Infecția urogenitală cu Chlamydia trachomatis

chlamydia 1Infecția cu Chlamydia trachomatis afectează cel mai frecvent tractul urogenital. Este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală, fiind cea mai importantă cauză de infertilitate la nivel mondial. Afecțiunea este asimptomatică la aproximativ 50% din bărbați și 80% din femei, iar complicațiile ei pot include boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică, infertilitatea tubară la femei și Glossary Link epididimita sau Glossary Link prostatita la bărbați.

 

Introducere

Chlamidiile sunt bacterii gram-negative, intracelulare, responsabile cu apariția infecțiilor genito-urinare, oculare sau pulmonare. Infecțiile în sfera urogenitală sunt cele mai răspândite. La femei, manifestările pot fi asimptomatice, boala putând rămâne nediagnosticată mult timp. Urmările netratării ei conduc la apariția altor afecțiuni, cum ar fi: uretrita, salpingita, infertilitate, sarcini extrauterine). La bărbați, infecția este simptomatică, cu Glossary Link disurie și secreții la nivelul penisului; netratată, ea se poate răspândi la nivelul epididimului. Există un risc ridicat de a se transmite infecția de la mama la făt, clamidioza la nou-născuți provoacă Glossary Link oftalmie neonatală (conjunctivita) sau Glossary Link pneumonie. Pneumonia apare în primele 3 luni de viață, manifestându-se prin episoade de tuse, de obicei, fără respirație șuierătoare sau febră. Tratamentul cu Glossary Link antibiotic este eficient în cel puțin 95% din cazuri, cu respectarea deplină a prescripțiilor medicale. Este recomandată repetarea analizelor după efectuarea tratamentului, iar screening-ul persoanelor cu risc de reinfecție crescut este o metodă eficientă de prevenire a recidivei.

Simptome

În cele mai multe cazuri infecția este asimptomatică si de multe ori este depistată în cadrul unor investigații efectuate pentru alte boli genito-urinare.

chlamydia 4La femei simptomele pot fi:
• Secreție vaginală
• Urinare dureroasă (disurie)
• Dureri abdominale
• Febră
• Sângerări intermenstruale sau după contact sexual
• Menstruații prelungite
• Dureri în timpul contactului sexual

Infecția se manifestă la bărbați prin:
• Urinare dureroasă sau dificilă
• Scurgeri uretrale
• Dureri testiculare
• Febră

De asemenea, poate fi luată în considerare o posibilă Glossary Link infecție cu Chlamydia atunci când apare triada Glossary Link uretrită, Glossary Link artrită și conjuctivită - ce poate fi declanșată de artrita reactivă (sindromul Reiter). Acest Glossary Link sindrom este o consecință a netratării unei infecții cu Chlamydia.

Impact

Boala cu transmitere sexuală, infecția cu Chlamydia Trachomatis este extrem de răspândită la nivelul populației adulte. Prevalența bolii este mai mare la persoanele active sexual, cu vârsta sub 25 de ani. Organizația Mondială a Sănătății estimează că anual apar aproape 100 de milioane de cazuri noi la nivel mondial, dintre care majoritatea rămân asimptomatici. S-a înregistrat o rată de incidență mai mare la persoanele mai tinere (femei între 16-24 de ani și bărbați între 20-24 ani) datorită prezenței următorilor factori de risc pentru bolile cu transmitere sexuală:

chlamydia 5- Contacte sexuale neprotejate cu parteneri cu risc crescut
- Mai mulți parteneri sexuali
- Utilizarea incorectă a mijloacelor de protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală (prezervative, contraceptive de tip barieră)
- O Glossary Link imunitate insuficient dezvoltată la persoanele foarte tinere (16-20 de ani)

Cauze

Această afecțiune este cauzată de infecția cu Chlamydia Trachomatis, o Glossary Link bacterie responsabilă cu apariția infecțiilor genito-urinare, oculare sau pulmonare.

