Periartrita scapulo - humerală

Periartrita scapulo-humerală (PSH sau umărul dureros) este un Glossary Link sindrom clinic dureros ce se manifestă, la nivelul umărului, prin impotenţă funcţională  şi redoare (limitarea mişcărilor), datorită afectării ţesuturilor periarticulare (tendoane, burse, Glossary Link capsulă articulară, Glossary Link ligament, muşchi).

Introducere

Periartrita scapulo-humerală este o afecţiune destul de frecvent întâlnită în patologia reumatismală.
Originea ei poate fi:
• traumatică (fractura capului humeral, luxaţia umărului), deseori survenind izolat
• leziuni de Glossary Link necroză a unui tendon al umărului (în general tendonul muşchiului supraspinos)
• puseu Glossary Link acut de calcifiere a unui tendon sau a bursei subacromiale
• retracţie a capsulei articulare.

Se întâlnesc astfel patru forme:
umărul dureros simplu;
umărul dureros acut (hiperalgic);
umărul blocat;
umărul pseudoparalitic.


Simptome

Umărul dureros simplu. Forma clinică cea mai frecventă în care durerea este simţită în mod difuz în tot umărul şi pe faţa externă a braţului; intensitatea durerii creşte la anumite gesturi (spălat, pieptănat, îmbrăcat), când membrul este solicitat la ridicarea sau purtarea unor greutăţi. Durerea manifestă o recrudescenţă nocturnă, care trezeşte bolnavul din somn.
Mobilitatea umărului pune în evidenţă durerile şi este limitată mai ales pentru abducţie (mișcare prin care se îndepărtează un membru sau un segment al acestuia de axul median al corpului) şi rotaţie externă.
Evoluția umărului dureros simplu este de cele mai multe ori favorabilă, vindecarea producându-se în câteva săptămâni (cel mult câteva luni). În unele cazuri însă starea se poate agrava, umărul dureros simplu devenind umăr dureros acut hiperalgic.

Umărul acut hiperalgic. Simptomele apar uneori brusc, cu o durere intensă și o Glossary Link impotență totală a membrului superior, alteori această formă clinică este continuarea evoluției unui umăr dureros simplu. Puseele acute de calcificare ale unui tendon sau ale bursei subacromio-claviculare, pot fi responsabile de o durere exagerată, insuportabilă, care dă insomnii şi care iradiază deseori către Glossary Link ceafă sau către fosa supraclaviculară, dar mai ales pe marginea laterală a membrului superior, către mână. De asemenea durerea se intensifică la orice tentativă de mobilizare a umărului.
La umărul dureros acut evoluția este uneori trenantă, durerile acute durând mai multe luni. De cele mai multe ori durerile se ameliorează treptat până ce dispar complet, pacientul putându-şi relua activităţile obişnuite. După vindecare poate rămâne doar o senzaţie de jenă la oboseală, frig sau umezeală.

Umărul blocat. Are drept cauză retracţia capsulei articulare şi evoluează în doi timpi: la debut, apare limitarea dureroasă a umărului, putându-se confunda cu umarul dureros simplu; ulterior, în câteva săptămâni sau câteva luni, apare blocajul mai mult sau mai puţin complet al umărului, în general puţin dureros. Radiografiile simple ale umărului arată apariţia progresivă a decalcifierii difuze şi neomogene a capului umeral. Evoluţia este obişnuit reversibilă în câteva luni (12 -18 luni).

Umărul pseudoparalitic. Poate fi semnalată şi la tineri, de obicei după un traumatism, având drept cauză ruptura şi perforarea de diverse grade a manşonului rotatorului, apărută de obicei pe un fond degenerativ (tendinoze). Ruptura de tendon supraspinos (ruptura rotatorilor) antrenează o pierdere a abducţiei active a umărului, în timp ce abducţia pasivă rămâne conservată. Evoluează frecvent către o recuperare funcţională suficientă pentru majoritatea cazurilor. Se însoţeşte de o imagine radiologică de ascensiune a capului humeral; poate fi pusă în evidenţă printr-o Glossary Link artrografie de umăr.

Impact

Periartrita scapulo-humerală este una dintre suferinţele cele mai frecvente, pentru care bolnavul se adresează medicului. Se întâlneşte la ambele sexe, la persoane  active, cu incidenţă maximă la cele având vârsta peste 40 de ani.

Cauze

Principalele cauze de producere a PSH sunt:
• efortul supradozat
• traumatismele repetate
• expunerea repetată la frig
• afecțiuni ale sistemului nervos central: accident vascular Glossary Link cerebral, boala Parkinson, traumatism cerebral, sindrom thalamic
• afecțiuni ale sistemului nervos periferic: nevralgie cervico-brahială, zona zoster
• afecțiuni ale organelor intratoracice care pot favoriza pe cale reflexă dezvoltarea unei PSH (TBC pulmonară, Glossary Link infarct miocardic acut, intervenții chirurgicale intratoracice etc).

Diagnostic

În cazul în care se simte o durere severă la umăr, se recomandă apelarea la un medic specialist reumatolog. În timpul examinării se va testa nivelul de durere, prin presare, şi gama de mișcări pe care articulația le poate efectua. De asemenea se vor face mișcări specifice care ar putea suspecta o patologie de ruptură de tendon.

Pentru o evaluare completă este necesar şi efectuarea unor anumite tipuri de examene, mai ales ecografie, radiografie și RMN. Prin radiografie se pot evidenţia eventuale calcifieri periarticulare, în timp ce scanarea cu ultrasunete și, în special, RMN-ul, permite localizarea tendoanelor inflamate sau deteriorate.

