Hernia de disc

sfaturimedicale.roCe este hernia de disc?
Vertebrele (oasele care formează coloana vertebrală) sunt separate între ele prin niște mici discuri. Aceste discuri sunt rotunde și plate și sunt alcătuite dintr-un inel fibros la periferie și un nucleu central mai moale.
 Când aceste discuri sunt sănătoase, ele au rolul de a absorbi șocurile la care este supusă coloana vertebrală în timpul diferitelor mișcări și îi mențin flexibilitatea. Sub acțiunea unor factori externi sau în unele afecțiuni sistemice, aceste discuri pot fi afectate prin lezarea inelului fibros și astfel nucleul nu își păstrează poziția, apărând astfel ceea ce se numește Glossary Link hernie de disc.
Hernia de disc apare la orice nivel al coloanei vertebrale. Majoritatea herniilor de disc afectează coloana lombară. Uneori poate apărea la nivelul coloanei cervicale și mult mai rar la nivelul coloanei toracice.
Cauzele herniei de disc
Hernierea unui disc este cauzată în general de degenerarea inelului fibros. Pe măsură ce trec anii aceste discuri înecep să se deshidrateze și astfel își pierd flexibiltatea. Hernia de disc mai poate apărea în caz de loviri la nivelul coloanei care pot duce la fisurări ale inelului fibros. Nucleul poate fi astfel împins în aceste leziuni ale inelului fibros și le agravează.
Image
Manifestări clinice
Hernia de disc poate fi simptomatică dar există posibilitatea și fie complet asimptomatică. Durerea apare atunci când este iritat nervul spinal sau măduva spinării. Disfuncția nervoasă cum este pierderea funcției motorii sau sensitive a nervului apare atunci când este comprimată rădăcina nervoasă. Durerile sunt localizate în funcție de localizarea herniei de disc. De exemplu, dacă hernia de disc este localizată la nivel lombar și discul afectat irită nervul care inervează fața poaterioară a membrului inferior, atunci durerea este localizată la acest nivel, afecțiunea numindu-se sciatică.
Majoritatea durerilor de spate și de gât nu sunt cauzate de hernia de disc. Doar 4% dintre durerile de spate sunt hernia de disc.
Diagnosticul se stabilește de către medical specialist prin examen fizic și anamnestic, în general nefiind necesare teste adiționale. Uneori sunt necesare investigații imagistice de tip rezonanță magnetică sau tmografie computerizată pentru a confirma diagnosticul.
Tratament
Majoritatea herniilor de disc se vindecă cu tratament non-chirurgical care constă din repaus fizic, medicație împotriva durerii și gimnastică medicală. 50% dintre cazuri recuperează într-o lună iar majoritatea își revin după 6 luni. Se pot administra corticosteroizi injectabili în regiunea afectată pentru a diminua durerea și iritația nervoasă. Doar 10% dintre pacienții cu hernie de disc care le cauzează dureri mari mai mult de 6 săptămâni ajung să fie tratați chirurgical.

19 comentarii

 • Buhaianu Ioan
  Buhaianu Ioan Sâmbătă, 20 Octombrie 2012 15:35 Link

  "Buna ziua Nu am reusit sa citesc forumul in acest moment dar cu citeva luni in urma ,cind eram imobilizat in casa datorita herniei de disc am citit foarte mulet forumuri si articole despre hernie.Cu toate ca RMN ul facut atunci si citit de mai multi specialisti ma trimitea la operatie (am fost pregatit in sensul ca am luat ""bocceluta""pentru a intra in operatie la Suceava si m-am intors din curtea spitalului datorita unui prieten care mi-a spus sa incerc tot ce este posibil sa tratez pina a ma opera. Studiind problema am gasit un remediu care a vindecat hernia incit dupa o luna de tratament hernia se retrasese cind am facut un nou RMN iar durerea din zona pulpi piciorului a disparut dupa doua saptamini de tratament . Tratamentul este acela de intindere a coloanei cu un dispozitiv de inversie corporala .Adica o masa rotativa care te prinde cu un dispozitiv si stai cu capul in jos prins de picioara.Pentru a face aceste exercitii trebuie sa nu ai hipertensiune ,hipotensiune,fracturi recente ,inplanturi in sistemul osos .anevrism si mai sunt citeva contraindicatii care consultind medicul de familie acesta poate sa spuna daca ai voie sau nu sa faci aceste exercitii .Dupa a doua luna am inceput sa joc din nou fotbal la sal cu prietenii de dou ori pe saptamina ca si inainte de a avea probleme cu hernia iar de atunci nu m-a mai durut niciodata si sunt foarte bine Aceste dispozitive se pot cumpara ,se pot executa ,pot fi vazute pe YOUTUBE cum se lucreaza cu ele eu sunt foarte multumit ca am rezolvat problema si sunt iar normal Am inteles ca este musai sa faci o luna de zile cite 10 min pe zi eu sincer fac in continuara nu strict ca in prima luna pina mi-a trecut durerea dar imi fac timp pentru aceste exercitii aproape in fiecare zi dar nu mai depind de ele .Pentru alte relati va rog sa ma contactati pe mail ---buhjohny@gmail.com---iar pentru cei din Suceava ne putem intilni daca lasati un nr de telefon pe acest mail .va pot sugera preturi pentru masa respectiva ceva intre 1000 si 1800 lei sau alte dispozitive folosite similare la preturi mult mai mici .Va raspund la telefon o data pe saptamina sau mai des functie de posibilitati .Cred ca nu v-am plictisit dar acesta este adevarul pe care l-am trit eu"

 • maria
  maria Miercuri, 21 Septembrie 2011 22:34 Link

  mama mea a fost operata la hernie de disc ,dupa 3 luni de la operatie s-a instrabat si are dureri foarte mari si nu poate sta in picioare ,am fost peste tot dar doctori spun ca operatia a reusit si ca nui din cauza asta ia mai are si ostoperoza .Daca stie cineva unde as putea sa ma duc sa aflam din ce cauza

 • mariana
  mariana Marți, 24 Mai 2011 11:25 Link

  sant si eu operata de 8 luni si tot ma doare spatele si picioru

 • simona
  simona Joi, 12 Mai 2011 23:37 Link

  sotul meu a fost diagnosticat cu inceput de hernie de disc si 2 inele tasate i s-au prescris ceva injectii in coloana dar ne este foarte teama ca am inteles ca sunt riscante...cine imi poate recomnda un doctor naturist,ceva masaje ce putea face???va multumesc!

