Deshidratarea

Starea de deshidratarea apare atunci o persoană pierde o cantitate de lichide mai mare decât cantitatea de lichide ingerate, iar corpul nu mai are suficientă apă și alte fluide pentru a-şi îndeplini funcțiile sale normale. Dacă lichidele pierdute,  din diverse cauze, nu sunt înlocuite, va apare deshidratarea.

Introducere

Cauzele frecvente de Glossary Link deshidratare includ practicarea unor exerciţii fizice intense, mai ales pe o vreme călduroasă; diaree severă; vărsături; febră sau transpiraţie excesivă. Dacă nu se consumă suficiente lichide, mai ales apă, în timpul efortului  fizic sau pe o vreme cu temperaturi  ridicate,chiar dacă nu se face efort fizic, se ajunge la deshidratare.  Oricine poate deveni deshidratat, dar anumite persoane cum ar fi copiii mici, adulţii în vârstă şi persoanele cu boli cronice, sunt cele mai expuse riscului deshidratării.

Se poate reveni cu uşurinţă dintr-o stare de deshidratare ușoară până la moderată, consumând mai multe lichide, dar o stare de deshidratare severă are nevoie de tratament medical imediat. Cea mai sigură abordare este în primul rând prevenirea deshidratării.

Simptome

Starea de deshidratare uşoară până la moderată poate să cauzeze următoarele simptome:
• uscăciune a gurii
• sete
• senzaţie de somnolență sau oboseală
• scăderea volumului de urină
• pielea uscată
• dureri de cap
Glossary Link constipație
• amețeli.
În cazul copiilor mici se poate observa :
• activitate mult diminuată decât de obicei
• neumezirea scutecului timp de trei ore, la sugari
• lacrimi puţine atunci când plânge.

O  deshidratare severă , care reprezintă o urgență medicală, poate provoca :
• sete extremă
• stare de nervozitate extremă sau somnolență la sugari şi copii; iritabilitate și confuzie la adulţi
• uscăciune la nivelul gurii şi mucoaselor
• urinare mult diminuată cantitativ  sau absentă, de culoare mai închisă decât în mod normal
• ochi înfundaţi
• piele uscată, lipsită de elasticitate
• la sugari, fontanela înfundată - partea moale din partea de sus a capului unui copil
Glossary Link hipotensiune arterială
Glossary Link puls mărit
• respirație rapidă
• lipsa lacrimilor, la copii, atunci când plâng
• febră
• în cazurile cele mai grave, Glossary Link delir sau inconștiență.

Din păcate, setea nu este întotdeauna un indicator de încredere referitor la nevoia organismului de apă, mai ales la copii şi bătrâni. Un indicator mai bun este culoarea urinei: urina clară sau deschisă la culoare înseamnă o bună hidratare, în timp ce o culoare galbenă sau portocaliu închis semnalează, de obicei, o stare de deshidratare.
În cazul unui adult sănătos, o dezhidratare ușoară până la moderată poate fi uşor remediată prin consumul suficient de lichide, cum ar fi apa sau o băuturile răcoritoare. În cazul copiilor si adulţilor în vârstă, trebuie manifestată o mai mare prudență. Apelaţi medicul imediat ce se constată :
• diaree severă , cu sau fără vărsături, sau febră
• scaune negre sau cu sânge
• diaree moderată pentru 24 de ore sau mai mult
• iritabilitate sau somnolență şi dezorientare
• mult mai puțin activ decât de obicei
• prezenţa semnelor sau simptomelor de deshidratare uşoară sau moderată.

Impact

Orice persoană poate deveni deshidratată în cazul în care pierde prea multe lichide. Dar anumite persoane prezintă un risc mărit, de exemplu :

Sugarii şi copiii mici. Sugarii și copiii sunt deosebit de vulnerabili din cauza greutății corporale relativ mici și procentului ridicat de apă și electroliți. Sunt, de asemenea, grupul cel mai probabil de a experimenta diaree.