Artrografia (examen radiologic care permite vizualizarea interiorului unei articulaţii) este folsită şi pentru diagnosticarea rupturii de tendon supraspinos (ruptura rotatorilor).

Alte tipuri de investigatii paraclinice utile pentru diagnosticarea PSH ar mai fi: examenul hematologic şi analizele de sânge pentru afecţiuni inflamatorii (VSH, fibrinogen, proteina C-reactivă, electroforeza proteinelor serice), testele imunologice (testul Waller-Rose, testul latexului pentru factorul reumatoid), examenul lichidului sinovial, biopsia musculară şi osoasă.

Tratament

Obiectivele tratamentului periartritei scapulo-humerale sunt calmarea durerii, combaterea inflamaţiei şi îmbunătăţirea mobilităţii articulare.
Tratamentul igienico-dietetic se aplică în prima fază când predominante sunt fenomenele inflamatorii şi constă din punerea în stare de repaus a umărului afectat până ce se ameliorează durerea. Astfel în umărul dureros simplu acut se recomandă repausul absolut al articulaţiei.

Alimentaţia se recomandă a fi săracă în sare, alcalină, cu multe fructe și legume proaspete, în special legume cu frunze verzi (varză, spanac, salată verde, pătrunjel, etc.), bogate în vitamina C și clorofilă și uleiuri vegetale presate la rece (uleiuri de in, cânepă, dovleac, nucă) bogate în vitamina E (puternic antioxidantă) și în acizi grași omega-3 și omega-6,ce protejează țesuturile afectate și scad inflamația locală.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de antiinflamatoare sub formă orală, intramusculară sau locală.De asemenea se poate aplica şi tratamentul chirurgical, de exemplu, la umărul pseudoparalitic.Ulterior, în vederea recuperării mișcărilor la nivelul umărului, se vor practica fizioterapia și mai ales Glossary Link kinetoterapia.

Tratamente alternative
Gemoterapia
Gemoderivat de scoarță de salcie, 2 fiole x 1.5ml seara înainte de culcare și 2 fiole x 1.5ml în timpul zilei, diluate în 50ml apă plată, cu 20 min înainte de mesele principale.
Gemoderivat de muguri de coacăz negru, 1 fiolă x 2ml diluat în 50ml apă plată, dimineața, cu 20 min înainte de masă.
Gemoderivat din muguri de viță-de-vie(2x1 fiolă/zi, diluat în 50ml apă plată cu 20 min înainte de masă).
Fitoterapie
Muguri de pin. Intern - infuzie cu două linguriţe de muguri de pin la 400 ml de apă în clocot; se bea fracţionat, în 4-5 reprize, în decursul unei zile. Extern – Glossary Link decoct cu 150 g muguri, la doi litri de apă, se strecoară şi se adaugă la apa de baie, la 37-38 grade. Se fac 21 de băi într-o Glossary Link cură. Se pot repeta de 2-3 ori pe an.
Bozul. Extern - decoct din rădăcină cu 150-200 g rădăcină la cinci l de apă pentru o baie. Se strecoară şi se adaugă la apa de baie, la 37-38 de grade. Se fac 21 de băi pe cură, care se repetă de 2-3 ori pe an.
Socul. Este un sudorific puternic. Se beau 3 ceaiuri pe zi, călduţe, dintr-o infuzie, cu două linguriţe de flori la 250 ml apă clocotită.
Sulfina. Infuzie preparată din trei linguri plantă la o cană ce se bea în cursul unei zile. Extern comprese calde aplicate pe locul dureros.
Nucul. Se beau două ceaiuri pe zi, dintr-o infuzie cu o linguriţă de frunze la 200 ml de apă clocotită. Extern - se fierb 100 g de frunze în 3-4 l de apă, timp de 15 minute. Lichidul rezultat se strecoară şi se pune în apa de baie, la temperatura de 37 grade. Se fac 21 de băi pe serie.

Cataplasme cu flori de fân. Doi pumni de flori, semințe și frunzulițe, obținute prin scuturarea fânului uscat, se opăresc într-o oală de cinci l cu apă fierbinte. Se introduce apoi într-un săculeț, ce se stoarce și se aplică pe încheieturile bolnave. Se ține până se răcește. Baia se face cu lichidul ce a rămas, care se pune într-o vană cu apă caldă la temperatura  de 37-38 grade. Durata unei băi este de 30 de minute. Se fac 21 de băi într-o cură.

Comprese cu frunze de varză. Se folosesc pentru efectul lor antialgic, atunci când durerile sunt mari. Frunzele se strivesc și se pun pe articulațiile bolnave, făcându-se un bandaj deasupra lor. Se țin toată noaptea și toată ziua, schimbându-se la 24 de ore. Se folosesc până ce durerile dispar.

Comprese cu argilă. Pe o pânză se pune un srat gros de argilă de 4 cm. Se acoperă cu o altă pânză, peste care se pune și o flanelă. Se așează pânza astfel pregătită peste articulațiile prinse în reumatism și se tine circa o oră. Se pot face aplicații de două ori pe zi.

Tratament balneoclimateric. Sunt recomandate stațiunile: Amara, Bazna, Băile Felix, Govora, Herculane, Eforie Nord, Lacul Sărat, Mangalia, Neptun , Techirghiol.

Ac de cojocul reumatismului


Bibliografie

www.mayoclinic.com

 

Ultima modificareLuni, 03 Martie 2014 20:39
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top