Artrita

artritaArtrita reprezintă afecţiunea care se manifestă prin inflamarea  uneia  sau mai multor articulații.  Articulaţia reprezintă acea zonă a corpului care leagă  două sau mai multe oase, permiţând mişcarea lor.   Deci artrita constă în deteriorarea cartilajului  care acoperă osul unei articulaţii, producându-se în acest mod principalele simptome  ale artritei , durerile articulare și limitarea mişcărilor (rigiditate).  Simptomele  se agravează de obicei odată cu înaintarea în vârstă.

 

Introducere

Există mai multe tipuri de Glossary Link artrită (s-au indentificat până acum peste 100, iar numărul lor este în creștere), începând cu cele legate de uzura cartilajului (cum ar fi osteoartrita) şi terminând cu cele asociate cu inflamația datorată unui sistem imunitar hiperactiv (cum ar fi artrita reumatoidă) .

Osteoartrita este de obicei cauzată de o uzura normală, în timp ce artrita reumatoidă este o boală autoimună.Alte tipuri de artrită pot fi cauzate de cristalele de acid uric, infecții sau chiar de alte afecţiuni, cum ar fi psoriazis sau lupus. Tratamentul poate varia în funcție de tipul de artrită. Principalele obiective ale tratamentului în artrită sunt reducerea simptomele şi îmbunătăţirea calităţii vieţii.

Simptome

artrita1Simptomul specific artritei este durerea, care poate apare deseori în timpul nopţii, trezind persoana afectată din somn. În cursul dimineţii, articulaţiile işi regăsesc mobilitatea doar după o perioadă de încălzire, a cărei durată este proporţională cu gradul de inflamare. Totodată local, zona articulaţiei poate fi tumefiată, deosebit de sensibilă, caldă şi cu pielea de culoare roşie, limitând în mod accentuat mişcările.

Deoarece acestea sunt boli reumatice, multe dintre formele de artrită, pot cauza simptome care afectează diferite organe ale corpului care nu implică direct articulaţiile. Prin urmare, printre simptome, la unii pacienţi cu anumite forme de artrită, se pot întâlni şi febra, umflarea ganglionilor limfatici, scăderea în greutate, oboseala, stare generală de rău și chiar simptome de afectare ale unor organe, cum ar fi plămânii, inima sau rinichii.

Impact

Există un număr de factori de risc care cresc probabilitatea de a face această afecţiune:
- femeile au mai multe şanse decât bărbăţii de a se îmbolnăvi de artrita reumatoidă, în timp ce, cele mai multe dintre persoanele care au gută sunt bărbați;
- riscul de face mai multe tipuri de artrită - inclusiv Glossary Link osteoartrită, artrită reumatoidă şi gută - creşte cu înaintarea în vârstă;
- persoanele care au primit lovituri, probabil în timp ce practicau un sport, sau au avut accidente care le-au afectat articulaţiile, sunt vulnerabile la acest tip de afecţiuni;
- greutatea corporală, cu mult peste cea normală, poate fi o sarcină grea pentru articulații, în special genunchi, şolduri şi coloana vertebrală.

 Aproape 10 milioane de români suferă de cel puţin o formă de reumatism

Cauze

Cauzele care duc la această afecţiune sunt traumatismele, afecţiunile metabolice (cum ar fi guta și pseudoguta), factorii ereditari, efectul direct și indirect al infecțiilor (bacteriene și virale), precum și autoimunitatea (un sistem imunitar îndreptat către ţesuturile propriului organism) .

Cauzalitatea bolilor reumatismale

Prin prisma acestor cauze putem enumera principalele tipuri de artrită:
 artrita juvenilă reumatoidă;
 osteoartrita;
 artrita genunchiului;
 artrita reumatoida;
 artrita psoriazica ;
 artrita reactiva;
 guta ;
 artrita din bolile inflamatorii intestinale.

Poliartrita reumatoidă este una dintre cele mai frecvente boli reumatice

Diagnostic

În timpul consultaţiei pentru stabilirea diagnosticului, realizate de către un medic reumatolog sau ortoped, se va face o examinare fizică pentru a verifica gradul de mobilitate a articulaţiile şi starea lor (umflate, roşii , calde, sensibile etc.). În funcție de tipul de artrită suspectat, medicul poate recomanda o serie analize medicale şi teste:

- analiza diferitelor tipuri de fluide corporale poate ajuta la identificarea tipului de artrită, respectiv analiza sângelui, a urinei şi a lichidului din articulaţie (lichid sinoval);
- radiografiile, care ne pot indica deteriorarea cartilajului, leziunile osoase și prezenţa osteofitelor, sunt adesea folosite pentru a urmări evoluţia bolii ;
- prin tomografie computerizată (CT) se pot urmări vederi în secțiune transversală ale structurilor interne, atât pentru os cât și pentru țesuturile moi din jur;
- imagistica prin rezonanţă magnetică (RMN), care combină undele radio cu un câmp magnetic puternic, poate produce imagini transversale mai detaliate ale ţesuturilor moi, cum ar fi cartilajul, tendoanele și ligamentele;
- artroscopia, un alt procedeu folosit în unele cazuri pentru a vizualiza starea articulaţiei, se realizează prin introducerea unui tub mic, flexibil - numit artroscop - printr-o Glossary Link incizie în apropierea articulaţiei. Artroscopul transmite imagini din interiorul articulaţiei la un ecran video.