Adulţii mai în vârstă. Pe masură ce înaintâm în vârstă, devenim mai sensibili la deshidratare din mai multe motive: capacitatea organismului de a păstra apa este mai redusă, senzaţia de sete devine mai puțin acută și capacitate redusă de a  răspunde la schimbările de temperatură. Mai grav, este că  bătrânii, mai ales cei din casele de îngrijire medicală sau care locuiesc singuri, au tendinţa de a mânca şi bea insuficient. Anumite handicapuri fizice sau neglijarea din partea celorlalţi adulţi, le împiedică să fie bine hrăniţi. Aceste probleme sunt agravate de boli cronice, cum ar fi diabetul sau demenţa, şi prin administrarea anumitor medicamente.

Persoanele cu boli cronice. Diabetul zaharat necontrolat sau netratat, poate duce la deshidratare. Şi alte boli cronice, cum ar fi bolile de rinichi şi insuficienţa cardiacă,pot, de asemenea, să producă deshidratare. Chiar şi durerea în gât sau răcelea poate produce o uşoară deshidratare, din cauza  greutăţii de a mânca sau bea. Febra mare poate deshidrata chiar mai mult organismul.

Atleții de anduranță. Orice sportiv poate ajunge la deshidratre, mai ales în anumite condiții de căldură şi umiditate sau la altitudini mari. Dar sportivii care se antreneaza pentru a participa la concursuri sportive cum ar fi maratoane, triatlon, expediții de alpinism pe munte și turnee de ciclism, au un risc deosebit de ridicat. Asta pentru că în timpul unui efort fizic intens  este dificil să rămâi hidratat. În timpul exerciţiilor fizice, corpul poate pierde mai multă apă decât poate absorbi. Deshidratarea este, de asemenea, cumulativă, pe o perioadă de zile, ceea ce înseamnă că se poate ajunge la deshidratare  chiar şi cu un exercițiu de rutină, moderat, dacă nu se beau suficiente lichide pentru a înlocui ceea ce s-a pierdut .

Oamenii care locuiesc la altitudini mari. Condiţiile de viață, de muncă și efortul fizic la altitudini mari ( în general definit  mai sus de  2500 de metri ), poate provoca o serie de probleme de sănătate. Una este deshidratarea, care apare de obicei atunci când organismul încearcă să se adapteze la altitudini mari prin urinare crescută și respirație rapidă - cu atât mai repede se respiră, pentru a menține un nivel adecvat de oxigen în sânge,cu atât mai mulţi vapori de apă se elimină în timpul expiraţiei.

Persoanele care lucrează sau fac mişcare afară, pe o vreme caldă şi umedă. Atunci când este cald și umed, creşte riscul de deshidratare. Asta pentru că atunci când aerul este umed,  transpitaţia nu se poate evapora și organismul nu se poate răci la fel de repede ca de obicei, iar acest lucru poate duce la o creştere a temperaturii corpului și la o nevoie crescută de lichide.

Cauze

Deshidratarea apare atunci când apa pierdută pe tot parcursul zilei nu este înlocuită şi organismul se usucă efectiv fără lichide. Uneori, deshidratarea are loc din motive mai simple: nu se bea suficientă apă sau alte lichide, pentru că persoana în cauză este bolnavă sau ocupată sau pentru că nu are acces la apă potabilă în condiții de siguranță, într-o călătorie, drumeție sau camping.

Alte cauze de deshidratare includ:
Diaree, vărsături. Diareea acută, care se declanşeză brusc şi violent, poate provoca o pierdere imensă de apă și electroliți într- un interval scurt de timp. Dacă apar şi vărsături  împreună cu diaree, pierderea de  lichide și minerale este şi mai accentuată. Copiii și sugarii sunt în mod special expuşi riscului. Diareea poate fi cauzată de o Glossary Link infecție bacteriană sau virală, sensibilitate alimentară, o reacție la medicamente sau o tulburare intestinală.

Febră. În general, cu cât febra este mai mare,cu atât mai deshidratat poate deveni corpul. Dacă apare febra, în plus față de diaree și vărsături, pierderea de lichide se va intensifica.

