Glanda hipofiză

Glanda Glossary Link hipofiza sau pituitară este o glandă având dimensiunea unui bob de mazăre, situată în șaua turcească, la baza creierului, într-o depresiune a osului sfenoid care poartă numele de șa turcească. Hipofiza este glanda care controlează funcțiile tuturor celorlalte glande endocrine.
Având în vedere rolul deosebit de important pe care îl au unii hormoni secretați de ea, cât și pentru legătura directă pe care o are cu hipotalamusul (centrul de control al sistemului nervos), hipofiza este denumită și "glanda șefă". Hipofiza este o glandă de dimensiuni mici, care cântărește circa 0,5 g și are dimensiuni de 10/13/6 mm. Din spațiul pe care i-l ofera cavitatea șeii, hipofiza nu ocupă decât două treimi, restul fiind umplut cu țesut lax, cu rol de susținere.
Din punctul de vedere al structurii, glanda hipofiză este alcatuită din două porțiuni, care au atât structură, cât și funcții distincte: lobul anterior (adenohipofiza) și lobul posterior (neurohipofiza). Primul lob constituie 80% din glanda și are în structura sa grămezi neregulate de celule glandulare. Aceste celule conțin granule în care sunt stocaîi hormonii secretați. Adenohipofiza secretă hormonul de creștere (STH), cu rol în dezvoltarea oaselor și a cartilajelor, prolactina (PRL), cu rol în dezvoltarea sânilor și în apariția lactației, hormonul melanocitostimulator (MSH), care intervine în pigmentarea pielii după expunerea la lumină. Adenohipofiza secretă, de asemenea, hormoni cu acțiune asupra glandelor endocrine periferice: tireotropul (TSH) care controlează secreția glandei tiroide, adrenocorticotropul (ACTH) care controlează secreția glandei suprarenale, gonadotropii (FSH si LH) pentru controlul hormoniloe sexuali .
Lobul posterior poartă numele de neurohipofiză și nu secretă hormoni, ci stochează și eliberează în circulație urmatorii hormoni: vasopresina sau hormonul Glossary Link diuretic, care are rol în absorbția apei de la nivelul rinichilor și oxitocina, hormon care stimulează celulele musculare ale uterului și contribuie la expulzia fătului. Are un rol important și în ejecția laptelui. Absența hormonului diuretic duce la apariția diabetului insipid, boală în care pacientul are o urină foarte diluată și în cantitate mare.
Secreția glandei hipofize este reglată de hormonii glandelor pe care le controlează prin fenomen de feed-back negativ. Astfel dacă nivelul unui hormon din sânge crește din diverse cauze, glanda ghipofiză va secreta o cantitate mai mică de hormon hipofizar care controlează glanda respectivă. De exemplu, dacă crește nivelul de hormoni tiroidieni datorită unui nodul tiroidian (sau din orice altă cauză), atunci nivelul de TSH va fi scăzut.
Consecințe ale afectării hipofizei sunt gigantismul, acromegalia în caz de creștere a secreției de STH, nanismul hipofizar în caz de scădere a secreției de STH. Insuficiența globală a hormonilor adenohipofizari determină sindromul Seehan Simmonds. Creșterea secreției de ACTH determină sindromul Cushing. Scăderea ADH determină diabetul insipid.


14 comentarii

 • ana sirbu
  ana sirbu Duminică, 18 Noiembrie 2012 18:00 Link

  De ce la hipofiza afectata apar dereglari ale activitatii glandei tiroide..si ce trebuie de facut?

 • Lidinia
  Lidinia Joi, 19 Ianuarie 2012 10:52 Link

  buna ziua eu am probleme cu ciclu menstrual si am dat analiza la hormoni si in rezultat hormonul FSH este marit ce pot sa fac astept r-s varog frumos

 • mariana
  mariana Luni, 14 Noiembrie 2011 19:51 Link

  care este tratamentul pentru functionarea normala a glandei hipofize

 • alex
  alex Luni, 17 Ianuarie 2011 20:32 Link

  bha voi sunteti nebuni chiar asa de rau se manifesta aceasta glanda da va in pl mea

 • ludmila
  ludmila Joi, 06 Ianuarie 2011 20:34 Link

  ajutatima va rog unde as putea pleca sami lecuesc fetiota de 12 ani ajutatima

 • angela
  angela Vineri, 02 Octombrie 2009 20:52 Link

  iau tratament thyro 4 de o,1 cate 1/2 pastila pe zi. ma doare foarte tare capul uneori, ameteli, zona cervicala si lombara, mentionez ca am intrat si la menopauza de un an.am luat putin si in greutate, la inaltimea de 162cm am 60-61 kg, ma simt cam plinuta,

 • Gheorghiu Corina
  Gheorghiu Corina Vineri, 13 Martie 2009 02:37 Link

  Nultumiri ptr acest articol ! Citindu-l m-am documentat asupra glandei hipoze

 • lori
  lori Sâmbătă, 28 Februarie 2009 18:28 Link

  de la ce provine tumoarea hipofizata?

 • alexandra
  alexandra Marți, 16 Decembrie 2008 21:56 Link

  urmez tratamentul din 26-12-2006 cu bromocriptin si nu am niciun rezultat.ma voi face bine vreodata?

 • sandu gabriela
  sandu gabriela Luni, 13 Octombrie 2008 21:34 Link

  as dori sa aflu cat de importanta este analiza unui homeopat

 • sandu gabriela
  sandu gabriela Luni, 13 Octombrie 2008 21:30 Link

  as dori sa aflu cat de importanta este analiza unui homeopat

 • mama
  mama Marți, 16 Septembrie 2008 00:16 Link

  S-a vindecat cineva de asa ceva?unde?

 • angelica
  angelica Marți, 15 Iulie 2008 08:37 Link

  Interesant articolul... Ce inseamna adenohipofiza si cum se trateaza?

 • sarbu victorita
  sarbu victorita Miercuri, 09 Iulie 2008 20:46 Link

  am si eu aceeas boala si nu stiu cum sau cu ce se trateaza as dori sa aflu ce medicament sau tratament trebuie sa urmez

Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top