Sindromul de oboseală cronică

Sindromul de oboseală cronică este o stare caracterizată prin oboseală extremă sau lipsă de energie, care nu poate fi explicată printr-o cauză medicală. Oboseala se poate agrava datorită activităţii fizice sau psihice şi nu se ameliorează în repaus.

Introducere

Stare patologică manifestată prin oboseală intensă şi slăbiciune, oboseala cronică poate fi un simptom frecevent pentru numeroase boli infecţioase, disfuncţii endocrine, intoxicaţii cronice, diverse afecţiuni interne, neuropsihice, etc. Ea este descrisă în moduri diferite de cei afectaţi: unii se plâng de oboseală., altii de lipsa de interes pentru orice, sau de nevoia de a sta la pat, de a se odihni.  Oboseala apare şi în condiţii fiziologice după un efort fizic sau intelectual de mare intensitate sau prelungit în timp sub forma unei epuizări precoce, cu o recuperare funcţională fie întirziată, fie incompletă.

Cauza sindromului de oboseală cronică este necunoscută, deși există mai multe teorii - de la infecţii virale la stres psihic. Unii experţi cred că sindromul de oboseală cronică ar putea fi declanşat de o combinaţie de factori.

Nu există un singur test sau procedură care să confirme diagnosticul de sindromul oboselii cronice. Pacientul va trebui să se supună la o varietate de teste medicale pentru a exclude alte probleme de sănătate care au simptome similare. Tratamentul pentru sindromul de oboseală cronică se concentrează în principal pe ameliorarea simptomelor.

Simptome

Sindromul de oboseală cronică are opt simptome principale, plus simptomul central care îi dă numele:
• oboseală
• pierderi de memorie sau de concentrare
• durere în gât
• ganglionii limfatici măriţi la nivelul gâtului sau axile
• dureri musculare inexplicabile
• durere care se mută de la o articulaţie la alta fără umflare sau roșeață
• dureri de cap
• somn  neodihnitor
• epuizare extremă care durează mai mult de 24 de ore de la efectuarea unui efort  fizic sau mental.

Oboseala poate fi simptomul mai multor boli, cum ar fi infecții sau afecțiuni psihologice. În general, consultați medicul dacă aveți o stare de oboseală persistentă sau excesivă.

Impact

Printre factorii care cresc riscul de oboseală cronică enumerăm:

Vârsta. Sindromul de oboseală cronică pot apărea la orice vârstă, dar cel mai frecvent afectează persoanele cu vârste între 40 și 50 de ani.

Sexul. Femeile sunt diagnosticate cu sindromul oboselii cronice mult mai des decât bărbații, dar este posibil ca femeile, în general, să raporteze aceste simptome la un doctor.

Stilul de viață. Oamenii care sunt supraponderali şi inactivi au mai multe şanse să sufere de oboseală cronică. De asemenea stresul din fiecare zi pare să fie un factor important.

Cauze

Medicii nu ştiu exact ce cauzează sindromul oboselii cronice. Aceasta poate fi o combinaţie de factori care afectează anumiţi oameni care s-au născut cu o anumită predispoziție. O serie de factori care au fost studiaţi includ:

Infecţii virale. Deoarece unele persoane dezvoltă sindromul de oboseală cronică după o infecţie virală, cercetatorii s-au intrebat dacă unele virusuri ar putea declanșa starea. Aceste virusuri suspecte  pot fi Epstein-Barr, virusul herpes uman 6 și virusul de Glossary Link leucemie. Nu a fost însă descoperită o legătură sigură.

Probleme ale sistemului imunitar. Sistemul imunitar al persoanelor care au sindromul de oboseală cronică pare să fie afectat ușor, dar nu este clar dacă această depreciere este suficientă pentru a provoca de fapt afecţiunea.

Dezechilibre hormonale. Pacienţii care suferă sindromul de oboseală cronică, se confruntă uneori cu concentraţii anormale de hormoni în sânge, produși de hipotalamus, glanda pituitară sau glandele suprarenale. Dar semnificaţia acestor anomalii este încă necunoscută.

Diagnostic

Nu există un singur test care să confirme diagnosticul de oboseală cronică. Deoarece simptomele  imită atât de multe alte probleme de sănătate, este nevoie de răbdare şi timp de așteptare pentru stabilirea unui diagnostic. Medicul trebuie să elimine o serie de alte boli înainte de a diagnostica sindromul de oboseală cronică. Aceste boli pot fi:

Tulburări de somn. Oboseala cronică poate fi cauza problemelor cu somnul. Un studiu al somnului poate determina dacă odihna este deranjată de afecţiuni, cum ar fi apneea de somn obstructivă , sindromul picioarelor neliniștite sau de insomnie.

Probleme medicale. Oboseala este un simptom comun in mai multe afectiuni medicale , cum ar fi anemia , diabetul și tiroidei ( Glossary Link hipotiroidism ) . Testele de laborator pot verifica sânge pentru probe de unele dintre suspecți de top.

Probleme de sănătate mintală. Oboseala este , de asemenea, un simptom pentru o  multitudine de probleme psihice cum ar fi depresia şi anxietatea, tulburarea bipolară şi schizofrenia. Doar medicul   poate ajuta pacientul pentru a determina dacă una dintre aceste probleme este cauza oboselii de care suferă.