Transpirație excesivă. În timpul transpiraţiei organismul  pierde apă, astfel că dacă se efectuează  o activitate intensă și nu se consumă suficiente lichide, atunci se ajunge la deshidratare. O vreme  caldă, şi umedă  amplifică transpiraţia și deci cantitatea de lichid eliminată. Dar deshidratarea poate apare şi în timpul iernii, dacă nu sunt înlocuite lichidele pierdute. Copiii şi adolescenţii, care participă la activităţi sportive, pot fi deosebiţi de sensibili, atât din cauza greutăţii lor corporale, care este în general mai mică decât cea a adulților , cât și pentru că ei nu sunt suficient de atenţi pentru a sesiza semnele de avertizare ale corpului, în ceea ce priveşte starea de deshidratare.

Urinare frecventă. Acest lucru se poate datora diabetului nediagnosticat sau necontrolat periodic. Anumite medicamente, cum ar fi diureticele și unele medicamente pentru tensiuni arterială, de asemenea, poate avea reacţii adverse de deshidratare, pentru că provoacă o urinare sau transpiraţie mai intensă decât în mod normal.

Diagnostic

De cele mai multe ori medicul poate diagnostica starea de deshidratare, pe baza de semnelor fizice și a simptomelor, cum ar fi ochii infundaţi, piele uscată fără elasticitate și rezistență atunci când este prinsă, urinare mult diminuată cantitativ, etc. De asemenea o persoană deshidratată, este, de asemenea, susceptibilă de a avea tensiune arterială scăzută, ritm cardiac accelerat și flux de sânge redus la extremităţi.

Pentru confirmarea diagnosticului și indicarea gradului de deshidratare, este posibil să fie nevoie şi de alte teste, cum ar fi:

Analize de sânge. Probele de sânge pot fi folosite pentru a verifica pentru un număr de indicatori, cum ar fi nivelurile de electroliţi,  în special sodiu și potasiu, și cât de bine funcționează rinichii.

Sumar de urină. Analiza urinei poate arăta dacă persoana este deshidratată și în ce măsură. În cazul în care nu este clară cauza  deshidratării, medicul poate solicita efectuarea de analize suplimentare pentru diabet și alte probleme hepatice sau renale.

Tratament

Singurul tratament eficient pentru deshidratare este acela de a înlocui lichidele și electroliți pierduţi din diverse cauze. Cea mai bună abordare a tratamentului pentru deshidratare depinde de vârstă, severitatea deshidratării și cauza sa.

Tratarea deshidratării la copiii bolnavi
Medicul vă va oferi cu siguranţă un tratament pentru deshidratare copilului dumneavoastră, dar unele orientări generale pot fi folositoare:
Utilizați o soluție de rehidratare orală. Numai dacă medicul vă recomandă altfel, folosiți o soluție de rehidratare orală, pentru sugari şi copii care au diaree, vărsături sau febră. Aceste soluţii conțin apă și săruri, în proporții specifice pentru a reface atât lichidele  dar si electroliţii. Ajută, de asemenea, şi pentru o digestie mai ușoară. Produsele de rehidratare orală sunt disponibile în cele mai multe farmacii. Hidratează copilul încă de la debutul unei boli, în loc să așteptaţi până când situația devine urgentă.
Continuaţi să alăptați. Nu întrerupeți alăptarea atunci când copilul este bolnav, dar oferiţi copilului şi o soluție de rehidratare orală. Dacă copilul este alimentat cu lapte praf, încercați să-l  schimbaţi cu unul  fără lactoză, până diareea  se îmbunătățește - lactoza poate fi dificilă de digerat în timpul diareei. Nu diluaţi laptele praf mai mult decât vă indică instrucțiunile.
Evitaţi anumite alimente și băuturi. Cel mai bun lichid pentru un copil bolnav este o soluție de rehidratare orală - apă plata nu furnizează electroliți esențiali, și, deși băuturile pentru sportivi refac electroliții , îi înlocuiesc pe cei pierduţi prin transpirație, nu prin diaree sau vărsături. Laptele, băuturile cofeinizate, sucurile de fructe sau gelatinele nu sunt indicate pentru deshidratare și pot accentua simptomele de diaree la copii.

