Osteoartrita

Adesea numită şi boală articulară degenerativă sau osteoartroză, osteoartrita apare atunci când cartilajul de protecţie de la capetele oaselor se distruge prin uzură.

Introducere

Osteoartrita este cea mai comună formă de Glossary Link artrită, care afectează milioane de oameni din întreaga lume şi este cauza principală de invaliditate în rândul persoanelor în vârstă.

Fiind o artrită de uzură, osteoartrita este afecţiunea în care cartilajul care înveleşte şi protejează articulaţiile oaselor se deteriorează în timp. Astfel  oasele nemaifiind separate de Glossary Link cartilaj, se freacă unul de altul, ceea ce duce la distrugerea ţesutului osos subiacent.

Osteoartrita poate afecta orice articulaţie din corp,  cele mai frecvent afectate fiind articulaţiile de la mâini, gât, spate, genunchi şi şolduri. Osteoartrita se agravează treptat, odată cu înaintarea în vârstă, neexistând nici un tratament care să o vindece. Cu toate acestea tratamentele pot incetini înaintarea bolii, ameliorează dureririle şi îmbunătăţesc  funcţionarea articulaţiilor.


Simptome

Simptomele osteoartritei  se dezvoltă adesea treptat, agravându-se în timp.  Semnele şi simptomele de Glossary Link osteoartrită includ:

Durere. Articulaţiile se pot deteriora în timpul mişcării, devenind dureroase ; durerea este în strânsă legătură cu tipul de activitate desfăşurată şi se agravează la sfârşitul zilei. Cu timpul, pe măsură ce boala evoluează, durerile se manifestă şi în starea de repaus.

Sensibilitate la palpare. Articulaţiile devin sensibile atunci când se aplică o presiune ușoară asupra lor.

Rigiditate. Rigiditatea articulaţiilor se poate simţi cel mai bine la  trezire, dimineața, sau după o perioadă de inactivitate.

Pierderea de flexibilitate.  Articulaţia îşi pierde capacitatea de a efectua toată gama de mișcări specifice.

Cracamente articulare(crepitaţii). Când articulaţia este folosită, chiar şi la o articulaţie sănătoasă, se pot auzi sau se pot simţi cracamente, care pot fi şi dureroase, dar nu întotdeauna.

Osteofite. Aceşti pinteni osoşi, care se simt ca nişte noduli tari, se pot forma în jurul articulației afectate şi apar în stadiile avansate ale bolii.

Dacă există dureri articulare sau rigiditate care durează mai mult de câteva săptămâni, se recomandă consultul unui medic specialist reumatolog.

Impact

Printre factorii care cresc riscul de osteoartrită amintim:

Vârsta înaintată. Riscul de osteoartrită crește cu înaintarea în vârstă.

Sexul. Femeile sunt mai multe susceptibile de a dezvolta osteoartrită, deși nu este clar de ce.

Deformări  osoase. Unii oameni se nasc cu malformaţii articulare sau cartilaj defect, care poate crește riscul de osteoartrită.

Leziuni articulare. Anumite traumatisme, cum ar fi cele care apar în timpul activităţilor sportive sau rezultate în urma unui accident, pot crește riscul de osteoartrită.

Obezitatea. Persoanele obeze,  cu o greutate corporală mult peste normal, pun presiune pe articulaţiile de susținere ale greutății, cum ar fi genunchii.

Anumite ocupații. În cazul în care locul de muncă include activități care pun stres repetitiv pe anumite articulaţii, în cele din urmă se poate ajunge la osteoartrită.

Alte boli. Diabetul, anumite afecţiuni ale tiroidei, guta, poliartrita reumatoidă sau boala Paget, cresc riscul bolii  artrozice.

Cauze

Cauzele acestei afecţiuni pot fi:
primare, când osteoartrita este în directă legătură cu îmbătrânirea şi este rezultatul unor modificări chimice la nivelul cartilajului, ceea ce face ca distrugerea lui să se facă într-un ritm mai rapid decât  regenerarea
secundare, când osteoartrita este cauzată de alte boli, cum ar fi guta, poliartrita reumatoidă, boala Paget, obezitatea, diabetul etc.

Cartilajul osos este un țesut tare, lunecos care permite mişcarea articulaţiilor, una în raport cu cealaltă,  aproape fără frecare.  În osteoartrită, suprafața netedă şi alunecoasă a cartilajului devine dură. În cele din urmă, în cazul în care cartilajul este distrus, este posibil să apară frecarea os pe os şi de aici toate semnele şi simptomele descrise anterior, dintre care cel mai neplăcut este durerea.

