Analiza cromozomilor

cromozomi.jpgAnaliza cromozomilor (cariotipul) este efectuată pentru a evidenția mai ales defecte ale cromozomilor și nu ale unei anumite gene. Frecvent, este efectuată pentru a evalua ADN-ul unui cuplu cu un istoric de avorturi spontane sau pentru a verifica existența unei malformații fetale, de exemplu sindromul Down. Celulele sunt crescute în laborator și apoi sunt colorate pentru a se vizualiza mai bine cromozomii la examinarea microscopică. Cromozomii sunt fotografiați pentru a se obține o imagine a aranjamentului structurii lor și a oricărei posibile anomalii.


Majoritatea celulelor se obțin dintr-o probă de sânge. În unele cazuri, poate fi prelevată o probă de măduvă hematopoietică pentru a analiza unele anomalii cromozomiale specifice legate de un anumit tip de Glossary Link leucemie. Pentru a analiza malformațiile fetale, pot fi prelevate probe din lichidul ce înconjoară fătul în uter (lichidul amniotic) printr-o procedură numită amnio-centeză, în care se inserează un ac subțire în uter și în sacul amniotic, care înconjoară copilul și se extrage o cantitate de lichid amniotic, ce conține celule fetale, pentru a fi examinată în laborator.

De asemenea, pentru testarea genetică fetală se poate preleva o mostră de țesut din placentă (celulele vilozităților coriale) printr-o procedură numită biopsia vilozităților coriale. Pentru aceasta se prelevează celule din membrana care căptușește placenta și se analizează în laborator. Pentru a obține aceste probe, medicul poate introduce un ac prin peretele abdominal sau poate introduce un Glossary Link cateter prin colul uterin și prin sucțiune obține aceste celule.

În mod tipic, cromozomii dintr-un număr de celule sunt analizați pentru a evita apariția unor erori datorate unei creșteri anormale a celulelor după ce au fost extrase din organism.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top