Spondiloza cervicală

Spondiloza cervicală este o boală degenerativă ce afectează vertebrele şi discurile intervertebrale cervicale ale coloanei vertebrale.

Introducere

Coloana vertebrală este împărțită în 5 regiuni: cervicală, dorsală sau toracică , lombară, sacrală și coccigiană. Spondiloza afectează cel mai frecvent regiunea cervicală (zona gâtului) și regiunea lombară (partea inferioară a spatelui), deoarece acestea sunt cele mai mobile segmente ale coloanei vertebrale.

Mai mult de 90 la sută dintre persoanele cu vârsta peste 65 ani au  semne de Glossary Link spondiloză cervicală şi Glossary Link osteoartrită, sub forma osteofitelor (mici excrescenţe osoase) care pot fi văzute la o radiografie. Totuşi la cele mai multe dintre aceste persoane nu există simptome. Atunci când simptomele nu sunt clar resimţite, cele mai eficiente tratamente sunt cele nechirurgicale.

Spondiloza cervicală este o boală des întâlnită care se agravează odată cu vârsta. Pare, de asemenea, să fie implicată şi o componentă genetică, deoarece în unele familii evoluţia bolii va fi mult mai accentuată decât în alte familii.

Simptome

În cele mai multe cazuri, spondiloza cervicală nu produce nici un simptom. Atunci când simptomele apar, ele afectează de obicei doar zona gâtului, provocând durere şi rigiditate.

Uneori spondiloza cervicală conduce la o îngustare a spațiului necesar măduvei spinării şi rădăcinile nervilor (canalul vertebral) din cauza osteofitelor. Dacă măduva spinării sau rădăcinile nervilor sunt comprimate sau ciupite, este posibil să apară:
• furnicături, amorțeală și slăbiciune în brațe, mâini sau picioare  
• lipsă de coordonare și tulburări de mers
• pierderea controlului vezicii urinare sau intestinului gros.

În zona vertebrelor cervicale se află şi arterele vertebrale care irigă trunchiul Glossary Link cerebral şi cerebelul (creierul mic). Dacă aceste vase de sânge sunt comprimate, creierul este mai puţin irigat cu sânge şi pot apare şi alte simptome din cauza lipsei de oxigen cum ar fi dureri de cap în regiunea occipitală şi ameţeli.

Impact

Spondiloza cervicală apare în special la persoanele cu vârsta de peste 40 de ani.

 

 

Cauze

Pe măsură ce îmbătrânim, oasele și cartilajul care alcătuiesc coloana vertebrală și gâtul se uzează treptat și  se pot fisura. Astfel pot apare următoarele modificări:  

Discuri deshidratate. Discurile intervertebrale acționează  ca nişte perne între vertebrele coloanei vertebrale. În jurul vârstei de 40 de ani, discurile vertebrale, la cei mai mulți oameni, intră într-un proces de Glossary Link deshidratare și scădere, ceea ce determină mai mult un contact os-pe-os între vertebre.

Glossary Link Hernie de discuri. Vârstă afectează, de asemenea, exteriorul discurile coloanei vertebrale. De multe ori apar fisuri (hernie de discuri) - care, uneori, pot apăsa pe măduva spinării şi rădăcinile nervilor.

Osteofite. Degenerarea discurilor de multe ori pot duce la apariţia unor mici excrescenţe osoase, numite uneori şi pinteni osoşi,ca o formă de reacţie de reparare a organismului. Aceste pinteni osoşi pot ciupi, uneori, măduva spinării şi rădăcinile nervoase. De asemenea determină apariţia durerilor şi reduc mobilitatea coloanei vertebrale.

Ligamente rigide. Ligamentele sunt cordoane de ţesut care conectează oasele. Înaintarea în vârstă poate întări și pietrifica ligamentele vertebrale, făcând gâtul mai puțin flexibil.

O serie de alte cauze ale spondilozei cervicale, pe lângă cele amintite, sunt şi traumatisme ale coloanei cervicale, scăderea tonusului muscular al muşchilor de la nivelul cefei din cauza unui stil de viaţă sedentar, fără practicarea de  exerciţii fizice, sau mai rar unele anomalii congenitale.

Diagnostic

În timpul examinării, medicul va verifica gama de mişcări ce pot fi realizate cu capul. Pentru a afla dacă există o presiune pe nervii vertebrali sau pe măduva spinării, medicul va testa reflexele,  puterea muşchilor  şi coordonarea mişcărilor în timpul mersului.

Teste imagistice

O varietate de teste imagistice pot oferi detalii pentru un diagnostic și tratament adecvat.

Radiografia la nivelul gâtului poate arăta anomalii, cum ar fi pintenii osoşi , care indică spondiloza cervicală. Acesta este în primul rând un test de screening pentru a căuta cauzele rare, grave pentru durerea de gât şi rigiditate - cum ar fi tumori, infecţii sau fracturi .