Tratament

Stabilirea tratamentului depinde foarte mult de tipul de artrită existent, astfel încât un diagnostic cât mai precis creşte şansele de reuşită ale tratamentului.

În principal tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor și îmbunătățirea funcției articulare. Ar putea fi necesar încercarea mai multor tratamente diferite sau combinații ale lor, pentru a determina care are cele mai bune rezultate.

În majoritatea artritelor se folosesc medicamente analgezice, care ameliorează doar durerea, şi medicamente antiimflamatoare, care reduc atât inflamaţia cât şi durerea de la nivelul articulaţiei.

Unele artrite, cum ar fi artritele septice, necesită un tratament specific cu Glossary Link antibiotic, care trebuie început cât mai devreme, deoarece leziunile la nivelul cartilajului şi osului pot fi ireversibile; în alte artrite, cum ar fi în cazul gutei, sunt necesare medicamente uricozurice iar în poliartrita reumatoidă sunt recomandate medicamentele antiinflamatoare şi corticosteroizii.

În afara tratamentului medicamentos, un alt tratament care poate fi de ajutor pentru anumite tipuri de artrită sunt exerciţiile fizice, realizate regulat și sub supraveghere, care pot creşte mobilitatea şi pot întări muşchii din jurul articulaţiei .

Program de exercitii pentru recuperarea mainii afectate de poliartrita reumatoida

În ultimă instanţă medicul poate recomanda şi tratament chirurgical în unele artrite inflamatorii aseptice care determină deformaţii sau distrugeri ireversibile, tratament care constă în :
 artroplastie - înlocuirea articulaţiei cu o proteză, aplicată în cazul articulaţiilor mari( şolduri şi genunchi);
 artrodeza - blocarea oaselor articulaţiei până la vindecare, aplicată pentru articulaţiile mici (încheietura mâinii, gleznă și degete).

Tratamente alternative
Fitoterapie: coada calului, pir, troscot, urzică, tarhon, ienupăr, mesteacăn, frasin, brusture,păpădie, anghinare, soc, coajă de salcie, muguri de pin.
Gemoterapie:  muguri de coacăz negru (Ribes nigrum), mlădiţe de măceş (Rosa canina),  mlădiţe de viţă de vie sălbatecă (Ampelopsis weitchi).

Gemoterapia ne oferă aspirina naturală

Alimentaţie/Stil de viaţă

Este important de ştiut că pentru prevenirea artritei sau pentru ameliorarea simptomelor artritei  , se recomandă  schimbarea stilului de viaţă.
Artrita3Astfel adoptarea unei diete sănătoase ameliorează simptomele artritei şi ajută la menţinerea unei greutăţi corporale optime. O astfel de dietă trebuie să conţină : brânzeturi şi lactate fără grăsimi , peşte sau ulei de peşte şi carne slabă de pasăre,ulei de măsline, cereale integrale, fructe şi legume  în stare cât mai  proaspătă, leguminoase ( fasole, linte, soia). Trebuie evitate mai ales alimentele procesate, cele care conţin zahăr, laptele integral, untul şi brănza, carnea roşie .

Practicarea exerciţiilor fizice, mai ales în aer liber, trebuie să se facă regulat, dacă se poate, după un program zilnic bine stabilit. Se pot practica gimnastica, înotul, mersul pe jos, aerobicul şi chiar exerciţii de yoga( Hata Yoga), sub îndrumarea unui instructor competent.
Aceste exerciţii fizice duc la îmbunătăţirea mobilităţii articulaţiilor afectate, ameliorează durerea, reduc riscul de apariţie a osteoporozei,  reduc kilogramele în plus,  şi, nu în ultimul rând,  ajută la elimnarea stresului şi la dobândirea unei stări bune de spirit.

Bibliografie

Bioterapie - Virgil Geiculescu

Ghid pentru recunoaşterea şi folosirea plantelor medicinale - Gheorghe Dihoru

www.everydayhealth.com

 

Ultima modificareVineri, 03 Ianuarie 2014 13:24
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top