Diagnostic

În timpul examenului fizic, medicul va examina cu atenție articulaţia afectată, verificând  sensibilitatea, umflarea sau înroşirea articulaţiei. Va testa, de asemenea, flexibilitatea şi rigiditatea articulaţiei, punând pacientul să execute o serie de mişcări. În plus medicul va recomanda teste de laborator şi imagistice.

Teste imagistice. Prin efectuarea acestor teste, se vor obţine imagini cu articulaţia afectată.

Radiografii. Ţesutul cartilaginos nu apare pe imaginile obţinute prin radiografiile cu raze X, în schimb, pierderea cartilajului poate fi pusă în evidenţă de îngustarea spațiului dintre oasele articulaţiei.  O radiografie poate arăta, de asemenea,  acei pinteni osoşi (osteofite),  din jurul unei articulaţii. În cazul celor mai mulţi pacienţi,  se pot obţine dovezi edificatoare de  osteoartrită, cu ajutorul radiografiilor,  înainte de a avea vreun simptom.

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM). RMN-ul foloseşte undele radio şi un câmp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor și ale țesuturilor moi, inclusiv cartilajul . Acest lucru poate fi de ajutor în determinarea exactă a cauzei care produce durerea.

Teste de laborator. Prin analizele de sânge sau prin prelevarea de lichid din articulaţie, se poate  determina cu precizie diagnosticul. Analize de sânge pot ajuta la excluderea altor cauze ale durerilor articulare, cum ar fi artrita reumatoidă.

Analiza lichidului articular. Medicul poate folosi un ac pentru a extrage fluid din articulaţia afectată, procedură numită artrocenteză. Examinarea și testarea lichidului poate determina existenţa unui proces inflamator în articulaţie și situaţia în care durerea este cauzată de gută sau de o infecţie.

Un alt procedeu care este recomandat în diagnosticarea osteoartritei este  artroscopia, procedeu prin care se introduce un tub cu o cameră video, în interiorul articulaţiei.

Tratament

Nu există nici un tratament cunoscut care să vindece osteoartrita, dar ele pot reduce durerea și mențin articulaţiile mobile.

Medicamente
Simptomele osteoartritei pot fi ameliorate printr-o varietate de medicamente, inclusiv :

Acetaminofenul. Poate calma durerea, dar nu reduce inflamaţia. Acesta a fost dovedit a fi eficace pentru persoanele cu osteoartrită care au dureri uşoare până la  moderate. O supradoză de acetaminofen poate provoca leziuni hepatice severe.

Medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene (AINS). Pot reduce inflamaţia şi calmează durerea. AINS cum ar fi ibuprofen sau naproxen pot provoca deranjamente la stomac, țiuituri în urechi, probleme cardiovasculare, probleme de sângerare și afectează negativ  ficatul și rinichii. Persoanele mai în vârstă au cel mai mare risc de complicaţii.

Narcotice. Aceste tipuri de medicamente pe bază de prescripţie medicală conţin ingrediente similare cu codeina și pot oferi ajutor în cazul unor dureri de osteoartrită mai severe. Aceste medicamente puternice prezintă risc de Glossary Link dependență, deși acest risc este considerat a fi mic, la persoanele care au dureri severe.

Proceduri chirurgicale și alte tratamente
În cazul în care tratamente folosite în mod obişnuit nu ajută, puteţi lua în considerare următoarele proceduri, cum ar fi:

Glossary Link Cortizon. Injecțiile cu corticosteroizi pot ameliora durerea în articulaţii. În timpul acestei proceduri medicul amorțește zona din jurul articulatiei, apoi pune un ac în spațiul din articulaţie, injectând medicamente. Numărul de injecţii pe care-l puteți primi în fiecare an este limitat, deoarece aceste medicamente pot agrava starea articulaţiilor de-a lungul timpului.

Injecții de lubrifiere. Injecțiile cu derivați ai acidului hialuronic pot ameliora durerea prin furnizarea unui lichid de “amortizare” în genunchi. Acești agenți sunt similari cu o componentă care se găseşte în mod normal în lichidul articulaţiei.

Realinierea oaselor. În timpul unei proceduri chirurgicale numită osteotomie,  se fac ajustări ale oaselor genunchiului, fie de mai sus sau mai jos de genunchi pentru a realinia piciorul. Osteotomia poate reduce durerea de genunchi prin schimbarea centrului de greutate al corpului.

