Monturi (Hallux Valgus) – Tratament alopat și naturist

Malformația degetului mare de la picior, numită și Hallux Valgus sau mont, este o problemă foarte comună și dureroasă. Monturile sunt umflături dureroase ce se formează la baza degetului mare de la picior. 
 
 
Articulația degetului mare se înclină și devine proeminentă spre exterior. Aceste proeminențe intră în contact cu încălțămintea și apar durerile. Pot apărea și deformări al celorlalte degete și dureri intense.
 {tab Introducere}
Dacă aveți în familie persoane care suferă de hallux valgus, dar nu numai, este necesar să aveți grijă mai mult de sănătatea picioarelor, pentru a preveni apariția acestor monturi, care nu sunt doar inestetice, dar provoacă și dureri și disconfort. Din păcate, atunci când vine vorba de tratament și de prevenire, nu există garanții, mai ales dacă ați observat deja un mont care se formează. Cu toate acestea, purtarea de pantofi de dimensiuni potrivite, evitarea încălțămintei inconfortabile (de exemplu, evitarea tocurilor înalte și a pantofilor cu vârfuri asculțite tip stiletto) și care nu conferă suficient spațiu în regiunea degetelor poate fi suficientă uneori pentru a preveni hallux valgus, mai ales dacă nu există alți factori de risc care să contribuie la apariția lor.  Dacă sunteți îngrijorat că ați putea dezvolta monturi, discutați cu medicul. Acesta vă pot oferi sugestii de tratament în funcție de gravitate.
 
{tab Simptome}
Simptomele monturilor includ:
 - o zonă umflată și proeminentă la baza degetului mare -  aceasta poate să fie roșie, dureroasă și caldă;
 - degetul mare este dureros sau umflat;
 - degetul mare este îndreptat spre interior, mai mult decât este normal, spre celelate degete de la picioare; 
 - durere la nivelul degetelor;
 - durere la purtarea unor anumiți pantofi care strâng degetele; durerea dispare în alte perechi de încălțăminte sau dacă stați desculț;
 - degetele nu mai sunt la fel de mobile;
 - se dezvoltă calusuri  între degetele de la picioare, deoarece apare fricțiunea între acestea și pielea se întărește;
 - bursită – inflamația burselor (săculeți cu lichid care amortizează spațiul dintre oase în apropierea articulațiilor).
 
{tab Impact}
Unele studii arată că aproape jumătate din populația adultă are o formă de monturi. Problema afectează mai ales femeile, din cauza încălțămintei cu tocuri. Deși apar de obicei de adulți și vârstnici, pot apărea și la adolescenți. Aproximativ 2% dintre copiii cu vârste sub 10 ani dezvoltă monturi.
 
 
{tab Cauze}
De ce apar monturile?
 
Monturile pot fi cauzate de:
 - încălțăminte dură, strâmtă și inconfortabilă;
 - mișcări repetitive ale picioarelor;
 - risc ereditar;
 - picioare late, mai ales în partea din față;
 - artrită reumatoidă;
 - boli de ligamente.
 
Monturile apar cel mai frecvent la femeile care poartă pantofi foarte înalți și înguști în regiunea degetelor. Aceste tipuri de pantofi comprimă degetele de la picioare într-o formă îngustă. 
Persoanele care au o boală autoimună sau inflamatorie (cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul) ar putea, de asemenea, să dezvolte monturi din cauza leziunilor tisulare.
 
 
{tab Diagnostic}
Monturile sunt diagnosticate de obicei prin simplul examen fizic efectuat de către medic. Examenul se concentrează pe cât de gravă este deformarea și dacă articulația piciorului este flexibilă sau rigidă. Medicul va adresa o serie de întrebări cu privire la antecedentele medicale, sănătatea generală și simptomele prezente. 
 
Radiografiile sunt necesare pentru a evalua cu exactitate gradul de angulație a articulației picioarelor și pentru a planifica o posibilă intervenție chirurgicală. Radiografiile oferă imagini ale structurilor dense, cum ar fi oasele și permit analiza degetelor și a cauzelor deteriorării articulare.
 
{tab Tratament}
Tratamentul inițial este de obicei axat pe ameliorarea simptomelor. În general, monturile se tratează prin intervenție chirurgicală. Deși tratamentele non-chirurgicale nu pot trata un mont, pot ajuta la prevenirea agravării sau ameliorarea simptomelor.
 
