Osteopatia viscerală | Principii şi dovezi

Osteopatia  viscerală este una dintre principalele componente ale osteopatiei. Este folosită pentru a ajuta la depistarea și reducerea restricțiilor din musculatura abdomenului și din viscerele (organele interne) organismului, cum ar fi stomacul, ficatul sau vezica biliară. 
 
Prin reducerea acestor restricții, este restabilită capacitatea de mișcare și funcționare normală a organelor corpului. 
 
Osteopatia viscerală presupune aplicarea unei presiuni reduse organismului, prin palpare, pentru a încuraja organele și sistemele să reducă restricțiile care cauzează disfuncții și durere. 
 
Tehnica de osteopatie a fost fondată în 1874 de către Andrew Taylor. Este o terapie complementară și alternativă constând în tehnici manuale de diagnosticare și tratament pentru diferite afecțiuni. Conceptul de osteopatie viscerală a fost introdus de osteopatul francez Jacques Weischenck în jurul anilor 1980.
 
Osteopatia viscerală este în esență descrisă în termeni mecanici și se concentrează asupra organelor intra-abdominale. Din punct de vedere fiziopatologic, se susține că tulburările de la nivelul organelor interne pot declanșa sau pot agrava starea sistemului musculo-scheletal.

De ce apar disfuncțiile viscerale?

Organele interne pot fi afectate de traumatisme, leziuni, intervenții chirurgicale, infecții, boli, stil de viață, poluare, alimentație deficitară, sedentarism, sarcină, naștere etc.
 
Toate organele sunt atașate de alte structuri din corp, astfel că, atunci când apar restricții, corpul este forțat să compenseze. Aceste compensații creează tensiuni care duc la probleme funcționale și structurale în toate sistemele corpului – sistemul musculo-scheletal, sistemul nervos, respirator și digestiv, și nu numai.

Organele, emoțiile și stresul

Probabil te-ai confruntat și tu cu situații în care ești nervos și simți un disconfort în stomac. Este o relație strânsă între funcționarea organelor interne și emoțiile pe care la avem. Reacțiile emoționale, în special cele care durează perioade lungi de timp, pot avea un efect negativ asupra organelor. Organul implicat va trimite apoi un feedback negativ la creier, care va continua acest ciclu de dureri ce tot reapar. Această relație poate provoca, de asemenea, simptome precum greață, dureri de cap, arsuri la stomac, insomnii, palpitații și ulcere. 
 
Organele interne sunt în permanentă mișcare. Respirația, mersul pe jos și întinderea musuclaturii fac ca organele să se miște în torace și abdomen. Când respirați, rinichii se mișcă de obicei cu un centimetru, iar după o inhalare profundă se deplasează cu până la 4 centimetri. Mișcarea organelor este transmisă prin elementele de legătură (fascia) către alte structuri ale corpului. Când un individ este sănătos, toate structurile se mișcă cu regularitate. Această mișcare este importantă deoarece dictează funcțiile întregului corp, de la cele mai slabe mișcări celulare până la contracțiile ritmice ale inimii și fluxul sanguin. 
 
Conform specialiștilor în acest domeniu, iată care par a fi relațiile din emoții și organism și ce organe sunt implicate: 
- Dureri și disconfort de stomac - ruminație, preocupări, stimă de sine scăzută, furie, agresivitate etc.;
 - Afectarea colonului – tristețe, anxietate, griji;
 - Afectarea vezicii biliare - furie, iritabilitate, stres;
 - Afectarea vezicii urinare – frică, teamă, vină;
 - Disconfort și dureri de ficat - furie, iritabilitate, depresie, pesimism;
 - Afectarea plămânilor - tristețe, anxietate;
 - Afectarea rinichilor - frică și fobie, sentimente de abandon, depresie.
 
Traumatismele și căderile afectează organele din cauza forțelor implicare care circulă mai departe prin toate organele. 

Ce presupune tehnica?

