Scolioza

Scolioza este o curbură laterală a coloanei  vertebrale, în plan vertical,care apare cel mai des în timpul creşterii rapide chiar înainte de pubertate.

Introducere

Cu toate că scolioza poate fi cauzată de afecțiuni precum Glossary Link distrofie cerebrală şi Glossary Link paralizie musculară, cele mai multe îmbolnăviri de scolioză au cauză necunoscută (scolioză idiopatică).

Majoritatea cazurilor de scolioză sunt uşoare, însă unii copii dezvoltă deformări ale coloanei vertebrale care devin mai severe pe masură ce cresc. Scolioza severă poate fi tratată. O curbură spinală severă poate reduce dimensiunile pieptului, ceea ce face dificilă funcţionarea plămânilor în parametri normali.

Copiii care au scolioză uşoară sunt monitorizaţi îndeaproape, pentru a verifica dacă curba se înrăutățește. În multe cazuri, nu este necesar tratamentul. Unii copii vor avea nevoie să poarte o proteză pentru a opri agravarea curbării. Alții ar putea avea nevoie de o intervenţie chirurgicală pentru a stopa  agravarea  scoliozei și pentru a ameliora cazurile grave.

Simptome

Semne şi simptomele de scolioză pot include:
• umerii inegali
• un Glossary Link omoplat apare mai proeminent decât celălalt
• talie neuniformă
• un şold mai mare decât celelălalt
• curbură la nivelul coloanei vertebrale.

 

În cazul în care  curba scoliozei se agravează, coloana vertebrală se va roti sau răsuci, de asemenea, în plus față de curbarea într-o parte. Acest lucru determină coastele de pe o parte a corpului să iasă în exterior mai mult decât pe cealaltă parte. Scolioză severă poate provoca dureri şi dificultăți de respirație.

Dacă se obervă semne sau simptome de scolioză la copilul mic trebuie obligatoriu consultat medicul. Cu toate acestea, curbe ușoare pot apare şi se pot  amplifica fără ca părintele sau copilul să știe deoarece  ele apar treptat şi, de obicei, nu cauzează durere. Ocazional, profesorii, prietenii și colegii de şcoală pot fi primii care observă scolioza la un copil.

Impact

Factorii de risc pentru dezvoltarea cel mai frecvent tip de scolioză (scolioza idiopatică) sunt:
• Vârsta. Semnele si simptomele încep de obicei în timpul creşterii rapide care are loc chiar înainte de pubertate. Acest lucru apare, de obicei, la copii cu vârste cuprinse între 9 şi 15 ani.
• Sexul. Deși atât băieții și fetele dezvoltă scolioză uşoară, totuşi fetele au un risc mult mai mare de agravare a curbei,  care necesită tratament.
• Istoricul familial. Scolioza poate apare în familii în care mai există  această afecţiune, dar cei mai mulţi copii cu scolioză nu au un istoric familial de boală.

Cauze

Medicii nu cunosc încă care este cauza scoliozei - deşi pare să implice factori ereditari, deoarece afecţiunea tinde să apară mai des în familii în care există un istoric al acestei boli. Tipurile mai puţin frecvente de scolioză pot fi cauzate de:
• afecţiuni neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară
• malformații congenitale care afectează dezvoltarea oaselor coloanei vertebrale
• leziuni sau infecții ale coloanei vertebrale.
Astfel există la momentul actual trei tipuri de scolioză:
• Scolioza neuromusculară
• Scolioza congenitală
• Scolioza idiopatică (cel mai frecvent tip de scolioză).

Diagnostic

Medicul va cere inițial informații despre  istoricul medical detaliat și poate pune întrebări cu privire la evoluția recentă. În timpul examenului fizic, medicul poate cere copilului să stea drept  și apoi să se aplece înainte de talie, cu brațele atârnând liber, pentru a vedea dacă o parte a cutiei toracice este mai proeminentă decât celălalt .
Se poate efectua, de asemenea, un examen neurologic pentru a verifica :
• slăbiciunea musculară
• amorțeala
• reflexe anormale.

Teste imagistice
Radiografia cu raze X pot confirma diagnosticul de scolioză și pot dezvălui severitatea curburii coloanei vertebrale . În cazul în care un medic suspectează că o afecțiune - cum ar fi o tumoare - este cauza scoliozei, el poate recomanda teste imagistice suplimentare , inclusiv :
• Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN ). RMN -ul folosește undele radio și un câmp magnetic puternic pentru a produce imagini detaliate ale oaselor și țesuturilor moi.
• tomografie computerizata (CT) . CT-ul combină radiografiile cu raze X luate din mai multe direcții diferite pentru a produce imagini mai detaliate decat radiografiile simple.
• scanare osoasă. Scanarea osoasă implică injectarea de material radioactiv, care se deplasează la acele părți din oase, care sunt cu probleme.

Tratament

Cei mai mulţi copii cu scolioză au curbe uşoare și, probabil, nu vor avea nevoie de tratament cu o proteză sau intervenţii chirurgicale. Copiii care au scolioză uşoară ar putea avea nevoie de controale la fiecare patru până la şase luni, pentru a vedea dacă există schimbări.
În timp ce există deformări ale coloanei vertebrale sub formă de curbe ușoare, moderate și severe, decizia de a începe tratamentul se face întotdeauna  în mod individual. Factorii care trebuie luaţi în considerare includ :
• Sexul. Fetele au un risc mult mai mare de agravare decât baietii
• Severitatea curbei. Curbele mai mari sunt mult mai probabile să se agraveze cu timpul
• Forma curbei. Curba dublă, de asemenea  cunoscută sub numele de curbe în formă de S, au tendinţa de a se agrava mai des decât o fac curbele în formă de C.
• Localizarea curbei. Curbele situate în secțiunea centrală (toracică) a coloanei vertebrale se pot agrava mai des decât curbele localizate în secțiunile superioare sau inferioare ale coloanei vertebrale.
• Maturitatea. În cazul în care oasele unui copil s-au oprit din creştere, riscul de agravare a curbei este scăzut. Asta înseamnă , de asemenea, că purtarea corsetelor au cel mai mare efect la copii ale căror oase sunt încă în creștere .