Tomografia computerizată (CT). Prin acest test se obţin radiografii din mai multe direcții diferite și apoi sunt combinate într-o singură vedere a secțiunii transversale a structurilor de la nivelul gâtului. Aceasta poate oferi detalii mult mai fine decât o simplă radiografie, în special la nivelul oaselor .

Imagistica prin rezonanţă magnetică (IRM). RMN utilizează un câmp magnetic și unde radio care pot furniza imagini detaliate, transversale atât ale oaselor cât şi a ţesuturilor moi. Acest lucru poate ajuta la delimitarea zonelor în care nervii sunt afectaţi prin compresie şi ciupire.

Mielograma. Acest test presupune generarea de imagini prin radiografie cu razeX sau scanarea cu un CT după ce un colorant (substanţă de contrast) este injectat în canalul spinal. Substanţa de contrast face ca anumite zone ale coloanei vertebrale să fie mult mai vizibile.

Teste ale funcției nervoase. În unele cazuri, ar putea fi util acest test pentru a determina dacă semnalele nervoase ajung în mod corespunzător la muşchi. Teste ale funcției nervoase includ :

Electromiograma (EMG). Rezutatul investigării este o electromiogramă. Acest test măsoară activitatea musculară pe baza detectării semnalelor electrice produse de mușchi, folosind un aparat numit electromiograf. Scopul unui EMG este de a evalua starea de sănătate a muşchilor şi a nervilor care îi controlează.

Studiul conducerii nervoase care se realizeaza prin înregistrarea răspunsului muscular după aplicarea unui stimul electric de mică intensitate pe traiectul unui nerv.

Tratament

Spondiloza cervicală este o boală degenerativă, cronică, care nu se vindecă, însă prin alegerea unui tratament corect adaptat simptomele pot fi ţinute sub control şi ameliorate.

Se pote face tratament medicamentos cu următoarele:
• antialgice (ibuprofren, Glossary Link paracetamol)
• infiltraţii cu Xilină
• procaina
• medicaţie decontracturantă (Clorzoxazin)
• calmante în caz de ameţeli (Diazepam).

Alte tratamente non-medicamentoase sunt:
• Kinetoterapie
• fizioterapie
• masaj.

Aproape 90-95% dintre pacienți pot fi trataţi fără a fi necesară o intervenție chirurgicală. Tratamentul chirurgical este rezervat numai acelor pacienţi care nu au răspuns la tratamentul cu medicamente și fizioterapie, în special cei care au amorțeală sau slăbiciune persistentă. Se poate ajunge şi la tratamente chirurgicale, dar numai în unele cazuri rare când  canalul vertebral suferă o compresie severă din partea osteofitelor (canal vertebral îngustat).

Tratamente alternative
Fitoterapie
Brusture(Petasites officinalis). Se ia o frunză de brusture (captalan, lipan) lat, care creşte din primăvară şi până toamna pe toate şanţurile, pe maluri de râuri şi de pâraie, pe sub umbră umedă, de păduri. Frunza proaspăt culeasă se pune seara înainte de culcare să stea 10-15 minute în spirt medicinal (albastru), până când se impregnează bine. Se pune pe Glossary Link ceafă o pânză subţire, peste care se aplică frunza bine scursă, peste ea se adaugă o altă pânză şi se fixeaza bine pe ceafă. Se poate fixa şi cu un batic legat la spate pentru ca frunza să nu alunece. Se ţine până dimineaţa. Tratamentul nu trebuie să depăşească 4-6 zile la rând.

Glossary Link Balneoterapie. Se poate face balneofizioterapie, cu rezultate bune, în staţiunile balneare Băile Felix, Băile Herculane, Govora, Mangalia, Nicolina Iaşi etc.

Alimentaţie/Stil de viaţã

Deoarece spondiloza cervicală este o afecţiune legată de vârstă, aceasta nu poate fi prevenită în totalitate . Dar se poate reduce cu siguranță de riscul de a dezvolta spondiloze sau cel puţin amâna. În cazul în care s-a produs se pot urma anumite sugestii :

Exerciţii fizice regulate. Menținerea activităţii va ajuta la o recuperare rapidă, chiar dacă vor trebui  modificate temporar unele dintre exerciții din cauza durerilor de gât.

Administrarea de antialgice. Ibuprofen, naproxen  sau acetaminofen sunt adesea suficiente pentru a controla durerea asociată cu spondiloza cervicală.

Dormitul. Evitați utilizarea de perne mari în timpul somnului.

Căldura sau gheață. S-ar putea să doriți să încercați aplicarea de căldură sau gheață la gât, mai ales dacă muşchii gâtului sunt inflamaţi.

Bretele moi pentru gât. Aceste coliere permit muşchilor gâtului să se odihnească, dar ele ar trebui să fie purtate doar pentru perioade scurte de timp, deoarece acestea pot slăbi în cele din urmă mușchii gâtului.


Bibliografie

www.goregaoninfo.com
www.mayoclinic.org


 

Ultima modificareSâmbătă, 08 Martie 2014 20:33
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top