Osteopatia viscerală se bazează pe plasarea specifică a mâinilor în anumite zone, pentru a restabili mobilitatea și activitatea normală a organelor interne și a țesuturilor din jur. Inițial are loc evaluarea, prin care sunt analizate dinamica organelor interne, funcționalitatea lor, structurile interne individual și în raport cu ale țesuturi și sisteme. 
 
Aceste mișcări specifice pot îmbunătăți funcționarea organelor interne, a sistemelor în care funcționează organele și redau integritatea structurală a întregului corp.  Mișcările sunt blânde și lente, atât pentru a analiza, cât și pentru a reda funcțiile normale. Acționează ajutând organele interne să își restabilească funcțiile normale. 
 
Evaluarea se bazează pe palparea mișcării normale și anormale a viscerelor și a țesuturilor lor din jur. Sunt mai multe tehnici de palpare pentru a evalua unde este țesutul conjunctiv primar și unde este restricția. În esență, întregul corp este evaluat pentru a determina cauza simptomelor, deoarece mișcarea restricționată într-o zonă se poate manifesta ca simptom într-o altă zonă. Osteopatia viscerală presupune palpare și atingeri ușoare, fără durere.
 
Trebuie evitat consumul alimentar cu cel puțin o jumătate de oră înainte de tratament. Trebuie să beți apă, să fiți hidratat și să evitați cofeina și alcoolul imediat după tratament.
 
Terapeutul poate depista structurile afectate prin palpare, zonele unde se află tensiunea de bază sau primară care provoacă simptomele. Manipularea viscerală este o terapie care necesită doar aplicarea cu precizie a mâinilor terapeutului pentru a evalua și trata simptomele. Tehnica urmărește identificarea și reducerea tensiunilor din țesut și, astfel, restabilirea mișcării normale a țesutului. În general, se consideră că e nevoie de  3-5 sesiuni, deși pentru unele probleme mai complexe sau severe, poate fi necesară o durată mai lungă de terapie. Unele probleme se vor ameliora sau reduce rapid și altele treptat. Sesiunile durează între 10-60 minute.

Ce beneficii are osteopatia viscerală?

Osteopatia viscerală vă poate ajuta să vă simțiți mai bine și poate fi cheia eliminării durerilor musculo-scheletale cronice recidivante și a disfuncțiilor bio-mecanice. Este o terapie neinvazivă, nedureroasă care evaluează relațiile structurale dintre viscere (organe) și legăturile dintre musculatura şi ligamenele ce le unesc.
 
Pacienții apelează la osteopatia viscerală pentru o varietate de afecțiuni care vizează toate sistemele organismului. Acestea includ:
• Afecțiuni acute: dureri de cap, leziuni la nivelul pieptului sau la nivel abdominal;
• afecțiuni musculo-scheletice: afecțiuni ale coloanei vertebrale, dureri de cap și migrene, sindrom de tunel carpian, dureri articulare periferice și sciatică;
• Dureri post operatorii;
• Tulburări digestive: balonare, constipație, greață, boală de reflux gastroesofagian și dificultăți de înghițire;
• Probleme ale sistemului reproducător: dureri pelvine cronice, endometrioză, fibroame și chisturi, dismenoree, incontinență urinară, probleme cu prostata, durere testiculară și efectele menopauzei;
• Probleme pediatrice: constipație, gastrită, vărsături persistente, colică, torticolis.
• Probleme emoționale: anxietate, depresie și tulburare de stres post-traumatic etc.
 
Reduce dezechilibrele funcționale și structurale din întregul corp, inclusiv disfuncțiile musculo-scheletale, vasculare, nervoase, urogenitale, respiratorii, digestive, renale, neuroendocrine și limfatice. Identifică și tratează probleme din întregul corp, susținând propriile mecanisme naturale pentru a îmbunătăți funcționarea organelor, pentru a reduce efectele negative ale stresului, pentru a favoriza mobilitatea sistemului musculo-scheletal și pentru a regla metabolismul general.
 
