Lordoza – Cauze și tratament

lordozaLordoza este o afecțiune a coloanei vertebrale care provoaca o modificare a formei acesteia. 
 
Pacienții cu lordoză prezintă o curbură excesivă spre interior, în comparație cu restul coloanei vertebrale. Această afecțiune este de obicei însoțită de durere cronică de spate și mobilitate limitată.
 
{tab Introducere}
Lordoza afectează în special spatele inferior, apare o curbură anormală și pare că individul se înclină spre înapoi. Regiunea fesieră poate fi mai pronunțată atunci când individul stă în picioare sau așezat și poate avea o arcuire neobișnuit de mare în zona inferioară a spatelui. 
 
Regiunile cervicale și lombare ale coloanei vertebrale sunt în mod natural lordotice, ceea ce permite anatomiei organismului să distribuie uniform tensiunea și greutatea, dar lordoza înseamnă o arcuire anormală și excesivă a coloanei.

Tipuri de lordoze

Hiperlordoza – În cazul coloanei afectate de hiperlordoză sau cu o curbură exagerată, vertebrele zonei lombare sunt mai curbate, dând un aspect de „spate în șa”, cum mai este numită afecțiunea. Un factor major care contribuie la lordoza lombară este înclinarea anterioară a pelvisului.
Hipolordoza – Hipolordoza este dată de o aplatizare a spatelui inferior și apare când vertebrele sunt orientate spre partea din spate a coloanei vertebrale, întinzând discul intervertebral spre spate și comprimându-l în față. 

Lordoza în funcție de regiunea afectată:

Lordoza în regiunea lombară
Lordoza în zona lombară este cel mai frecvent tip de lordoză. Cel mai simplu mod de a o depista este să stați întins pe o suprafață plană, pe spate. În cazul lordozei puteți trece cu ușurință palma prin spațiul dintre suprafața plană și regiunea lombară. În cazul unei curburi extreme, va exista un arc vizibil în formă de C în această poziție, iar din lateral, abdomenul și fesele vor fi mai proeminente.
Lordoza cervicală
În mod normal, gâtul ar trebui să arate ca un C foarte lat, având curbura îndreptată spre spatele gâtului. Lordoza cervicală apare atunci când coloana vertebrală din regiunea gâtului nu se curbează așa cum ar trebui în mod normal. În astfel de cazuri, curbura este prea proeminentă, este orientată în direcția greșită, spre stânga sau spre dreapta.
 
 
{tab Simptome}
Simptomele lordozei depind de gravitatea bolii. 
 
Simptomele lordozelor pot include:
 - curbura regiunii lombare foarte curbată spre înapoi (se poate vederea din lateral, cu regiunea fesieră ușor mai proeminentă);
 - un spațiu între regiunea inferioară a spatelui și podea când individul stă întins pe spate pe podea;
 - durere și disconfort în regiunea inferioară a spatelui;
 - tulburări de locomoție și afectarea mobilității în anumite zone;
 - amorţeală;
 - furnicătură;
 - slăbiciune;
 - dificultăți în menținerea controlului muscular dacă sunt afectați și nervii de la acest nivel.
 
Cel mai frecvent simptom al lordozelor este durerea musculară. Atunci când coloana vertebrală se curbează anormal, mușchii se întind în diverse poziții, devenind tensionați. 
 
Adesea, lordoza apare în copilărie și se numește lordoza juvenilă benignă. Apare în general deoarece mușchii din jurul șoldurilor sunt slabi și se corectează în mod obișnuit pe măsură ce copiii  cresc. Lordoza juvenilă poate apărea și în urma unui incident sau din cauza unor afecțiuni legate de sistemul nervos și sistemul muscular, ca paralizii, mielomeningocel, distrofie musculară, atrofii musculare sau artrogripoză. 
 
Lordoza apare frecvent și la femeile gravide. Cercetările arată că lordoza în timpul sarcinii este de fapt dată de ajustarea coloanei vertebrale pentru a regla centrul de greutate și dispare, de obicei, după naștere
 
Majoritatea persoanelor care suferă de lordoză au dureri mari de spate, nu doar în zona afectată, ci și în zona centrală sau superioară a spatelui. 
 
 
{tab Impact}
Lordoza poate afecta persoanele de toate vârstele. De obicei, apare pentru prima oară în anii adolescenței, după ce corpul s-a dezvoltat complet. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, lordoza poate să apară mult mai târziu, pe măsură ce oasele devin slăbite, dacă avem o postură incorectă un timp îndelungat sau din cauze externe, ca accidentări.
 
