Reumatismul articular acut

Reumatismul articular Glossary Link acut este o afecțiune inflamatorie cu manifestări atât la nivelul articulațiilor, cât și cardiace, cu pusee și debut acut. Simptomele includ dureri și inflamații articulare, febră, Glossary Link astenie, Glossary Link tahicardie, afectări cardiace ce pot provoca dureri toracice și dificultăți respiratorii.

Introducere

Reumatismul articular acut (RAA) apare ca o Glossary Link complicație gravă ca urmare a unei infecții streptococice netratate. Acestă boala se mai numește și febra reumatică, reumatism cardio-articular specific, reumatism poliarticular acut, etc. Reumatismul poate implica afecțiuni foarte diverse, caracterizate prin dureri la nivelul aparatului locomotor, mai precis ale uneia sau mai multor articulații. Astfel putem distinge reumatisme articulare inflamatorii, reumatisme articulare degenerative sau cele care afectează țesuturile din jurul articulației. În contextul bolilor reumatismale putem include și artrita, poliartrita, periartrita, etc. Artropatia este termenul generic dat tuturor bolilor articulațiilor. Termenul acut caracterizeaza intensitatea manifestărilor, dar indică de multe ori și modul de evolutie, diferit de modul Glossary Link cronic de evoluție.
Anatomic, inflamația reumatismală afecteaza membrana sinovială a articulației. Majoritatea articulațiilor au o mare mobilitatea ce este facilitată de un lichid, numit lichid sinovial. Capsula articulară, întărită prin ligamente puternice, menține în contact cele două oase. Membrana sinovială acoperă  interiorul capului oaselor, delimitând o cavitate umplută cu lichid sinovial.
Inflamația se manifestă inițial printr-o Glossary Link congestie și un Glossary Link edem al membranei sinoviale. Dacă inflamația durează puțin, articulația revine la normal. Când inflamația se prelungește, boala evoluează cronic, iar membrana sinovială se îngroașă și erodează cartilajul articular la extremitatea osoasă, leziunile devenind ireversibile.
Cauzele inflamațiilor articulare sunt microbinene, reumatismale și metabolice. Reumatismul articular acut este o particularitate, în sensul în care un agent infecțios, ce nu se găsește în Glossary Link articulație, streptococul beta-hemolitic din grupul A, prezintă o reacție imunologică, reacție ce se află la originea manifestărilor articulare ale bolii.


Simptome

În majoritatea cazurilor, reumatismul articular acut debutează la aproximativ  2 săptămâni după o Glossary Link infecție streptococică acută, cum ar fi angina, rinofaringita, scarlatina, etc. Boala se manifestă clinic prin:
- Febră (38°C), tahicardie (100-200 bătăi/minut), transpirații și astenie. Dacă tahicardia persistă și după scăderea febrei, acesta este un semn de activitate a infecției reumatismale.
- Dureri și inflamații poliarticulare, cel mai frecvent simptom al RAA, cu localizare predominantă la nivelul articulațiilor mari ale membrelor. Simptomele de artrită ar trebui să se amelioreze în termen de patru săptămâni, fără a provoca sechele.
- Manifestări cardiace - cardita reumatismală apare frecvent în RAA și uneori este singura manifestare a bolii. Este considerată cauza principală de afectări cardiace pentru persoanele cu vârstă mai mică de 40 de ani. Incidența carditei reumatismale este maximă la copii și adolescent, și în scădere la adulți. Ea poate cuprinde: miocardita, endocardita, pericardita sau pancardita. Datorită inflamației, inima pompează cu dificultate sângele la nivelul întregului corp, conducând la următoarele simptome:
• dificultăți respiratorii, mai ales în perioadele de efort fizic intens sau în timpul somnului
• tuse persistentă
• tahicardie
• senzație de oboseală
• dureri în piept
  De regulă, afectarea cardiacă se ameliorează în timp, dar poate persista timp de câteva luni.
- Manifestări cutanate - constau în apariția eritemului și a nodulilor subcutanați periarticular și vertebral. Incidența acestor erupții nedureroase este maximă la copii și destul de mică la adulți.
- Manifestări neurologice - includ encefalita reumatismală și coreea, întâlnindu-se exclusiv la copii. Coreea este o afecțiune a sistemului nervos ce constă în apariția convulsiilor involuntare și necontrolate, cel mai adesea ale mâinilor și picioarelor, dificultăți în executarea mișcărilor de finețe sau în păstrarea echilibrului.
Simptomele durează, de obicei, aproximativ patru săptămâni, dar uneori se pot manifesta o perioadă mai îndelungată.