Tratarea deshidratării la adulţii bolnavi
Cei mai multi adulţi cu deshidratare uşoară până la moderată, suferind de diaree, vărsături sau febră îşi pot ameliora starea, bând mai multă apă sau alte lichide. Anumite lichide, cum ar fi sucurile de fructe, băuturile carbogazoase sau cafeaua, pot înrăutăţi diareea.

Tratarea deshidratării la sportivii de toate vârstele
Pentru deshidratarea cauzată de efort fizic intens, cea mai indicată este apa. Băuturile pentru sportivi, cu electroliţi și soluțiile de carbohidrați pot fi, de asemenea, de ajutor. Nu e nevoie de tablete de sare,  prea multă sare poate duce la deshidratare hipernatremică, o afecțiune în care organismul pe lângă că este deshidratat dar conţine şi un exces de sodiu. Evitați consumul de băuturi carbogazoase, cum ar fi cola sau alte tipuri de băuturi acidulate.

Tratarea deshidratării severe
Copiii și adulții care sunt grav deshidrataţi trebuie să fie tratați de către personalul de urgenţă de pe  o ambulanță sau la o cameră de urgenţă, unde pot primi săruri şi fluide  intravenos, mai degrabă decât pe gură. Hidratarea intravenoasă oferă corpului apă şi substanţe nutritive esenţiale, mult mai repede decât soluțiile orale, ceea ce  este esențial în situațiile în care  viața este pusă în pericol.

 

Alimentație/Stil de viațã

Pentru a preveni deshidratarea, beţi multe lichide si mâncaţi alimente bogate în apă, cum ar fi fructele și legumele. Fluidele pot fi obținute nu doar din apă, dar, de asemenea, şi din alte băuturi și alimente. Dar, dacă faceţi efort fizic, nu este necesar să ajungeţi la sete pentru a consuma fluide.

În anumite circumstanțe, poate fi necesar consumul mai multor lichide decât de obicei:

Îmbolnăvire. Consumaţi mai multă apă sau soluții de rehidratare orală la primele semne de boală ; nu așteptați până când se produce deshidratarea.

Efortul fizic. În general , cel mai bine este să începeți hidratarea cu o zi înaintea unui efort fizic intens. O urină clară  este întotdeauna un bun indiciu că sunteţi bine hidratat. Înainte de a face effort fizic, beţi 1-3 pahare de apă. În timpul efortului, beţi lichide la intervale regulate și continuaţi cu apă potabilă sau alte lichide după ce ați terminat. Țineți minte că band  prea mult lichide, nu numai că poate provoca Glossary Link balonare şi disconfort , dar, de asemenea, poate duce la o afecţiune gravă, în care sodiu din sânge este prea scăzut ( hiponatremie ). Acest lucru se întâmplă când se beau mai multe lichide decât se pierd prin transpirație.

Temperatura ambiantă. Aveţi nevoie să consumaţi suplimentar apă, pe o vreme caldă şi umedă, pentru a ajuta la scăderea temperaturii corpului și pentru a înlocui ceea ce s-a pierdut prin transpiraţie. Puteți, de asemenea, să aveţi nevoie de apă în plus şi pe o vreme rece, dacă transpiraţi din cauza hainelor prea groase. Aerul încălzit, de interior poate provoca pierderea umidităţii şi deci creșterea cerințelor de lichide. Și la altitudini mai mari de  2.500 metri, corpul are nevoie de un plus de hidratare. Dacă deshidratarea se produce în timpul unui efort fizic pe o vreme caldă,  se vor consuma lichide, în poziţia întins, într-o zonă umbrită.Bibliografie 
 

Ultima modificareMarți, 27 Mai 2014 19:49
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top