Iată care sunt principalele tipuri de intervenții pentru a preveni agravarea și reducerea simptomelor:

Purtarea încălțămintei potrivite

Se recomandă încălțăminte cu bază lată în zona degetelor, fără toc, cu talpă joasă și confortabilă, care oferă spațiu pentru degetele picioarelor, pentru a ajuta la reducerea presiunii și la ameliorarea iritației și a durerii. Chiar dacă aveți deja monturi, dacă purtați încălțămintea potrivită, puteți reduce presiunea la nivelul degetului mare, ceea ce permite o circulație mai bună și o gamă de mișcări care împiedică înrăutățirea afectării articulației.

Comprese reci

Compresele reci aplicate de câteva ori pe zi timp de 20 de minute pot ajuta la reducerea umflăturilor. Nu aplicați gheață direct pe piele.

Orteze pentru monturi

Aceste orteze speciale de obicei sunt purtate în timpul nopții, pot oferi o ameliorare suplimentară a durerii, iar unele tipuri de orteze hiar pot oferi suport suplimentar și repoziționare, în funcție de structura piciorului. Se pot folosi sisteme care distanțează degetele de la picioare, mai ales pe timpul nopții. 

Inserturi ortotice

Acestea pot ajuta la amortizarea zonei dureroase a montului. Aceste inserturi pot fi achiziționate din farmacii. Dacă sunt prea groase, pot cauza mai mult disconfort, astfel că este indicat să testați mai multe dimensiuni până găsiți un tip care se pliază pe necesitățile dumneavoastră.
 
Folosirea inserturilor pentru încălțăminte vă poate ajuta să corectați poziția piciorului. Acestea lucrează prin redistribuirea presiunii în afara articulației afectate. Inserturile ortotice sunt plasate sub picior în pantofi. Adesea, aceste produse sunt fabricate din spumă sau gel și se pliază pe curbura piciorului în unele locuri, oferind în același timp sprijin ferm în alte regiuni. Acestea redistribuie greutatea corpului mai uniform pe oase și articulațiile piciorului. Prin deplasarea presiunii departe de zonele dureroase și umflate, inserțiile ortotice pot ameliora în mod eficient durerea cauzată de mont, umflarea articulației piciorului etc.

Exercițiile fizice pentru tălpi și picioare

Exercițiile de întindere a degetelor și a articulațiilor piciorului pot fi eficiente prin reducerea presiunii la acest nivel. Alt exercițiu util este rostogolirea tălpilor pe o minge de tenis. Pentru a vă întinde degetele de la picioare, îndreptați-vă degetele în față timp de cinci secunde (spre spate) și apoi în direcția opusă timp de cinci secunde, repetând de 10 ori sau mai mult zilnic. 

Masajul cu uleiuri

Masarea picioarelor, a degetelor de la picioare și în jurul montului poate ajuta la îmbunătățirea circulației și la creșterea fluxului de sânge în jurul articulației inflamate, reducând eventual mărimea montului. Masajul permite de asemenea ca lichidul sinovial să se deplaseze în jurul articulației și să dizolve excesul de calciu întărit în mont, micșorându-i dimensiunea. Puteți utiliza ulei de măsline, unt de cocos sau ulei de ricin pentru masaj. Beți un pahar cu apă înainte de a începe masajul pentru a vă hidrata corpul și pentru a crește fluxul sanguin. Aplicați o presiune moderată și masați partea piciorului în linie dreaptă. Masați montul, precum și baza degetului mare timp de 10 minute de două ori pe zi.

Turmenicul

Turmericul conține un compus numit curcumină care are efect antiinflamator. Consumul oral sau aplicarea topică a turmericului poate ajuta la reducerea inflamației, precum și la reducerea durerii. Se folosește ½ linguriță pulbere de turmenic și 1 linguriță ulei de măsline, se amestecă și se aplică pasta de 2 sau 3 ori pe zi pe mont. Se lasă să acționeze timp de 20 de minute, apoi se clătește cu apă rece. Se poate aplica de 2 sau 3 ori pe zi, timp de  4 până la 6 săptămâni.

Medicamente

Medicamentele antiinflamatorii nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul și naproxenul, pot ajuta la ameliorarea durerii și la reducerea umflăturilor.  Multe dintre aceste medicamente, inclusiv ibuprofen și naproxen, sunt disponibile fără prescripție medicală. Dacă aceste medicamente nu funcționează, medicul vă poate recomanda un medicament pe bază de prescripție medicală. Indiferent de tip, aceste medicamente pot provoca reacții adverse, inclusiv greață și ulcere gastrice, astfel încât utilizarea prelungită trebuie să fie monitorizată de un medic.

Când e necesară intervenția chirurgicală?