Impact

Incidența generală a reumatismului articular acut (RAA) în țările europene și America de Nord este între 1-3%. Acest procent crește în zonele subdezvoltate (Africa, Orientul Mijlociu, America de Sud), putând ajunge până la 30%, datorită suprapopulării, salubrității precare și accesului limitat la tratament medical.   Datorită administrării antibioterapiei împotriva infecțiilor streptococice, manifestarea bolii este în scădere. Boala are frecvența maximă între 7-15 ani (75%), afectează în egală măsura barbații și femeile  și se manifestă cu precădere în zonele temperate, primăvara și toamna.

Tot mai mulţi tineri sunt afectaţi de boli reumatice; 200.000 de români au artrite, susţin specialiştii

Cauze

Cei mai mulți experți cred că reumatismul articular acut este cauzat de funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar. Cauza manifestărilor inflamatorii acute cardiace și articulare o constituie infecțiile cu streptococul beta-hemolitic grupa A,toate tipurile serologice.
Aproape toate cazurile de RAA apar după o infecție în gât cu bacteria Streptococcus.  În timpul unei infecții în gât, mucoasa gâtului se inflamează pentru a preveni răspândirea infecției.  Acest lucru este cauzat de răspunsul sistemul imunitar la infectarea cu bacterii. În cazul reumatismului articular, se pare că procesul de inflamare se răspândește în tot corpul într-un mod necontrolat, inflamația putând afecta articulațiile și inima. Atacul reumatismal apare la 1-3 săptămâni după infecția streptococică acută, leziunile articulare și cardiace datorându-se reacției sistemului imunitar la toxinele streptococice.

Leziunile reumatismului articular acut au o evoluție lentă (6-12 luni) și pot trece prin trei stadii:
- Stadiul I - exudativ, când apar doar la nivelul cavităților articulare și seroase
- Stadiul II - granulomatos, caracterizat prin apariția nodulilor
- Stadiul III - cicatricial, fără sechele la nivelul articulațiilor, dar cu sechele la nivelul cordului, unde apare țesutul fibros.

RAA prezintă forme simptomatice și evolutive:
- Forma cardio-articulară, mixtă, frecventă la adolescent
- Forma predominant cardiacă, apare la copii si are cel mai mare procentaj de sechele valvulare
- Forma predominant articulară; la adulți, la care atacul reumatismal este mai atenuat, apare miocardita, iar raspunsul la tratament este slab
- Forma nervoasă, caracterizată de prezența coreei și encefalitei reumatismale la copii
- Forma latentă, când manifestările articulare și cardiace sunt absente, diagnosticul fiind stabilit pe baza datelor biologice sau valvulopatiei sechelară.

Diagnostic

Diagnosticarea reumatismului articular acut se realizează pe baza simptomatologiei, prin efectuarea unui examen clinic complet. Diagnosticul poate fi formulat după criteriile Jones, care împart semnele și simptomele în criterii majore (cardita, poliartrita, coreea, Glossary Link eritem și noduli subcutanati) și criterii minore (febră, dureri articulare, tahicardii). Existența a cel puțin două din simptomele majore enumerate sau a unuia major și a două simptome minore poate diagnostica cert un reumatism articular acut.

