Ibuprofen sau Paracetamol în tratamentul simptomatic al dismenoreei

Cu toate că atât ibuprofenul cât și acetaminofenul ( Glossary Link Paracetamol) reduc durerea și inhibăprostaglandina F2 alfa din lichidul menstrual, ibuprofenul pare să aibă efectemult mai puternice, aflăm dintr-un studiu semnat de cercetătorii de la WestVirginia University School of Medicine, Morgantown, SUA.

În numărul din ianuarie al revistei American Journal of Obstetrics andGynecology, medicii M. Yusoff Dawood și Firyal S. Khan-Dawood notează căibuprofenul este acceptat ca și un tratament eficient al dismenoreei, în schimbexistă și în prezent dezbateri despre rolul posibil al acetaminofenului înacest context clinic.
 Cercetătorii au condus un trialîncrucișat randomizat dublu-orb, în care au fost incluse 12 femei cu dismenoreeprimară și care au primit per os 1000 mg de acetaminofen, 400 mg de ibuprofensau placebo de patru ori pe zi, timp de 3 zile.
 Pacientele au fost urmărite peperioada completă a trei cicluri menstruale, în cursul cărora a fost colectatlichidul menstrual.
 Pacientele au considerat substanțeleactive mult mai eficiente față de placebo. Medicamentele au redus în modsemnificativ nivelul prostaglandinei F2 alfa care este implicată încontracțiile uterine, în scăderea fluxului sanguin și în hipersensibilizareaterminațiilor nervoase care transmit impulsurile dureroase.
 Dr. Dawood a declarat pentru Reuters Health, că ambele medicamente aufost mai eficiente decât placebo în ceea ce privește reducerea durerii șinivelul prostaglandinei F2 alfa din lichidul menstrual. „Totuși, se pare căibuprofenul este mai eficient, iar pacientele de asemenea l-au preferat față deacetaminofen”, a conluzioat medicul.
 
Sursa: postamedicala.ro


Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top