Degerăturile

Degerăturile apar atunci când pielea şi ţesuturile de sub piele sunt expuse la temperature scăzute. Acestea afectează de obicei zonele cele  mai expuse ale corpului, cum ar fi extremitățile (degetele de la mâini și de la picioare) și unele părți ale feței ( nasul, urechile, obrajii și bărbia ).

 

Introducere

Într-o primă etapă degeraturile superficiale doar irită pielea, dar nu provocă leziuni permanente. Formele ușoare de degerături se pot trata cu măsuri de prim-ajutor, inclusiv încălzirea lentă a pielii cu apă caldă. Degerăturile severe necesită tratament medical, deoarece pot afecta pielea, ţesuturile, mușchii și oasele și pot duce la complicaţii, cum ar fi infecţii şi leziuni ale nervilor, iar în faza cea mai gravă provoacă cangrenă.

Simptome

În condiții externe de temperaturi scăzute, organismul își ia măsuri de protecție corespunzătoare, care constau din diminuarea circulației sângelui spre zonele periferice pentru a putea păstra căldura pentru organele interne vitale. Astfel vasele de sânge se contractă, circulația informației  prin nervi este afectată, țesuturile primesc mai puține substanțe nutritive, iar în interiorul lor se formează cristale de gheață ce provoacă, mai întâi, distrugerea membranelor celulare, pentru ca apoi să afecteze nervii, mușchii și în ultimă instanță oasele.

Principalele simptome provocate de degerături sunt:
• ușoare senzații  de durere, înțepături sau mâncărimi
• piele de culoare roșie, albă, palidă sau gri-galben
• piele tare cu aspect de ceară
• senzație de frig sau de arsură
• amorțeală
• rigiditate articulară și musculară
• apariția de vezicule  în cazurile severe

Degerăturile apar în mai multe etape :

Prima etapă este o formă ușoară în care apare înghețarea stratului superior al pielii la nivelul extremităților neprotejate. Astfel pielea devine roșie și se simte foarte rece. Dacă se continuă expunerea la frig vor apare ușoare înțepături și amorțeală în zona afectată. În momentul în care pielea se încălzește apar dureri și furnicături dar nu apar leziuni permanente.

Degerături superficiale. În cea de a doua etapă de degerături pielea înroșită devine gri-galbenă  sau foarte palidă. Pielea rămâne totuși moale și unele cristale de gheață se pot forma în țesuturi. De asemenea începe să se simtă o senzație înșelătoare de căldură - semnul unei afectări serioase a  pielii. Dacă se revine la temperaturi normale în acest stadiu, la suprafața pielii pot apărea pete  albastre sau violet. Odată cu încălzirea, apar senzații de înțepături și arsură însoțite de umflături. După reîncălzirea pielii, într-un  interval de 24 până la 36 de ore pot apare vezicule cu lichid.

Degerături severe, profunde. Dacă expunerea la frig continuă, degerăturile pot afecta toate straturile pielii, inclusiv țesuturile care se află mai în profunzime. Va apare o senzație înșelătoare de amorțeală care va estompa toate celelalte senzații de frig, durere sau disconfort. Articulațiile și mușchii devin rigizi iar vezicule mari cu lichid se vor forma la 24-48 de ore de la revenirea la temperaturi normale. Zona afectată devine cenușie, cadaverică și tare ca țesutul mort .

Necroza. În ultima fază apare necroza în profunzime și cangrena în câteva ore – amputarea este aproape inevitabilă.

Impact

Categoriile de persoane cu risc ridicat de a fi afectate de degerături sunt:
• persoanele cu afecțiuni medicale care afectează capacitatea de a simți sau de a reacționa la frig cum ar fi Glossary Link deshidratare, epuizare, diabet zaharat, neuropatie periferică sau circulatorie
• consumatorii de alcool în exces, aflați în stare de ebrietate
• bolnavii psihici și chiar depresivii
• cei care au suferit degerături anterioare sau leziuni provocate de frig
• persoanele în vârstă sau copiii
• oamenii care petrec mult timp afară, cum ar fi persoanele fără adăpost, vânătorii, alpiniștii
• cei cu îmbrăcămintea și încăltămintea strâmtă .

