului în timpul actului sexual și relațiile monogame sunt cele mai bune metode de a preveni infecțiile cu transmitere sexuală.

Și copiii pot fi infectați în timpul nașterii în cazul în care mamele lor sunt infectate. La copiii, gonoreea afectează cel mai frecvent ochii.

Simptome

În cazul femeilor simptomele de gonoree pot include :

- mâncărimi vaginale sau secreții vaginale anormale
- sângerări vaginale
- durere sau arsură în timpul urinării
- durere în timpul actului sexual vaginal
- mâncărime sau secreții  anale
- dureri abdominale sau pelvine

La bărbați cele mai des întâlnite simptome de gonoree sunt :

- durere la urinare
- secreții purulente de culoare alb-gălbui sau cu sânge
- testicule umflate și dureroase
- nevoie frecventă de a urina
- dureri abdominale intense
- înroșire și iritare la nivelul vârfului penisului .

Infecția zonei bucale sau a gâtului (gonoree faringiană) poate provoca durere intensă în gât, jenă sau durere la mestecat sau înghițit. Infecția rectului (gonoree anală) poate apare în rândul bărbaților homosexuali sau la femeile care practică sexul anal. Simptomele în această situație pot fi secreții purulente rectale, Glossary Link constipație, durere sau necesitate constantă de a defeca.

Impact

Gonoreea este o infecție cu transmitere sexuală, care poate afecta atât bărbații, cât și femeile. Aproximativ 2,5 milioane de persoane sunt infectate cu gonoree în fiecare an. Dacă ești de sex feminin și ești infectată, există multe șanse să nu prezinți nici un simptom până când se ajunge la leziuni grave, pe când la 95 % dintre bărbați gonoreea declanșează simptome clare încă din primele zile.

'Superbacteria sexului', mai periculoasă decât SIDA

Cauze

Gonoreea este cauzată de bacterii cunoscute sub numele de Neisseria gonorrhoeae. Ea se transmite de la o persoană la alta în timpul actului sexual, prin act sexual înțelegând sex vaginal, anal sau oral. Nu trebuie neaparat ca un bărbat să ejaculeze pentru a transmite infecția, ea se poate transmite și prin fluidele de lubrefiere care apar în timpul actului sexual.

Nu se poate ajunge la infecția gonoreică prin atingerea unor obiecte, cum ar fi un scaun de toaletă dar boala se poate contacta prin folosirea de exemplu a unui prosop contaminat de un alt utilizator.

Riscul de a face gonoreea este mai mare dacă aveți un nou partener sexual, mai mult de un partener sexual, sau dacă ați avut gonoree înainte. Persoanele care au avut gonoree și au fost tratate se pot infecta din nou, în cazul în care au contacte sexuale cu o persoană infectată cu gonoree.

Diagnostic

Pentru a determina dacă bacteria este prezentă în corpul pacientului, medicul va analiza un eșantion de celule prelevate din zona afectată.

Probele pot fi colectate printr-un:

Test de urină. Acest lucru poate ajuta la identificarea bacteriilor din uretră.
Tampon din zona afectată. Cu un tampon se pot colecta secreții din zona bucală, gât, uretră, Glossary Link vagin sau rect pentru a fi analizate și identificate într-un laborator.

Testarea pentru alte infecții cu transmitere sexuală
În funcție de factorii de risc, medicul, poate recomanda teste pentru alte boli cu transmitere sexuală. Gonoreea crește riscul unor astfel de infecții, în special chlamydia, care însoțește adesea gonoreea. Testarea HIV este, de asemenea, recomandată pentru oricine este diagnosticat cu o infecție cu transmitere sexuală.

Tratament

Tratamentul gonoreei este același pentru femei și bărbați. Cei mai mulți medici recomandă  tratament cu antibiotice, care se administrează o singură dată pe zi ( doză unică ). Dacă tratamentul recomandat  este urmat  întocmai, pacientul nu va mai trebui să fie retestat pentru gonoree. Cu toate acestea, dacă va continua să aibă simptome, ar trebui din nou să consulte medicul.

Neisseria gonorrheae rezistentă la antibioticele comune.

Tratamentul partenerului sexual - Tratamentul este important  atât pentru pacientul în cauză cât și pentru persoanele cu care a avut recent relații sexuale. Medicul va solicita pacientului să-și sfătuiască toți partenerii sexuali  să vină la medic pentru a fi testați și să primească tratament chiar dacă nu prezintă nici un simptom. De asemenea se recomandă evitarea contactelor sexuale până când bolnavul cât și partenerul sau toți partenerii săi sunt tratați și vindecați complet. Dacă nu se respectă aceste indicații este posibil ca o persoană care a avut gonoree să se reinfecteze în urma unui contact sexual cu o persoană care are gonoree și nu s-a tratat.

Alimentaţie/Stil de viaţă

Există mai multe măsuri care ar putea diminua riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală cum este  gonoreea:

Utilizarea prezervativului de către bărbați la fiecare contact sexual. Abstinența sexuală este cea mai sigură modalitate de a preveni gonoreea, dar dacă alegeți sa faceți sex, folosiți un prezervativ în timpul oricărui tip de contact sexual, inclusiv sex anal, sex oral sau sex vaginal.

Intreabă-ți partenerul dacă s-a testat pentru infecții cu transmitere sexuală. Aflați dacă partenerul a fost testat pentru infecții cu transmitere sexuală, inclusiv gonoreea. Dacă nu, întrebați dacă el sau ea ar fi dispus să se supună testării.

Nu faceți sex cu cineva care are simptome neobișnuite. Dacă partenerul tău are simptomele unei infecții cu transmitere sexuală, cum ar fi arsură în timpul urinării, secreții sau erupții cutanate genitale, nu faceți sex cu acea persoană.

Luați în considerare un screening (test de prevenție) regulat pentru gonoree dacă aveți un risc crescut discutând cu medicul. Ați putea avea risc crescut de gonoree, dacă ați avut gonoree sau alte infecții cu transmitere sexuală în trecut, dacă aveți un nou partener sexual sau dacă aveți mai mulți parteneri sexuali .

Bibliografie

www.uptodate.com
www.mayoclinic.com

Ultima modificareJoi, 31 Octombrie 2013 12:01
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top