Înlocuirea articulaţiei. În intervenţiile chirurgicale de înlocuire ale articulaţiei (artroplastie), chirurgul îndepartează suprafeţele deteriorate și le înlocuiește cu dispozitive de plastic și metal, numite proteze. Articulațiile  șoldului și genunchilor sunt articulaţiile cel mai frecvent înlocuite. Riscurile pentru o astfel de operaţie chirurgicală sunt infecţiile şi cheagurile de sânge. Articulațiile artificiale se pot uza în timp și de aceea ar putea fi nevoie, în cele din urmă, să fie  înlocuite.

Tratamente alternative
Pacienţii care nu se simt ajutaţi de tratamentul medicamentos pentru durerile de osteoartrită apelează uneori şi la practicile de medicină complementară şi alternativă. Tratamente alternative care şi-au demonstrat eficienţa în osteoartrită sunt :

Acupunctura. Unele studii indică faptul că acupunctura poate calma durerea şi  îmbunătăţi functia articulaţiei la persoanele care au osteoartrită la genunchi. Riscurile acestei practice pot include Glossary Link infecție, vânătăi și dureri în zona în care acele sunt inserate în piele.

Glucozamina şi condroitina. Studiile făcute cu privire la utilizarea acestor suplimente nutritive sunt contradictorii.  Unele au demonstrat că aduc beneficii persoanelor cu osteoartrită, în timp ce, cele mai multe indică faptul că aceste suplimente nu funcționează mai bine decât efectul placebo. Nu utilizați glucozamina  dacă sunteți Glossary Link alergic la crustacee. Glucozamina şi condroitina pot interfera cu medicamentele pentru subţierea sângelui și pot cauza probleme de sângerare.

Tai chi și yoga. Aceste terapii implică exerciţii fizice uşoare, cu întinderea anumitor articulaţii, combinate cu respirație profundă şi o anumită concentrare mentală. Mulți oameni folosesc aceste terapii pentru a reduce stresul din viaţa lor, dar totodată multe studii au evidenţiat ca tai chi și yoga poate reduce considerabil durerea data de osteoartrită. Ele trebuie practicate întotdeuna sub supravegherea unui instructor competent. Practicaţi treptat, uşor, mișcările care provoacă durere în articulații.


Alimentaţie/Stil de viaţã

Modificarea stilului de viaţă şi tratamentele la domiciliu pot ajuta la reducerea simptomelor de osteoartrită . Pentru aceasta se recomandă următoarele sfaturi :

Odihnă. Dacă vă confruntaţi cu dureri sau inflamații ale unor articulaţii,  este necesar să vă odihniţi timp de 12 la 24 de ore. Găsi acele activități care nu necesită utilizarea în mod repetat a acelor articulaţii.

Exerciții fizice. Exerciţiile pot spori rezistenţa şi întăresc muşchii din jurul articulaţiei, făcând-o  mai stabilă. Practicaţi  exerciţii fizice uşoare, cum ar fi mersul pe jos, mersul pe bicicletă sau înotul. Dacă simțiți nou dureri articulare este bine să vă opriţi. Dacă apar dureri noi care durează mult timp după efortul fizic, înseamnă, cel mai probabil, că articulaţia a fost forţată.

Pierderea în greutate.  Faptul că sunteţi supraponderali sau obezi, creşte presiunea asupra articulațiilor care susțin greutatea, cum ar fi genunchii și șoldurile. Chiar și o reducere mică a greutăţii poate ameliora presiunea și reduce durerea. Discutați cu medicul despre modalitățile sănătoase de a pierde în greutate. Cei mai mulți oameni combină schimbări în dieta lor cu exerciţiile fizice.

Combinaţi căldură și frigul pentru a gestiona durerea. Atât căldură cât și frigul poate calma durerea în articulaţii. Căldură ameliorează rigiditatea și recele poate calma spasmele musculare și durerile.

Aplicați creme împotriva durerii. Cremele și gelurile disponibile în farmacii pot oferi un ajutor temporar împotriva dureri de osteoartrită. Unele creme amorţesc durerea prin crearea unei senzații de cald sau rece. Alte creme conţin medicamente, cum ar fi  aspirina, care sunt absorbite în piele. Cremele pentru ameliorarea durerii acţionează cel mai bine pentru articulaţiile care sunt aproape de suprafaţa pielii, cum ar fi genunchii și degetele.


Bibliografie

Diagnosticul si tratamentul bolilor interne vol 1 – Ştefan Şuţeanu

Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale – Jean Valnet

www.mayoclinic.org 

Ultima modificareVineri, 02 Mai 2014 09:17
O să te intereseze și: « Fibromialgia Tendinita »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top