Degeraturile la copil 

Cauze

Degerăturile apar atunci când pielea și țesuturile din profunzimea pielii  îngheață . Cea mai frecventă cauză pentru degerături este dată de expunerea la condiții de vreme rece, dar și expunerea directă la materiale de congelare, cum ar fi gheața, poate provoca, de asemenea, degerături.

Anumite condiții specifice pot conduce la apariția degerăturilor cum ar fi :
• purtarea unor haine prea subțiri care nu protejează  suficient de frig, vânt puternic sau umezeală
• neacoperirea pielii  în timp ce este expusă unor temperaturi scăzute
• statul în frig o perioadă prea mare de timp
• atingerea materiale de congelare , cum ar fi gheața , comprese reci sau metale care au fost expuse la temperaturi de îngheț .

Degerăturile pot apare în două moduri :

Pierderea căldurii corporale. Degerăturile pot fi legate de hipotermie - o afecțiune în care organismul pierde căldură mai repede decât o produce, determinând  scăderea periculoasă a temperaturii corporale . Atunci când temperatura corpului scade, scade circulația sanguină la periferia corpului pentru a fi protejate  organele interne vitale . Diminuarea circulației sanguine la nivelul pielii, îi scade temperatura , ceea ce poate conduce la înghețarea ei și a țesuturilor mai profunde.

Contact direct . Dacă sunteți în contact direct cu ceva foarte rece , cum ar fi gheață sau metal rece, căldura este pierdută de corp foarte ușor. O astfel de expunere scade temperatura pielii și astfel ea poate îngheța.


Diagnostic

Diagnosticul de degerături este de obicei evidențiat pe baza simptomelor, a aspectului pielii și expunerea recentă la temperature scăzute.
Medicul poate efectua o serie de teste, cum ar fi radiografii cu raze X sau imagistică prin rezonanță magnetică (RMN), pentru a determina gradul de severitate al degerăturilor și a verifica dacă oasele și mușchii sunt afectați. Medicul poate efectua, de asemenea, și alte teste în cazul în care suspectează că pacientul are și Glossary Link hipotermie, o afecțiune care apare adesea împreună cu degerăturile.

Tratament

Tratamentul pentru degerături include îngrijirea de prim - ajutor și tratament medical, în funcție de gravitatea degerăturilor .

Îngrijirea de prim ajutor
Încălzirea treptată a pielii afectate este cheia pentru tratarea degerăturilor . Pentru a face acest lucru :

Protejați-vă pielea afectată  de expunerea la temperaturi scăzute. Dacă sunteți afară , în frig, încălziți mâinile înghețate punându-le la subsuori . Protejați-vă fața, nasul sau urechile acoperindu-le cu mâinile înmănușate, uscate . Nu frecați zona afectată și nu frecați pielea degerată cu zăpadă .
Plecați din frig . Odată ajunși  în interior, scoateți hainele ude .

Încălziți treptat zonele degerate. Puneți mâinile degerate sau picioarele în apă caldă ( 40-42 C ) . Înfășurați sau  acoperăți alte zone într-o patură calduroasă . Nu utilizați căldură directă, cum ar fi o sobă , lampă de căldură, șemineu sau calorifer  deoarece acestea pot provoca arsuri .

Nu mergeți pe degetele sau pe picioarele degerate, dacă este posibil . Acest fapt poate dăuna țesuturilor.

Dacă există posibilitatea ca zonele afectate să înghețe din nou , nu le dezghețați. În cazul în care acestea sunt deja dezghețate , înveliți-le , astfel încât acestea să nu înghețe din nou .