Chlamydia trachomatis, agent patogen intracelular uman, este una dintre cele trei specii de bacteriene din genul Chlamydia. Exista trei serotipuri:
• serotipuri Ab, B, Ba, sau C - ce provoacă infecții oculare
• serotipurile DK - cauzează uretrita, boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică, pneumonia și conjuctivita neonatală
• serotipurile L1, L2 și L3 - responsabilă cu aparitia Lymphogranuloma Venereum - o infecție tropicală rară, cu transmitere sexuală, ce se manifestă prin ulcere genitale și Glossary Link limfadenopatie inghinală.

Cele mai frecvente sunt infecțiile în sfera uro-genitală, iar răspândirea lor se face foarte ușor prin contract sexual neprotejat. De asemenea, infecția poate fi transmisă de la mama la făt.

Diagnostic

chlamydia 2Diagnosticul pentru infecția cu Chlamydia poate fi stabilit în urma unul examen clinic atent, a unui istoric medical și analizelor specifice de laborator (analize de sânge și urină, analiza secrețiilor genitale). Analiza culturii de celule este metoda preferată pentru detectarea infecție cu Chlamydia trachomatis, dar, în unele cazuri, ea este înlocuită cu tehnici care nu implică prelevarea de culturi. Aceste tehnici - testele de amplificare a acizilor nuceleici sau detectarea enzimelor imunotest - au o sensibilitate și specificitate mai bună. La femeile cu boli urogenitale, testele de amplificare a acidului nucleic pot fi realizate pe o probă vaginală /endocervicală (tampon vaginal / endocervical) sau pe o proba de urină.

Deoarece simptomele nu sunt întotdeauna foarte evidente, de multe ori infecția este depistată la femei în cazul unui examen ginecologic de rutină. Infecția cu Chlamydia a tractului genital inferior apare în endocervix. Ea poate provoca scurgeri vaginale mucoide inodore, fără Glossary Link prurit extern. O infecție ascendentă poate duce la boala inflamatorie pelvina (BIP). Examenul ginecologic permite depistarea unei cervicite cu secreții mucoase de culoare galbenă. Colul uterin tinde să sângereze cu ușurință atunci când frecat cu un tampon sau cu o spatulă. Infecția cu Chlamydia nu poate fi diferențiată de alte infecții urogenitale doar prin simptome. Analizele de laborator permit diferențierea de alte infecții ale tractului genital inferior, cum ar fi infecții ale tractului urinar, vaginoza bacteriană și trichomoniaza. În plus, infecția cu Chlamydia în tractul genital inferior nu provoacă Glossary Link vaginită, astfel dacă constatările vaginale sunt prezente, acestea indică un diagnostic diferit sau prezența unei alte infecții.

Unele femei infectate cu Chlamydia trachomatis dezvoltă uretrite ce se manifestă prin urinări dese și dureroase. Diagnosticarea uretritei se poate face printr-un sumar de urina. De asemenea, infecțiile cu Chlamydia pot permite dezvoltarea unor infecții ascendente, respectiv salpingita acută, cu sau fără endometrită. Debut acesteia este subacut și apare de obicei în timpul menstruației sau în primele două săptămâni ale ciclului menstrual. Simptomele se manifestă prin dureri abdominale (de la ușoare până la severe), cu febră mare și dispareunie, Glossary Link menstruație prelungită si sângerări între menstruații. Dezvoltarea acestor infecții ale sistemului urogenital constituie un factor de risc important în apariția infertilității la femei (20% dintre femeile care manifestă boli inflamatorii pelvine pot devin infertile, 18% dezvoltă dureri pelviene cronice, iar 9 % pot avea o sarcină ectopică).

La bărbați simptomele sunt mai evidente iar infecția cu Chlamydia in tractul genital inferior cauzează uretrita și uneori epididimită. Diagnosticarea se face printr-un examen urologic, analize de sânge și urină.

Clamidioza poate fi însoțită și de alte infectii, de aceea este recomandata testarea prezenței și a altor boli cu transmitere sexuală, cum ar fi: gonoreea, sfilisului sau HIV. 
Această recomandare este susținută de un studiu în care 20% dintre bărbați și 42% din femeile cu Glossary Link gonoree, s-au dovedit a fi infectate și cu Chlamydia Trachomatis.