În cazul în care oasele copilului sunt încă în creștere și are scolioză moderată, medicul poate recomanda un corset care nu va vindeca scolioza sau inversa curba, dar previne, de obicei, mărirea, în continuare, a curbei .
Cele mai multe corsete sunt purtate atât ziua cât și noaptea. Eficacitate creşte odată cu numarul de ore  purtate pe zi. Copiii care poartă aparat dentar pot participa, de obicei, la cele mai multe activități având doar  câteva restricții. La fel dacă este necesar, copiii pot participa la alte activități fizice sportive având pe ei corsetul.
Corsetele nu mai sunt purtate din moment ce oasele se opresc din creştere. Acest lucru se întâmplă de obicei la:
• Aproximativ doi ani după ce fetele încep să aibă menstruaţie
• Când băieții trebuie să se radă zilnic
• Când nu există alte modificări în înălțime

 

Corsetele sunt de două tipuri principale :
• sub brat. Acest tip de bretele sunt fabricate din materiale plastice moderne și sunt conturate pentru a se conforma formei organismului . De asemenea, numite si prorteze toracolumbosacrale , acest bretele strânse pe corp sunt aproape invizibile sub haine , fixându-se sub brațe și în jurul cutiei toracice, partea inferioară a spatelui și șoldurile. Nu sunt utile pentru curbe la nivelul coloanei vertebrale superioare sau gâtului .

 

• bretele Milwaukee. Acest bretele au un inel pentru gât cu suporturi de bărbie și pentru partea din spate a capului. Bretele au o bară plată în partea din față și două bare plate în spate. Deoarece acestea sunt mai greoaie,  de obicei, sunt utilizate numai în situațiile în care o proteză sub brat nu ajută.

Corsete profesioniste pentru problemele coloanei vertebrale
 

Tratament chirurgical
Scolioza severă, de obicei, progresează cu timpul, astfel încât medicul poate recomanda  operaţia chirurgicală pentru tratarea scoliozei, pentru a reduce gradul de severitate al curbei și agravarea ei . Cel mai des întâlnit tip de operaţie chirurgicală pentru scolioză se numește fuziune spinală .
În fuziunea spinală, chirurgii conectează două sau mai multe dintre oasele coloanei vertebrale (vertebrele), împreună, astfel încât acestea nu se pot deplasa independent . Anumite bucăți de os sau un material asemănător osului, sunt plasate între vertebre .
Tratamentul chirurgical este, de obicei, amânat până ce oasele copilului se opresc din creştere. Dacă scolioza  progresează rapid la o vârstă fragedă, chirurgii pot instala o tijă care se poate ajusta în lungime pe măsură ce copilul creşte. Această tijă este atașată la secțiunile superioară și inferioară a curburii coloanei vertebrale  și este de obicei prelungită la fiecare șase luni .
Complicaţiile tratamentului chirurgical pot include sângerări, infecţii, durere sau leziuni ale nervilor. Rareori, osul nu se vindecă și o altă intervenție chirurgicală poate fi necesară .

Metoda FED, soluţia modernăAlimentație/Stil de viațã

1.Evitați activitățile care necesită surmenaj  doar la o parte a corpului. Cel mai comun tip de scolioză, numită scolioza idiopatică, este în mare parte cauzată de dezechilibre musculare. Preveniţi  scolioza de acest tip urmând următoarele sfaturi:
Dacă căraţi saci grei pe un singur umăr, asigurați-vă că alternaţi regulat ambii umeri. De asemenea, copiii ar trebui să utilizeze ambele benzi, atunci când transportă rucsacuri.
Dacă jucaţi un sport care necesită utilizarea regulată și prelungită a mușchilor unei singure părţi a corpului, asigurați-vă că utilizaţi şi cealaltă parte a corpului pentru a echilibra muşchii.
2. Exersaţi muşchii spatelui. Având muşchii spatelui puternici și stabili echivalează cu prevenirea scoliozei, deoarece muşchii spatelui susţin coloana vertebrală .
3. Îmbunătățiţi-vă postura. Staţi jos având spatele drept  și mergeţi cu capul sus și umerii înapoi.
4. Furnizaţi-vă organismului vitamine și minerale. Calciul contribuie la menținerea sănătății oaselor, deci consumul de alimente, cum ar fi fulgii de ovăz, soia (de preferat fiartă fără sare), migdale și chiar și sardine vă mențin oasele puternice și stabile. Desigur, laptele este ceea ce vine în principal în minte când vă gândiţi la calciu, dar dacă sunteți vegetarian sau aveţi intoleranţă la lactoză, există o mulţime de alimente bogate în calciu (și suplimente) care nu sunt pe bază de lactate.Ar fi, de asemenea, înțelept să se mănânce alimente bogate în vitamina D, vitamină necesară pentru absorbția  calciului în organism.

5 beneficii extraordinare ale dansului


Bibliografie

www.mayoclinic.ro 

Ultima modificareSâmbătă, 15 Martie 2014 19:00
O să te intereseze și: « Spondiloza cervicală Fibromialgia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top