Dacă tratamentul acesta nu oferă o ameliorare a simptomelor și montul nu se reduce sau chiar se agravează, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală. Cu toate acestea, intervenția chirurgicală nu este recomandată decât dacă un mont provoacă durere persistentă sau afectează calitatea vieții. În cazul în care montul provoacă durere, medicul poate recomanda intervenția chirurgicală. În general, se apelează la intervenție chirurgicală dacă în decurs de 1 an s-au aplicat alte tehnici de tratament non-chirurgicale care nu au avut însă niciun efect benefic. 
 
Chirurgia poate fi soluția optimă și dacă există riscul de dezvoltare a unor alte afecțiuni din cauza degenerării articulare. 
 
Există numeroase proceduri chirurgicale pentru monturi. Procedurile chirurgicale pentru hallux valgus pot implica:
 - îndepărtarea țesutului umflat din jurul articulației degetului mare;
 - îndepărtarea unei părți din os;
 - alinierea osului lung între partea din spate a piciorului și degetul mare, pentru a regla unghiul anormal din articulația degetului mare;
 - eliminarea completă a oaselor articulației afectate.
 
Recuperarea completă după o astfel de intervenție poate dura săptămâni până la câteva luni. 
Pentru a preveni o recidivă, va trebui să purtați pantofi corespunzători după recuperare. 
 
Tipuri de intervenții:
 - Repararea tendoanelor și a ligamentelor - această intervenție chirurgicală implică scurtarea oricărui țesut afectat al articulațiilor. Se face adesea în asociere cu o osteotomie.
 - Osteotomie -  este o procedură corectivă pentru a realinia articulația. Se folosesc ace, șuruburi sau plăci pentru fixarea osului.
 - Artrodeza – este o procedură pentru îndepărtarea suprafeței articulației umflate. Se introduc șuruburi, fire sau plăci pentru a conferi suport articulației, pentru a se vindeca. 
 - Exostectomia – presupune îndepărtarea chirurgicală a montului prin îmbinarea articulațiilor implicate. Această intervenție chirurgicală este adesea efectuată în asociere cu o osteotomie. Exostectomia nu tratează, de regulă, problema care a provocat montul.
 - Artroplastia de rezecție – este o procedură ce include îndepărtarea porțiunii deteriorate a articulației picioarelor, oferind mai mult spațiu între oasele piciorului. Această procedură este indicată pentru pacienți mai în vârstă, pacienții care au suferit și alte intervenții chirurgicale care nu au avut succes, pacienții cu artrită severă.
{tab Alimentatie/Stil de viatã}

Cum alegem încălțămintea potrivită?

Deoarece pantofii cu dimensiune nepotrivită și prea înguști în zona din față a degetelor sunt o cauză obișnuită a monturilor, este important să alegeți să purtați pantofi care se potrivesc cu forma piciorului. În general, dacă trebuie să purtați pantofi cu toc, alegeți pantofi cu tocuri late, cu zona din față lată și cu talpă moale. Evitați pantofii prea scurți, strâmți sau cu vârf ascuțit și cei cu tocuri foarte înalte și subțiri. Pantofii cu toc înalt pun mai multă presiune pe picior și cresc probabilitatea apariției unor probleme la nivelul piciorului.
 
 - Nu trebuie să țineți cont mereu de dimensiunea notată pe pantof. Dimensiunile variază în funcție de brandurile și stilurile de încălțăminte. Alege pantoful care se potriveste pe forma piciorului. 
 - Probați încălțămintea la ambele picioare, deoarece în general avem un picior ușor ma mare decât celălalt. În acest caz, alegeți numărul care se potrivește cu piciorul mai mare. De asemenea, încălțămintea trebuie să fie confortabilă și la finalul zilei, când picioarele au de obicei tendința de a se umfla. 
 - Nu cumpărați pantofi care se resimt prea strâmți, așteptându-vă să se „lărgească” pentru a se potrivi.
 - Călcâiul trebuie să se potrivească confortabil în pantof, cu un risc minim de alunecare.
 
 
Câteva alegeri bune sunt sandalele, pantofii sport și pantofii din piele moale. 
 
 
{tab Bibliografie}
(1) The treatment of hallux valgus, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3528062/
(2) Bunions, link: https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/bunions/
(3) Non-surgical treatment of hallux valgus: a current practice survey of Australian podiatrists, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4855349/
(4) Bunions, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bunions/diagnosis-treatment/drc-20354805
 
{/tabs}
Ultima modificareJoi, 07 Iunie 2018 15:59

Pe aceeasi tema

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top