Dopul de cerumen

ureche.jpgConductul auditiv extern este căptușit de piele care conține fire depăr și glande care produc ceară ( Glossary Link cerumen). Aceste fire de păr și cearărețin praful și particulele străine pentru a împiedica să intre înurechi, protejând astfel mecanismele delicate ale urechilor.

În mod normal cantitatea mică de ceară care se formează își face drum cu timpul către orificiul extern al urechii, de unde cade sau este îndepărtată atunci când vă spălați.
Unii oameni totuși produc sau acumulează o cantitate excesivă de ceară. Această ceară în plus se poate întări și poate să blocheze conductul auditiv. Ceara întărită sau acumulată este una dintre cele mai frecvente cauze ale diminuării auzului la oamenii de toate vârstele.

Semne și simptome

-senzația de dop în ureche
-pierdere parțială a auzului

Diagnostic
Dcaă aveți o pierdere progresivă a auzului pe o periadă de câteva săptămâni sau luni de zile, vă simțiți urechile astupate, aveți o durere de ureche sau auziți constant zgomote în urechi precum țârâitul, medicul va căuta semne de Glossary Link blocaj cu cerumen.

Tratament

Există o zicală veche dar înțeleaptă: “Nu introduceți niciodată în ureche ceva mai mic decât cotul”. Conductul auditiv extern și timpanul sunt delicate iar dumneavoastră puteți să le răniți cu ușurință înțepându-le cu obiecte banale cum ar fi bețișoare cu vată la capete, agrafe de păr sau bucățele de hârtie răsucite. De obicei, acestea nu înlătură problema cerii și, mai important, pot răni cu ușurință conductul auditiv extern sau timpanul.
Dacă urechea este sănătoasă și apare niște ceară în exces, puteți folosi un remediu casnic ieftin pentru a îndepărta ceara. Sunt disponibile și preparate comerciale, însă sunt mai scumpe și de multe ori, mai puțin eficiente.
Urmați acești pași:
1. De 2 ori pe zi puneți în ureche câteva picături de ulei pentru copii, ulei mineral iar când ceara se înmoaie, puteți încerca să o îndepărtați.
spalatura.jpg2. Umpleți o pară de cauciuc cu 100 ml de apă la temperature corpului (apa prea caldă sau prea rece poate provoca amețeli). Cu capul aplecat trageți de pavilionul urechii înspre sus și înapoi pentru a îndrepta conductul auditiv. Cu cealaltă mână pompați cu blândețe apă în conductul auditiv extern exercitând o presiune ușoară, fără a provoca durere. Răsturnți capul pentru a permite vărsarea apei. După mai multe spălări ceara va ieși ca un dop. Uscați urechea cu un prosop sau uscător și introduceți spirt sanitar care va îndepărta bacteriile și ciupercile și va absorbi apa rămasă. Înclinați din nou capul pentru scurgerea alcoolului.
3. Medicul poate folosi o procedură similară pentru a rezovla problema dopului de cerumen, utilizând un dispozitic de aspirație special sau scobind ceara cu un instrument numit chiuretă.

1 comentariu

  • George
    George Joi, 16 August 2012 14:11 Link

    Ulterior inmuierii si spalarii,se poate aspira cu batista bebelusului? Presupun ca daca Trompa lui Eustachio suporta presiunea de absorbtie nasala , aceeasi presiune ar putea fi suportata si de canalul auditiv

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top