Tratament

Tratamentul clamidiozei depinde de zona corpului în care se manifesta infecția, de vârsta pacientului și de gravitatea infecției. Tratamentul este diferit pentru femeile în timpul sarcinii. Infectia cu Chlamyidia Trachomatis se tratează foarte eficient cu antibiotice. Este necesară administrarea tratamentului in conformitate strictă cu prescripțiile medicale, altfel apare riscul de recidivă a infecției. De asemenea, tratamentul trebuie efectuat de ambii parteneri sexuali, chiar daca aceștia nu prezintă simptome clare. Se recomanda evitarea contactelor sexuale în timpul tratamentului și o perioadă după terminarea acestuia pentru a preveni reapariția infecției.

chlamydia 3Tratamentul recomandat pentru infecția cu Chlamydia poate include urmatoare antibiotice:

• Doxiciclină 100 mg de două ori pe zi timp de 7 zile.
• O singură doză de 1 g de azitromicină - cel mai eficient tratament
• Eritromicina 500 mg de două ori pe zi timp de 14 zile, sau patru ori pe zi, timp de 7 zile.
• Ofloxacina 200 mg de doua ori pe zi sau 400 mg o data pe zi timp de 7 zile.

Tratamentul în timpul sarcinii
Doxiciclina și ofloxacina sunt contraindicate în timpul sarcinii, prin urmare pentru femeile însărcinate se recomandă folosirea eritromicinei sau amoxicilinei pentru tratamentul infecției cu Chlamydia. Amoxicilina este mult mai eficientă și tinde să aibă mai puține efecte secundare decat eritromicina. Unele studii sugerează că azitromicina este o alternativă sigură și eficientă.

Tratamentul cu antibiotic este eficient în cel puțin 95% din cazuri, dar este foarte importantă respectarea duratei și dozelor administrate, precum și necesitate efectuării tratamentului de către ambii parteneri.

Complicații ale infecției cu Chlamydia Trachomatis

Deoarece infecția este foarte des asimptomatică, ea poate fi nediagnosticata timp îndelungat. În timp, netratată, ea poate duce la dezvoltarea unor complicații destul de grave, cu efecte pe termen lung, cum ar fi: boli inflamatorii pelvine, sarcini extrauterine și infertilitate - la femei, și epididimita sau prostatita - la bărbați. Complicații date de prezența infecției în timpul sarcinii includ ruptura prematură a membranelor, nașterea prematură, greutatea mică la naștere și transmiterea infecției la nou-nascut.

chlamydia 6Sindromul Reiter
O Glossary Link complicație rară a infecției cu Chlamydia este dezvoltarea sindromului Reiter, o artrita reactivă, care include triada uretrită (uneori Glossary Link cervicită la femei), Glossary Link conjunctivită și leziuni cutanate nedureroase. Totuși, artrita reactivă apare într-un procent mic la persoanele infectate cu Chlamydia, raportul de manifestare a simptomelor specifice la bărbați și femei este de 5:1. Artrita se poate manifesta la trei săptămâni de la debutul infecției cu Chlamydia prin afectarea articulațiilor, cu predilecție ale extremităților inferioare. Leziunile cutante apar mai ales pe palmele și tălpile de la picioare. Episodul inițial poate dura de la trei-patru luni, până la un an.

Alimentație / Stil de viață

Boală cu transmitere sexuală, clamidioza poate fi transmisă prin contact sexual vaginal, anal, oral sau prin contactul direct cu pielea. Unele recomandari pot ajuta în prevenirea infectării cu aceasta bacterie:

- Promovarea unul comportament sexual mai sigur, prin alegerea selectivă a partenerilor
- Utilizarea metodelor de protejare în cazul contactelor sexuale cu risc crescut de infectare
- Efectuarea periodică a examenelor clinice de rutină
- Înscrierea intr-un program de screnning în cazul recurenței afecțiunii

Bibliografie

www.patient.co.uk

www.aafp.org

 

 

 

 

 

 

Ultima modificareDuminică, 22 Septembrie 2013 10:21
O să te intereseze și: « Epididimita Blenoragia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top