Afecțiunile glandelor sexuale feminine

glande_sexuale_feminine.jpgLa femei, hormonii sexuali con­lucrează în cadrul unui mecanism intricat, pentru a face ca sistemul reproductiv să funcționeze corect. Principalii hormoni sexuali femi­nini sunt estrogenii și progesteronul, care sunt produși în special de ovare, în cursul vieții reproductive.

În afară de controlul ovulației, concepției și sarcinii, estrogenii mențin forța osoasă și ajută la reglarea nivelului de colesterol. Progesteronul conlucrează cu estrogenii pentru a pregăti corpul femeii pentru concepție și sarcină, și ajută la reglarea ciclului ei menstrual. Problemele apărute la nivelul producerii și eliberării hormonilor sexuali pot afecta dezvoltarea sexuală, caracteristicile sexuale și fertilitatea.

Pubertatea anormală

Pubertatea normală începe la fetițe între 8 și 14 ani. Unele studii sugerează că pubertatea normală ar putea începe mai devreme -chiar la 6 sau 7 ani. La fete, carac­teristicile fundamentale ale pubertății sunt:
•Dezvoltarea mugurilor mamari.
•Apariția părului pubian și axilar.
•Menstruația.

Pubertatea anormală poate cuprinde pubertatea întârziată, pubertatea prematură (precoce) și pubertatea incompletă sau absentă. Pubertatea întârziată este pro­blema cea mai frecvent întâlnită. La majoritatea copiilor, pubertatea întârziată este doar o variantă a unui proces normal și nu se găsește nici o cauză specifică. În aceste cazuri, pubertatea apare mai târziu, dar copilul devine un adult normal. Atât pubertatea precoce cât și cea tardivă pot fi o caracteristică familială.

Uneori, pubertatea anormală se datorează unei afecțiuni medicale. Cea întârziată poate fi determinată de hipopituifarism, anomalii generice, hipogonadism și unele afecțiuni cronice, cum ar fi cazul astmului și afecțiunilor renale. Ea poate fi, de asemenea, întârziată la copiii care fac sport de performanță sau eforturi excesive, care au tulburări de com­portament alimentar, sunt malnutriți sau au fost supuși chimioterapiei sau radioterapiei.

Tipic, pubertatea precoce este determinată de declanșarea anor­mală, precoce a modificărilor hipotalamice și hipofizare care o contro­lează. Motivele acestei declanșări precoce - care pot apărea chiar cu câțiva ani mai devreme decât normal - sunt adeseori necunoscute. Pubertatea precoce poate fi, de asemenea, declanșată de tumori ale creierului sau glandelor suprare­nale sau de hipotiroidia severă. Una dintre potențialele consecințe pe termen lung ale pubertății precoce este statura mică.

Este posibil ca o fetiță să aibă o pubertate precoce în cazul în care dezvoltarea sânilor și a părului pubian apare înainte de vârsta de 8 ani. Pubertatea poate fi întârziată în cazul în care țesutul mamar nu a apărut la o fată până la vârsta de 14 ani sau dacă ciclul menstrual nu a apărut în decurs de 5 ani după apariția mugurilor mamari.

Hipogonadismul
Hipogonadismul feminin apare atunci când ovarele produc cantități inadecvate de hormoni sexuali. Hipogonadismul primar se dato­rează unei anomalii la nivelul ovarelor, iar hipogonadismul secun­dar se datorează unei probleme a hipotalamusului sau hipofizei. în hipogonadismul secundar, ovarele nu funcționează corect datorită unei lipse de stimulare de către hormonii hipofizari.

Hipogonadismul primar poate fi determinat de sindromul Turner, o anomalie congenitală a cromozo­milor sexuali, de alte afecțiuni genetice sau de o afecțiune autoimună care determină insuficiența ovariană. Cauzele hipogonadismului secundar cuprind hipopirui-tarismul, afecțiuni ale hipotalamu­sului, sindromul ovarelor polichis-tice, stresul sever, anorexia nervoasă și efortul fizic excesiv. De multe ori. nu se găsește o cauză clară.

Cu excepția sindromului Turner, simptomele hipogonadismului femi­nin nu sunt, de obicei, evidente până la pubertate. La femeile aflate înainte de menopauză, semnele și simptomele cuprind:
•Cicluri menstruale neregulate sau absente.
•Infertilitate.
•Diminuarea secrețiilor vaginale.
•Scăderea apetitului sexual.
•Scăderea dimensiunii sânilor.

Netratate, femeile cu hipogo­nadism prezintă un risc crescut de a face osteoporoză.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top