De asemenea, medicul poate recomanda efectuarea de teste specifice pentru depistarea infecției streptococice, exudatul faringian și determinarea anticorpilor antistreptolizina (ASLO).  Streptococul beta-hemolitic este prezent în perioada anginoasă și în absența antibioterapiei. Numărul anticorpii antistreptolizina O (ASLO) este crescut în cazul RAA, iar depistarea și a celorlalți anticorpi streptococici permite evidențierea unei infecții recente, în 95% din cazuri.

Testele nespecifice de inflamație urmăresc evoluția procesului reumatismal. Dintre aceștia amintim: VSH (peste 100 mm/l oră), leucocitoza (peste 10 000/mm3), fibriongenul, proteinca C reactivă pozitivă, complementul seric, prezența anticorpilor circulanți antimiocard (în cardita reumatismală severă), etc.
Efectuarea unei electrocardiograme poate pune în evidență inflamația la nivelul inimii.

Diagnosticul diferențial
RAA trebuie deosebit de atritele infecțioase secundare (prezente predominant la adulți), poliartrita reumatoidă, artrita din colageneze sau artrita gutoasă.
 

Tratament

Tratamentul în reumatismul articular acut urmărește reducerea inflamației articulare și cardiace, precum și eradicarea infecției streptococice. Metodele de tratament includ:
-Tratamentul antiinflamator cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul si aspirina, poate reduce simptomele articulare. Utilizarea aspiriei nu este, de obicei, recomandată la copiii cu vârsta sub 16 ani, deoarece implică riscul de a dezvolta sindromul Reye, o afecțiune potențial fatală ce poate cauza leziuni ale ficatului și creierului.

În cazul inflamației cordului se pot utiliza și hormoni corticosteroizi ( Glossary Link prednison) și fenibutazona.
- Tratamentul cu Glossary Link antibiotic pentru eliminarea streptococului beta-hemolitic din organism. Se poate administra penicilină și eritromicină.
- Tratament igieno-dietetic ce cuprinde repaus la pat (3 săptămâni) și regim alimentar normocaloric, vitaminizat.
Durata tratamentului este determinată de dispariția semnelor clinice, normalizarea VSH și ASLO. La copii se efectuează tratamentul complet (antibiotic, antiinflamatoare și prednison) chiar cu un diagnostic de RAA îndoielnic.

Evoluția bolii este variabilă, de la forme obișnuite, când durata manifestărilor articulare și cardiace este de 1-2 săptămâni, la forme scurtate (sub cortizonoterapie) sau prelungite (6-16 luni, cu posibilitatea transformării într-un reumatism cronic fibros sau poliartrită reumatoidă). Recidivele pot să apară după luni sau ani, datorită reactivării focarului infecțios initial sau reinfecțiilor streptococice, cu riscul de afectare a cordului. Prognosticul este cu atât mai rezervat cu cât pacientul este mai tânăr, procentajul de apariție a sechelelor valvulare fiind până la 30% la copii și adolescenți.

Alimentație/Stil de viațã

Cunoașterea cauzelor de producerea a RAA (streptococul beta-hemolitic) a atras  instituirea tratamentului profilactic cu penicilină, având ca urmare reducerea numărului de îmbolnăviri și scăderea mortalității datorată complicațiilor cardiovasculare secundare artropatiei reumatismale. Eradicarea tuturor focarelor de infecție, cum ar fi sinuzite, granuloame dentare, amigdalite, anexite, face parte din programul de prevenție primară a multor forme de reumatism secundar.
De asemenea, curele balneo-climaterice sunt un adjuvant prețios în programul complex de proceduri de prevenire a recidivelor bolii, cooperarea și perseverența pacientului fiind condiții esențiale pentru menținerea functionalității optime a oricărei articulații.

Bibliografie

www.nhs.uk
www.medicinenet.com
Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
Leonard D. Domnișoru, Compendiu de medicină internă, Editura Științifică

 

Ultima modificareVineri, 03 Ianuarie 2014 18:38
O să te intereseze și: « Guta Poliartrita reumatoidă »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top