Popularul analgezic Paracetamol produce insufiență hepatică acută

sfaturimedicale.roFolosirea în exces a paracetamolului, un foarte popular analgezic, conduce în mai mult de jumătate din cazuri la insuficiențe hepatice acute, a descoperit un grup de cercetători de la universitatea americană din Dallas, condus de profesorul William Lee.
Paracetamolul, care poate fi obținut, în general, fără rețetă, se află, conform studiului, la baza stărilor patologice a aproximativ o treime din cei 662 de pacienți pe care s-a efectuat studiul, menționează revista germană Focus. Aceștia au înghițit, timp de trei zile, aproximativ zece grame de Paracetamol, ceea ce corespunde la aproximativ 20 de tablete zilnic, în timp ce doza permisă este de 8 tablete pe zi. Alți pacienți au luat și ei supradoze de paracetamol conținute în diverse preparate analgezice care aveau ca principiu de bază Paracetamolul.
Cercetătorii au observat pe parcursul timpului că majoritatea celor care au înghițit supradoze au supraviețuit (8 procente dintre aceștia datorită unor transplante hepatice), dar 27 la sută au decedat în urma supraconsumului de Paracetamol. Profesorul Lee a recomandat din acest motiv o reducere a numărului de tablete conținute în pachetele aflate în vânzare, în SUA de exemplu putând fi actualmente cumpărate pachete de 500 de tablete. /Rompres/Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top