{tab Cauze}
Lordoza poate afecta persoanele de toate vârstele. Este frecventă la dansatori, gimnaste și în cazul anumitor boli co-existente, ca discita, cifoza, obezitatea, osteoporoza și spondilolisteza. De asemenea, poate fi cauză de dezechilibre musculare, de deficit de vitamina D și calciu, de grăsimea viscerală excesivă (grăsime abdominală) sau de sarcină. 
 
Principalele cauze ale lordozei sunt:
 - Cauze ereditare și genetice - Lordoza poate avea cauze ereditare, cauze genetice, transmise din generație în generație. Istoricul familial de lordoză nu înseamnă neapărat apariția bolii, ci crește riscul de a dezvolta problema. 
 - Osteoporoza - Osteoporoza este o posibilă cauză a lordozelor, fiind o afecțiune caracterizată de scăderea densității osoase, scheletul devenind fragil și susceptibil la fracturi, leziuni, entorse sau modificări de aliniament.  
 - Obezitatea - Obezitatea poate duce la hiperlordoză, deoarece excesul ponderal duce la curbarea coloanei, pentru a putea susține kilogramele în plus. 
- Discita  - Discita reprezintă inflamarea unui disc intervertebral și e cauzată, de obicei, de un virus ce pătrunde în urma unei intervenții chirurgicale sau a unei anestezii epidurale. Lordoza cauzată de discită este, de obicei, temporară.  
 - Spondilolisteza – Apare când o vertebră se deplasează din cauza unui disc afectat sau a unei articulații afectate. Dacă se întâmplă acest lucru, curbura inferioară a coloanei vertebrale poate deveni exagerată.
 - Cifoza - Cifoza sau apariția cocoașei în regiunea coloanei poate cauza ulterior lordoză, pentru a echilibra uniform masa superioară a corpului. 
 - Postura deficitară – Postura greșită poate fi printre principalele cauze ale lordozei. Evită statul prelungit pe scaun în aceeași poziție, adoptă o postură corectă când stai la birou, în mașină, pe scaun sau când dormi.
 
{tab Diagnostic}
Diagnosticarea lordozei începe cu un examen fizic, când medicul va adresa și o serie de întrebări, cum ar fi când a fost observată modificarea curburii coloanei, dacă sunt anumite poziții sau stări care agravează simptomele, care sunt simptomele resimțite etc. De asemenea, pacientul va fi solicitat să efectueze anumite mișcări pentru analiza curburii coloanei, să se aplece înainte și în lateral pentru a vedea dacă curbura este flexibilă sau fixă, câtă libertate de mișcare are pacientul și dacă în rest coloana vertebrală este aliniată corect. Pot fi efectuate și radiografii pentru o vizualizare mai bună a coloanei vertebrale.
 
În general, evaluările neurologice nu sunt necesare, ci doar dacă apar dureri intense, furnicături, amorțeli, spasme musculare sau slăbiciune, ce pot indica afectarea unor nervi spinali.
 
 
{tab Tratament}
Majoritatea persoanelor cu lordoză nu necesită tratament medical decât dacă este un caz sever. Tratamentul pentru lordoză depinde de cât de gravă este curbura și de prezența altor simptome.
 
Opțiunile de tratament includ:
- medicamente, pentru a reduce durerea și umflarea;
 - terapie fizică zilnică, pentru a întări musculatura și pentru a îmbunătăți gama de mișcări;
 - consiliere pentru pierderea in greutate, pentru a favoriza postura;
 - orteze, în general pentru copii și adolescenți;
 - intervenții chirurgicale, în cazuri severe cu risc de afectare neurologică;
- suplimente nutritive, cum ar fi vitamina D sau calciu.
 
În general, lordoza nu este o afecțiune gravă care să pericliteze viața, dar este important să ne menținem o coloană vertebrală sănătoasă, deoarece aceasta este responsabilă în mare parte de gradul de mișcare și de flexibilitatea corpului. Dacă nu este tratată la timp, produce un disconfort pe termen lung și poate fi asociată cu unele probleme ale coloanei (altele decât lordoza), ale șoldului, picioarelor sau chiar ale organelor interne. 
 
Durerea de spate poate fi gestionată în general cu medicamente analgezice ușoare și terapie fizică. Cea mai eficientă modalitate de a trata această afecțiune constă de obicei în reducerea cauzelor care o declanșează, cum ar fi întărirea musculaturii sau scăderea în greutate. Tratamentul medical poate fi necesar, cu toate acestea, în cazul în care curbura excesivă este dată de o afecțiune, cum ar fi spondilolisteza.
 
