Teste de depistare recomandate

teste_medicale.jpgAcestea sunt teste pe care ar trebui să le faceți regulat. Testele mențio­nate sunt valabile atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Dozarea colesterolului sangvin (colesterolemia)
Un test de dozare a concentrației sangvine a colesterolului cuprinde, de fapt, mai multe teste sangvine (lipide sangvine). Vor fi determinate atât colesterolul total, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău") și lipoproteinele cu densitate crescută (HDL sau colesterolul „bun") cât și trigliceridele, un alt tip de grăsimi sangvine.
LDL-colesterolul depozitează substanțe grase pe peretelearte­relor dumneavoastră, iar HDL-colesterolul transportă acestesub­stanțe departe de artere, către ficat, unde se depozitează.

Problemele apar când LDL-colesterolul depo­zitează prea multe grăsimisau când HDL-colesterolul transportă prea puține grăsimi de la peretelearterial la ficat. Acest lucru poate duce la formarea unor depozitegrase de colesterol pe pereții arteriali, fenomen cunoscut sub numelede ateroscleroză.

La ce folosește acest test?
Acest test este necesar pentru determinarea nivelurilor de colesterolși trigliceride (lipide) din sângele dumneavoastră. Nivelurile crescutede lipide în sânge cresc riscul de atac de cord și accident vascularcerebral.

Când și cât de des trebuie efectuat?
Este bine să aveți o evaluare inițială (un nivel de referință) acolesterolemiei la vârsta de 20 de ani, apoi repetați-o la fiecare 5ani, dacă nive­lurile se mențin în limite normale. Dacă rezultatelesunt anormale, va terebui să le repetați mai des.

Măsurarea tensiunii arteriale
Tensiunea arterială este determinată de cantitatea de sânge pe careinima dumneavoastră o pompează și de rezistența opusă curgerii sângeluide către pereții arteriali. Testul măsoară tensiunea arterialăsistolică - valoarea de vârf a presiunii pe care inima dumneavoastră ogenerează pompând sânge prin artere, și tensiunea diastolică, nivelulpresiunii din artere în perioada în care inima dumneavoastră seodihnește între două bătăi.

La ce folosește acest test?
Acest examen este necesar pentru depistarea precoce a hipertensiuniiarteriale. În general, cu cât inima pom­pează mai mult sânge, cu atâtea depune un efort mai mare și cu cât pompează sânge prin niște arteremai înguste ea va munci mai mult ca să pompeze aceeași cantitate desânge. Cu cât trece mai mult timp până la depistarea și tratareahiper­tensiunii arteriale, cu atât va crește riscul dumneavoastră de aface atac de cord, accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă șiafectare renală.

Când și cât de des trebuie efectuat?
Cel mai bine este să vă măsurați tensiunea arterială ori de câte orimergeți la un consult medical. Ar trebui să vă măsurați tensiunea celpuțin la doi ani.

Testele de depistare a cancerului de colon
Acestea constau într-unui sau mai multe teste pentru depistareacelulelor precanceroase sau a semnelor de cancer de colon. Testele potfi de mai multe feluri. Radiografia baritată și colonoscopia permitvizualizarea întregu­lui colon, ceea ce este de preferat. Consultați-vămedicul despre scopurile și limitările următoarelor opțiuni de testare:
•teste fecale pentru depistarea sângerării oculte;
•fibrosigmoidoscopia;
•tranzitul baritat;
•colonoscopia.

În prezent, sunt studiate o serie de noi teste de ajutor în depistareacancerului ca de exemplu: teste specializate de scaun și teste ceutilizează tomografia compute­rizată. Cu toate acestea, însă, nu serecomandă efectuarea de rutină a testelor de depistare.

La ce folosesc aceste teste?
Ele folosesc la depistarea cance­rului și a formațiunilorprecance­roase (polipi), de pe fața internă a peretelui colonie, carese pot tran­sforma canceros. Multe persoane evită aceste testăridatorită rușinii sau a fricii de disconfort. însă, nu uitați că acesteteste v-ar putea salva viața prin detectarea polipilor înainte ca ei săse transforme canceros sau prin depistarea cancerului în faze timpuriide evoluție, când șansele de recupe­rare bună sunt cele mai mari.

Când și cât de des trebuie efectuate?
Cei cu risc mediu ar trebui să facă un test de depistare a canceruluicolonie o dată la 5-10 ani, începând cu vârsta de 50 de ani. Cât de desar trebui să faceți acest test de depistare depinde de tipul de test,de recomandările medicului dumneavoastră și de rezultatele obținute latestele anterioare. Celor cu risc crescut pentru cancerul colonie,datorită antecedentelor familiale de boală sau datorită altor factori,medicul le-ar putea recomanda un asemenea test de depistare acancerului colonie înainte de vârsta de 50 de ani.

Controlul stomatologic
În timpul examenului stomato­logic, medicul vă examinează dantura șigingiile, și verifică dacă există anomalii (umflături) pe limbă, buzesau pe țesuturile moi.

La ce folosește acest test?
Acest examen se efectuează pentrudepistarea cariilor și a afecțiunilor de tipul parodontozei. Mediculstomatolog caută de asemenea și leziuni sau alte anomalii la nivelulcavității bucale care ar putea indica prezența unui cancer.
Când și cât de des ar trebui efectuat?
Ar fi bine să vă controlațidantura cel puțin o dată pe an sau cum vă recomandă mediculdumneavoas­tră. Aceste controale stomatologice ar trebui să înceapă încopilărie și să continue la vârsta adultă.

Examenul oftalmologie
În timpul acestui examen, un medic oftalmolog sau un optometrist văverifică vederea și mișcările oculare, căutând semne de boală.

La ce folosește acest test?
El este util în a stabili dacă aveți nevoie de ochelari corectori saupentru a vedea dacă prezentați riscul de a face anumite boli caglaucom, cataractă sau degenerare maculară de involuție.
Când și cât de des trebuie efectuat?
Este bine ca, până la vârsta de 50 de ani, să vă controlați ochii la3-5 ani, dacă medicul dumneavoastră oftalmolog nu vă recomandă mai des.După 50 de ani, controlați-vă ochii la fiecare 1-3 ani.

Dozarea glicemiei pe nemâncate
Acesta este un test de sânge care măsoară nivelul glucozei în sângele
dumneavoastră după un repaus alimentar de 8 ore.

La ce folosește acest test?
Examenul este util în depistarea nivelurilor crescute de glucoza în sânge, indicator de diabet zaharat.
Când și cât de des trebuie efectuat?
Este recomandat să vă determinați un nivel de referință la vârsta de 45de ani. După 50 de ani, dozați-vă glicemia la fiecare 3 ani. Dacăprezentați risc pentru diabet datorită antecedentelor familiale sau aaltor factori, medicul vă poate recomanda să începeți testarea la ovârstă mai tânără și să o faceți mai des.

Testul de saturație a transferinei
Este un test de sânge ce măsoară cantitatea de fier legată de oproteină transportatoare de fier (transferina) din sângeledum­neavoastră.

La ce folosește acest test?
Testul este util în detectarea hemocromatozei, o stare în careorganis­mul dumneavoastră depozitează prea mult fier (supraîncărcare cufier). Fierul în cantitate excesivă poate produce afectări aleorga­nelor interne. La gravide și anumiți sugari, se efectuează testăripentru a vedea dacă nivelurile de fier nu sunt prea scăzute.
Când și cât de des trebuie efectuat?
Întrebați medicul. Nu există o regulă care să stabilească când și câtde des trebuie efectuat testul, acestea trebuie stabilite în funcție defactorii dumneavoastră de risc.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top