Informați-vă la ce să vă așteptați la dezghețarea pielii. În cazul în care pielea devine roșie și apar furnicături și senzație de arsură precum că se încălzește,înseamnă că circulația sângelui revine. Dar, în cazul în care amorțeala sau durerea susținută rămâne și-n timpul încălzirii sau în cazul în care apar vezicule, solicitați asistență medicală.

Tratament medical
Reîncălzirea pielii
. În cazul în care nu a fost făcută deja, medicul va reîncălzi zona cu o baie caldă, scufundând  zona afectată timp de 15 până la 30 de minute. Pielea poate deveni moale și poate arăta de culoare roșie sau violet . Deoarece procesul de reîncălzire poate fi dureros, medicul vă va da probabil analgezice.

Pansamente . După ce se dezgheață pielea, medicul va împacheta zona cu pansamente sau bandaje groase pentru a proteja pielea. Pot fi necesare  bretele sau atele în cazul în care sunt implicate oase sau mușchi. Membrul va fi ridicat pentru a preveni sau reduce umflarea lui.

Îndepărtarea  țesutului deteriorat ( Glossary Link debridare ). Pentru a se vindeca în mod corespunzator, pielea degerată trebuie să fie liberă de țesutul deteriorat , mort sau infectat.  Pentru a distinge mai bine între țesutul sănătos și cel mort , medicul poate să aștepte una până la trei luni înainte de a scoate țesutul deteriorat .

Hidroterapie. Baile cu jacuzzi pot ajuta la vindecare prin păstrarea curată a pielii și eliminarea în mod natural a țesutului mort .

Antibiotice pe cale orală . Dacă pielea pare infectată sau apar vezicule , medicul poate prescrie antibiotice orale.

Trombolitice. Aceste medicamente, cum ar fi activatorul tisular al plasminogenului ( tPA ) , sunt administrate intravenos pentru a evita necesitatea amputației . Aceste medicamente pot provoca hemoragii grave și sunt de obicei utilizate numai în situațiile cele mai grave și în termen de 24 de ore de la expunere.

Glossary Link Chirurgie. În cazurile severe, intervențiile chirurgicale sau amputarea pot fi necesare pentru a elimina țesutul mort  sau afectat de cangrenă.
 

Alimentaţie/Stil de viaţă

Degeraturile pot fi prevenite. Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să rămâneți în condiții de siguranță și de căldură.

Limitați timpul petrecut în aer liber în frig, umezeală sau vânt. Acordați atenție prognozelor meteo. Pe o vreme foarte rece, cu vânt puternic, pielea expusă poate dezvolta degerături în câteva minute.

Îmbrăcați haine largi în mai multe straturi, care vă vor tine mai cald decât un singur strat de haine mai groase. Aerul prins între straturile de îmbrăcăminte vor izola împotriva frigului. Purtați îmbrăcăminte rezistentă la vânt și umezeală pentru a vă proteja împotriva vântului, ploii și ninsorii.

Purtați o căciulă care să acoperă în întregime urechile. Materialele grele din lână sau cele rezistente la vânt  protejează cel mai bine capul împotriva aerului rece.

Purtați mănuși cu un deget, mai degrabă decât mănuși cu cinci degete, deoarece oferă o protecție mai bună.

Fiți atenți la semnele de apariție a degerăturilor care pot fi roșeață, înțepături și amorțeală.

Nu consumați alcool, dacă aveți de gând să petreceți mult timp în aer liber, pe vreme rece. Băuturile alcoolice determină corpul să pierdă căldură mult mai repede. Alimentați-vă echilibrat și consumați  băuturi calde și dulci, cum ar fi ciocolata caldă, care vă va ajuta să rămâneți încălzit.

Trusa de prim-ajutor a naturii pentru drumeţiile de iarnă 

Bibliografie

www.uptodate.com
www.mayoclinic.com

 

 

Ultima modificareJoi, 31 Octombrie 2013 10:12
O să te intereseze și: « Tulburări de somn Hipotermia »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top