 • carmen italia 17 02 2011
  carmen italia 17 02 2011 Joi, 17 Februarie 2011 16:36 Link

  si eu sufar de hernie de disc am 45 de ani si aveam dureri ingroztoaream facut tratamant injectabil impotriva durerilor acum fac tecar e un tratament pe baza de curent dupa aceea voi face gimnasticamedicala pentru alungirea coloanei ma simt fff bine

 • adi
  adi Luni, 13 Decembrie 2010 17:37 Link

  nu sti de medicina

 • adi
  adi Luni, 13 Decembrie 2010 17:37 Link

  nu sti de medicina

 • sebastin
  sebastin Joi, 28 Octombrie 2010 21:43 Link

  Cel mai bun tratament pt.hernie de disc este AFLULTOPUL.sunt fiole care se pot injecta direct in locul afectat dar numai de doctori specialisti.

 • luana
  luana Luni, 11 Octombrie 2010 19:07 Link

  salut!tatal meu la diagnosticat cu hernie de disc facand rezonata magnietica,a facut ceva tratament dar acum durerea i sa lasat pe picior plecand de la bazin pana la genunchi de nu poate dormi noaptea,numai ca e frica de operatie,a facut cineva imi poate scrie pe acesta tema multumesc astept!

 • paul
  paul Marți, 29 Septembrie 2009 23:14 Link

  ma doare spatele an parte stangadeasupra soldului si piciorul stang mam fortat la munca am ridicat ceva si e posibil sa am doar o antindere multumesc

 • liliana
  liliana Joi, 02 Iulie 2009 09:44 Link

  destul de explicativ,cred ca poate fi inteles de toti.

 • titi
  titi Luni, 01 Iunie 2009 10:57 Link

  am facut tratament injectabil pt acesta boala dar am ramas cu o usturime in zona testiculelor in partea dreapta,ce se poate face? ,fara operatie nu se poate ?,va rog daca stiti de vreun tratament spuneti.

 • Cirilã Ovidiu în 09-03-2009
  Cirilã Ovidiu în 09-03-2009 Luni, 09 Martie 2009 08:39 Link

  A dori sã tiu ce recuperare este beneficã dupã operatie pentru cã am rãmas cu unele sintome ale dureri i nu doresc sã reaparã din nou a dori dacã se poate un rãspuns concret.

 • Cristian
  Cristian Sâmbătă, 14 Februarie 2009 20:03 Link

  deci nu-mi vine sa cred! am 15 ani si ma doare coloana la nivel lombar si picioarele la fel. mi s-a spus ca e legat in mare parte de genetica familiei mele caci si tata a fost la fel si bunicu la fel is foarte suparat si ingandurat vreau sa scap

 • tudorita ion
  tudorita ion Duminică, 11 Ianuarie 2009 13:05 Link

  am inceput sa sufar de dureri de coloana de la varsta de 21 de ani.durerile erau din ce in ce mai insuportabile.am fost internata de mai multe ori in spital la tulcea si constata.diagnosticul era discopatie lombara.faceam infiltratii cu hidrocortizon sau procaina.pentru o perioada durerile treceau.la varsta de 29 ani,dupa o alta internare si alte infiltratii care erau destul de dureroase mi s-a spus ca incet,incet voi ajunge in scaunul cu rotile.nu mi-a fost usor sa aud asa ceva de la un medic.anii au trecut,durerile se accentuau,gandul imi era mereu la scaunul cu roti.destinul a facut ca la 45 de ani sa ma aflu in italia sila reaparitia durerilor sa ajung la urgenta la POLICLINICA UMBERTO I din roma .aici am avut parte de cea mai mare atentie din partea medicului de garda caruia nu am cuvinte sa-i multumesc.mi-gasit loc intr-o clinica privata din roma si mi-a spus ca va trebui sa fiu urgent operata.Amfost transportata cu salvarea la NUOVA CLINICA LATINA din roma unde in urma rezonantei magnetice profesorul Spallone.mi-a spus ca durerile pe piciorul stang erau provocate de hernia de disc la nivelul L4-L5 ,dar problema mai grava o am la nivelul D12-L1 care chiar daca nu imi da dureri la acel nivel imi ingusteaza canalul spinal si risc paralizia membrelor superioare si inferioare,prin urmare alta solutie pentru mine nu mai era decat interventia chirurgicala.mi-a cerut daca sunt deacord cu operatiile pentru ca erau 2 de facut si intimp foarte scurt.Gindindu-ma la scaunul cu roti am acceptat imediat si in mai putin de 2 luni am fost operata de 2 ori.Multumita prof.Spalone si echipei sale totul s-a terminat cu bine dupa 3 luni am inceput sa lucrez si acum la distanta de 3 ani dela operatii ma simt foarte bine.Sfatul meu pentru cine sufera de hernie de disc si ajunge la interventie chirurgicala sa nu se sperie si sa accepte pentru ca dupa,este cu totul alta viata.nu-mivine sa cred ca dupa 24 de ani de suferinta am scapat de durerile ingrozitoare.

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top