Criterii de diagnostic
Pentru a satisface criteriile de diagnostic ale sindromului de oboseală cronică, trebuie să aveți oboseală inexplicabilă, persistentă pe o perioadă de timp de șase luni sau mai mult, împreună cu cel puțin patru din următoarele semne și simptome :
- pierderi de memorie sau de concentrare
- durere în gât
- mărirea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului sau subsuori
dureri musculare inexplicabile
- durere care se mută de la o încheietură la alta fără umflare sau roșeață
- dureri de cap
- somn neodihnitor
- epuizare extremă care durează mai mult de 24 de ore după efort  fizic sau mental.

Tratament

Tratament pentru sindromul de oboseală cronică se concentrează pe ameliorarea simptomelor.
Tratament medicamentos
Antidepresive. Multe persoane care suferă de oboseală cronică sunt, de asemenea, deprimate. Tratarea depresiei cu medicamente antidepresive are rezultate mult mai bune când este asociată cu sindromul oboselii cronice. Și doze mici de antidepresive  pot ajuta la îmbunătăţirea calităţii somnului și calmarea durerilor.

Somnifere.  În cazul în care măsurile luate acasă, cum ar fi evitarea cafeinei, nu vă va ajuta să aveţi un somn mai odihnitor pe timp de noapte, medicul ar putea recomanda tratament cu somnifere pe bază de prescripţie medicală .

Terapie
Cel mai eficient tratament pentru sindromul de oboseală cronică pare a fi abordarea a două direcții, care combină consilierea psihologică, cu un program de exerciţii fizice ușoare.

Exerciții fizice gradate. Un terapeut  vă poate ajuta la determinarea tipurilor de exerciţii fizice care sunt cele mai potrivite. Persoanele inactive vor începe de cele mai multe ori cu o gamă de mișcări și exerciții de doar câteva minute pe zi. Dacă sunteți obosit a doua zi, înseamnă că trebuie diminuat efortul . Forţa şi rezistenţa se vor îmbunătăți pe măsură ce creșteţi, treptat, intensitatea exercițiilor fizice.

Consiliere psihologică. Şedinţele de consiliere cu o persoană cu experienţă, vă poate ajuta să realizaţi în ce direcţii trebuie să acţionaţi pentru a elimina treptat limitările pe care sindromul de oboseală cronică vi le impune. Simţind un control mai bun asupra vieţii, vă puteţi  îmbunătăți perspectivele  semnificativ.

Tratamente alternative
Tai chi și yoga. Aceste terapii implică exerciţii fizice uşoare, combinate cu respirație profundă şi o anumită concentrare mentală. Mulți oameni folosesc aceste terapii pentru a reduce stresul din viaţa. Ele trebuie practicate întotdeuna sub supravegherea unui instructor competent.

Fitoterapie: cătină, măceş, coacăz negru, frag, zmeură,păducel, urzică, nuc, angelică, anghinare, ginseng

Glossary Link Apiterapie: polen, miere de albine, păstură, lăptişor de matcă, propolis

Gemoterapie: stejar (Quercus pedunculata), rozmarin (Rosmarinus officinalis), mesteacăn (Betula verrucosa).

Polenul, un medicament/aliment, cu rezultate execelente în combaterea asteniei şi în tratamentul a numeroase afecţiuni interne şi psihice, se poate  administra în cure îndelungate, pornind treptat de la o linguriţă, dimineaţa, pe stomacul gol, până la 2 linguri, în funcţie de vârstă şi toleranţă individuală. Tot din aceeaşi categorie, produse apicole, mai recomandăm şi consumul de miere de albine, propolis, păstură, lăptişor de matcă.

Alte cure recomandate ar mai fi cura cu grâu încolţit, ce durează în jur de 3-4 sătămâni,  cura cu argilă, cura cu drojdie de bere inactivă şi nu în ultimul rând cura cu ginseng (câte 3 g pe zi în primele 2 săptămâni, apoi 2 g timp de 4 săptămâni).Alimentaţie/Stil de viaţã

Menţionăm că pe lîngă tratamentul afecţiunilor care însoţesc acest Glossary Link sindrom se recomandă şi  evitarea  surmenajului, a stresului zilnic, a stărilor de oboseală îndelungată, printr-un stil echilibrat de viaţă şi muncă în care trebuie eliminate „nopţile nedormite", consumul de tutun, cafea, alcool; o alimentaţie completă, cât mai puţin procesată termic, în care trebuie să predomine produsele naturale( fructe, legume şi zarzavaturi , cereale integrale, ouă şi lactate, peşte).

În timpul liber se vor practica o serie de activităţi  fizice, de întreţinere, după posibilităţile fiecăruia, ca gimnastica, înotul, tenisul,alergatul, mersul cu bicicleta sau grădinăritul.

Totodată, concediile de odihnă vor fi planificate şi organizate în aşa fel  încât, să nu constituie un nou efort, ci să fie un prilej de refacere, Glossary Link relaxare şi tonificare, în care, factorii naturali (peisajul, altitudinea, microclimatul marin ) să se constituie  într-o adevărată terapie .


Bibliografie

Bioterapie – Virgil T.Geiculescu

Diagnosticul si tratamentul bolilor interne vol 1 – Ştefan Şuţeanu

Tratamentul bolilor prin legume, fructe şi cereale – Jean Valnet

www.mayoclinic.org
 

Ultima modificareVineri, 02 Mai 2014 06:06
O să te intereseze și: « Sforăitul Deshidratarea »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top