Osteopatia viscerală are capacitatea de a detecta și corecta multe dezechilibre și restricții din organism. Acest lucru are atât efecte directe, cât și indirecte. Efectele directe includ îmbunătățiri ale mișcării și funcției organelor și sistemelor, care ajută la atenuarea durerii și disconfortului. Alte beneficii directe includ îmbunătățirea tonusului, funcției și circulației la nivelul anumitor organe și reducerea spasmelor din mușchii organelor interne. 
 
Persoanele supuse tratamentelor cu radiații pot beneficia de osteopatie viscerală, deoarece radiațiile deshidratează țesuturile și această tehnică ajută la îmbunătățirea circulației lichidelor din organism. Osteopatia ajută, de asemenea, la reducerea stresului și induce relaxarea. Tehnica poate crește nivelul de serotonină, un neurotransmițător care influențează somnul și starea de spirit, precum și producția de melatonină. Melatonina este un hormon care reglează ritmul circadian. 

Ce spun studiile?

În general, cercetările care vizează eficiența osteopatiei viscerale sunt puține, limitate la un numărul redus de particupanți (în general e vorba de studii de caz), rezultatele nu sunt discutate concret, putând fi vorba de alți factori care să fi interacționat și să fi conferit efectele benefice observate, putând fi vorba chiar de un efect placebo. 
 
Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Jurnalul Asociației Americane de Chiropractică (2015) susține utilizarea tehnicilor de osteopatie viscerală pentru reducerea afecțiunilor gastrointestinale. Majoritatea datelor care au analizat efectele benefice ale practicii asupra pacienților afectați de probleme gastrointestinale au prezentat îmbunătățiri ușoare până la moderate în ceea ce privește simptomele. Nu au fost raportate efecte secundare adverse. Acest lucru sugerează că osteopatia viscerală poate fi considerată o terapie adjuvantă pentru pacienții cu diferite afecțiuni gastrointestinale, dar trebuie menționat fatul că studiul este unul cu foarte puțini participanți și rezultatele obținute nu au fost unele concrete. 
 
Au foat efectuate studii și pentru a analiza efectele osteopatiei viscerale asupra durerii de spate. Ședințele de 6 săptămâni de terapie de acest tip au fost utile pentru pacieți cu dureri cronice de spate ne-specifice și constipație. Studiul a fost efectuat însă pe un grup limitat de participanți, astfel că mai sunt necesare cercetări în acest sens. 
 
O meta-analiză ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul BMC Complementary and Alternative Medicine (2018), ce a inclus 14 studii clinice, susține faptul că în general nu au fost observate îmbunătățiri concludente și nici beneficii care să susțină eficiența osteopatiei viscerale. Nu sunt prezentate mai multe date despre durata terapiei, despre efectele resimțite și gradul de ameliorare a simptomelor etc. 
 
Osteopatia viscerală poate fi utilizată ca metodă alternativă de tratament pentru ameliorarea unor simptome ușoare sau pentru menținerea sănătății, dar nu trebuie să înlocuiască un diagnostic medical de specialitate și nici tratamentul alopat recomandat. 
 
Surse:
(1) Scientific evidence in visceral osteopathy, link: https://www.scientific-european-federation-osteopaths.org/wp-content/uploads/2018/01/SCIENTIFIC-EVIDENCE-IN-VISCERAL-OSTEOPATHY.pdf 
(2) Chiropractic adjustment in the management of visceral conditions: a critical appraisal, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1573346 
(3) What effect does chiropractic treatment have on gastrointestinal (GI) disorders: a narrative review of the literature, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4486990/ 
(4) The effect of a six-week osteopathic visceral manipulation in patients with non-specific chronic low back pain and functional constipation: study protocol for a randomized controlled trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5833057/ 
(5) Reliability of diagnosis and clinical efficacy of visceral osteopathy: a systematic review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5816506/ 
 
Ultima modificareLuni, 11 Iunie 2018 08:03
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top