Copiii cu scleroză multiplă moștenesc această boală mai des de la tată

Bărbații cu Glossary Link scleroză multiplă transmit această afecțiune copiilor lor maifrecvent decât femeile, arată datele unui nou studiu. Majoritatea formelor descleroză multiplă sunt mai frecvent prezente la femei decât la bărbați (raportulfemei:bărbați fiind 2:1 sau 3:1 în studii diferite).
Autorii studiului au remarcatfaptul că „dacă bărbații au o rezistență fiziologică mai mare la sclerozămultiplă, teoretic ei au nevoie de o predispoziție genetică mai marcată decâtfemeile spre rezistența la această boală. În aceste condiții, bărbații transmitboala copiilor lor mai frecvent decât femeile, fenomen cunoscut sub denumireade efect Carter”.
Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 441 de copii (dintre care 45 cuscleroză multiplă) care aveau unul dintre părinți suferind de scleroză multiplă.
Rezultatele au demonstrat faptul că tatăl cu scleroză multiplă transmite boalacopilului său mai frecvent decât mamele afectate. Sexul părintelui bolnav s-adovedit a fi un factor de risc independent pentru transmiterea bolii la copil. Cânda fost studiat un grup mai mare de copii afectați s-a observat aceeașiconcluzie: mult mai frecvent erau afectați copii prvenind din familii cu tatălsuferind de această maladie.
Riscul unui copil de a dezvolta scleroză multiplă este de 20 de ori mai maredacă unul dintre părinți este afectat dar riscul adițional creat de prezențabolii la tată nu este suficient de mare pentru a schimba sfatul genetic înastfel de situații.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top