Terapia fizică este utilizată, în general, pentru creșterea rezistenței și a flexibilității. Printre exercițiile efectuate se pot număra și exerciții cu mingea de fitness și tehnici de re-educare neuromusculară. 
 
Dacă durerile sunt intense, pot fi necesare intervenții chirurgicale, cum e chirurgia minim invazivă de decompresie și stabilizare. Doar cele mai grave cazuri de lordoză necesită o intervenție chirurgicală ca înlocuirea artificială a discului afectat (un tip de intervenție minim invazivă care restaurează înălțimea vertebrală după o fractură de compresie la nivelul coloanei vertebrale).
 
{tab Alimentatie/Stil de viatã}
Deși lordoza nu poate fi prevenită în totalitate, pot fi luate o serie de măsuri pentru reducerea riscului de a dezvolta acest tip de afecțiune.  Este vorba de exerciții de întărire a musculaturii, exerciții de stretching, pilates, yoga și exerciții de flexibilitate. Educația posturală este la fel de importantă, pentru a preveni modificarea aliniamentului corporal normal. 

Postura și lordoza

Există mulți factori posturali și afectări musculare care contribuie la lordoză. Postura poate fi corectată, prin efectuarea de exerciții simple pentru întărirea și reglarea aliniamentului corporal și a musculaturii, pentru corectarea posturii lordotice. 

Greutatea și lordoza

Slăbiți pentru a ajunge la greutatea normală și evitați creșterea în greutate pentru a proteja coloana vertebrală. Greutatea excesivă pune presiune crescută pe spate și schimbă treptat postura, coloana se curbează și astfel poate apărea lordoza.

Exercițiile și lordoza

Există mai multe exerciții posturale pe care le puteți efectua zilnic, inclusiv poziții de yoga care vă vor întinde coloana vertebrală. Efectuați exerciții de întindere a coloanei (în față, în spate, laterale, atât din picioare, cât și din poziția șezut sau culcat pe spate). Aduceți genunchii la piept stând în picioare și apoi stând culcat pe spate. 
 
Dacă aveți un loc de muncă ce presupune statul prelungit pe scaun sau în picioare, faceți pauze scurte la fiecare 30 minute, pentru a vă schimba poziția și pentru a efectua exerciții ușoare de întindere a musculaturii. 
 
Tipuri de exerciții:
 - stai întins pe spate cu mâinile la ceafă și efectuează ridicări ușoare ale trunchiului, punând presiune în abdomen, nu în regiunea spatelui (repetă de 10 ori);
 - stai în picioare, drept, cu brațele pe lângă corp și pe rând îndoaie câte un genunchi și du călcâiul la fese, prin mișcări ușoare (repetă de 10 ori pentru fiecare picior);
 - stai întins pe spate, cu picioarele întinse și lipite, ușor adu ambii genunchi la piept, fără a ridica trunchiul (repetă de 10 ori);
 - stai întins pe spate cu genunchii îndoiți și ridică regiunea lombară de pe podea, până ajunge în linie dreaptă – menține poziția sus 3-5 secunde apoi revino la poziția inițială (repetă de 10 ori).
 
Ai grijă la alimentație. Hidratează-te corespunzător și consumă o varietate de alimente: legume, fructe, lactate, proteine, cereale integrale. Evită fumatul și consumul de alcool și limitează consumul de zahăr și sare. 
 
O mare parte din flexibilitatea, mobilitatea și activitățile zilnice depind de sănătatea coloanei vertebrale. Dacă vă confruntați cu dureri de spate și o poziție anormală a coloanei este esențial să vă prezentați la medic pentru a benefia de tratamentiul necesar, pentru a preveni agravaraea. Tratarea lordozei poate ajuta la prevenirea complicațiilor ulterioare, cum ar fi artrita și durerile cronice de spate.
 
{tab Bibliografie}
(1) Lordosis, Its cause, Its Implication and Its Correction, link: https://www.hudsonvalleyscoliosis.com/lordosis-treatment/
(2) Lordosis Posture – What is Lordosis and Can it Be Corrected?, link: https://www.posturebraceguide.com/lordosis-posture-what-is-lordosis-and-can-it-be-corrected/
(3) What causes lordosis, link: https://www.healthline.com/health/lordosis#types
 
{/tabs}
Ultima modificareMarți, 29 Mai 2018 12:21
O să te intereseze și: « Artrita psoriazica Cifoza »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top