Avitaminoza A

avitaminoza_a.jpgCa toate celelalte carențe de vitamine, carența de vitamina A nu este uniformă. Ea se mani­festă în diferite moduri în funcție de vârstă, sex, activitatea pacientului, starea sa generală. Mai mult, chiar dacă există tendința de a vorbi exclusiv de Glossary Link carență atunci când aportul de vitamină spe­cifică este aproape nul, nu se poate vorbi de o monocarență propriu-zisă, ci, mai degrabă, de carențe multiple, o carență de o anumită vitamină fiind asociată de multe ori cu altele.

Copilul aflat în plină creștere, femeia însărcinată, muncitorul care depune efort fizic, intelectualul, alcoolicul, sportivul, studentul, cadrul stresat, cu toții suferă inevitabil de multicarențe dacă nu se hrănesc corespunzător și nu își cunosc necesitățile personale.

Simptome. întârzierea creșterii la copii. Diminuarea sau pierderea progresivă a vederii pe timp de noapte, inflamarea și ulcerarea corneei (cheratită, cheratoconjunctivită), umflarea pleoapelor. Glossary Link Cefalee. Uscarea și îngroșarea pielii (hipercheratoză) și a mucoaselor ( Glossary Link atrofie). În cazuri de o gravi­tate mai ridicată, apare diareea hemoragică, calculi renali, inflamații ale rinichilor.

Tratament. Acesta constă într-un examen medical și biologic amănunțit. Corectarea regi­mului alimentar este indispensabilă (precum și o bună educație în acest domeniu). Remediul îl reprezintă un aport zilnic suficient de vitamina A, combinat cu un regim adap­tat. Vitamina A este depozitată în ficat.

Alcătuită din pigmentul fotosensibil al ochiului, aceasta înlesnește vederea pe timp de noapte, protejează conjunctiva și corneea, epiteliile și mușchii. Ajută la rezistența împotriva infecțiilor și stimulează activitatea hormonală sexuală și corticosuprarenală. Ea se găsește mai ales în ficat  (uleiul din ficat de cod!), uleiuri naturale, unt, gălbenuș, toate tipurile de lactate, pește gras și legume verzi (morcovi).                                                            
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top