Hiperfagia

Hiperfagia (polifagia) este o tulburare de alimentație gravă, definită ca o dorință extremă, nesatisfăcută, de a consuma alimente. O persoană cu hiperfagie poate consuma incontinuu alimente, până la punctul în care are dureri gastrice sau chiar senzație de vomă.

Introducere

În medicină,  hiperfagia este uneori cunoscută sub numele de Glossary Link polifagie care înseamnă "a mânca prea mult". Aceasta provine din cuvintele grecești πολύς (poligoane), ceea ce înseamnă "foarte mult" și φαγῶ (phago), verb, care înseamnă  "mănânc".

Hiperfagia definește  un comportament obsesiv și compulsiv față de mâncare. Nu există un produs alimentar anume sau un tip de alimente pe care o persoană cu hiperfagie ar putea dori să-l consume în mod special. Ea poate consuma  orice aliment  indiferent de gustul sau temperatura acelui aliment.

Acest mâncat excesiv este de natură să ocupe o mare din timpul zilei unei persoane, devenind astfel o activitate dăunătoare. Semnul cel mai evident că o persoană are hiperfagie este obezitatea. O persoană obeză are prea multă grăsime corporală și acest lucru poate adesea cauza probleme grave de sănătate, inclusiv diabetul zaharat și boli de inimă.

Hiperfagie este o boala gravă, care poate avea efecte devastatoare asupra  imaginii de sine și stării de sănătate a unei persoane.

Simptome

Semnele și simptomele principale de hiperfagie includ:
• apetit anormal de mare față de alimente
• foame excesivă și consum neobișnuit de mare de solide pe cale orală
• creșterea bruscă în greutate ( Glossary Link obezitate)
• dureri abdominale
• senzație de greață
• somnolență
• în plan psihic, sentiment de vinovăție și Glossary Link anxietate, din cauza mâncatului excesiv.

Cauze

Hiperfagia nu este neapărat incapacitatea unei persoane de a se controla, atunci când vine vorba de mâncare și de ceea ce consumă.  Există diferiți factori declanșatori care cauzează această boală.

Hiperfagia poate fi provocată atunci când o persoană suferă de o  deteriorare a funcțiilor hipotalamusului. Hipotalamusul reprezintă acea parte a creierului care îndeplinește o mulțime de funcții  cum ar fi reglarea temperaturii corporale, controlul senzațiilor de foame, sete, oboseală și somn.

O serie de afecțiuni, cum ar fi sindromul Kleine Levin, tulburări genetice,  cum sunt sindromul Prader-Willi sau sindromul  Bardet Biedl, pot provoca hiperfagie (foame compulsivă).

Hiperfagia mai poate fi declanșată și de :
• probleme psihologice – depresia, episoade depresive majore etc.
• tulburări de alimentație – bulimia (mâncatul excesiv urmat de vărsături provocate), tulburarea de mâncat compulsiv (ingerarea unei cantități crescute de alimente într-un timp relativ scurt)
• diabet zaharat, cetoacidoză diabetică sau Glossary Link hipoglicemie
• afecțiuni ale glandelor endocrine
• reacții adverse ale unor anumite medicamente pentru tratarea diabetului tip 2, depresiei etc.

Diagnostic

Pentru punerea cu precizie a diagnosticului de hiperfagie, medicul, mai întâi, va fi interesat de istoricul medical al pacientului și va face un examen clinic general.  Apoi poate recomanda efectuarea unor analize de laborator, pentru a evolua statusul nutrițional al pacientului (echilibrul dintre necesarul şi aportul nutrițional).

Datorită faptului că hiperfagia poate avea și o componentă psihică, ar fi necesar de efectuat și o evaluare a stării psihice, mentale, pentru a se depista eventuale boli psihice, cum ar fi depresia.

Totuși principalul semn care trebuie avut în vedere la stabilirea diagnosticului este creșterea accentuată în greutate (obezitatea) și fluctuațiile de greutate.

Tratament

Prima etapă în tratamentul acestei afecțiuni o constituie recunoașterea și acceptarea ei.

A doua etapă este cea în care se urmărește micșorarea apetitului alimentar prin diverse metode și tratamente. Cea mai facilă metodă o reprezintă diminuarea foamei și cantității de alimente ingerate prin micșorarea chirurgicală a stomacului, operație numită metodă chirurgicală de bypass stomacal, care constă în îndepărtarea unei mari porțiuni din stomac. În acest fel, pacienții în loc să recurgă la propria voință,  mâncând din ce în ce mai puțin, până se ajunge  la o cantitate normală de alimente,  renunță,  și recurg la această operație.

S-a constatat că unele dereglări hormonale pot să accentueze foamea, dar s-a ajuns la concluzia că doar un procent de 10% din totalul persoanelor obeze suferă de afecțiuni hormonale, restul persoanelor ajungând la obezitate prin incapacitatea de a învinge foamea.

Alte metode pentru tratarea hiperfagiei mai sunt și metode de tratament alternative, cum ar fi plantele, diverse metode de Glossary Link relaxare, acupunctura și practica yoga.

De preferat ar fi diagnosticarea precoce a acestei boli, deoarece complicațiile datorate obezității pot merge, în cele mai multe dintre cazuri până la Glossary Link deces. În cazul în care prezentați semnele și simptomele descrise anterior, se recomandă să cereți de urgență ajutor din partea medicilor specialiști, care vă vor ajuta să controlați această boală.
 

Alimentație/Stil de viață

În cazul în care suferiți de hiperfagie și vă confruntați cu simtomele acestei tulburări, următoarele sfaturi vă vor ajuta să o țineți  sub control:

Consumați alimente cu mai puține calorii și care satură, mai ales în stare proaspătă, de exemplu legumele și fructele. Alimentele tip fast-food și mâncărurile cu sosuri au foarte multe calorii și nu satură repede.

Mestecați încet, acordând timp corpului și creierului să simtă senzația de sațietate. Totodată mestecând alimentele de un număr mare de ori, îndelung, are loc deja o predigestie a bolului alimentar în cavitatea bucală, digestia în stomac fiind mult ajutată.

Încercați să fiți activi, făcând în mod regulat mișcare fizică, plecând de la posibilitățile fizice actuale și crescând treptat timpul și efortul efectuat. Consultați mai întâi medicul în legătură cu tipul și durata acestor exerciții fizice, indicațiile și contraindicațiile lor.


Bibliografie

www.hyperphagia.com


 

Ultima modificareMarți, 03 Iunie 2014 12:31
O să te intereseze și: « Deshidratarea Alcoolismul »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top