Examenul de lichid cerebrospinal

lcr.jpgIn cavitatile sistemului nervos central-creierul mare si canalulspinal, ventriculele cerebrale si membrana care inconjoara sistemulnervos circula un lichid cu o compozitie speciala, lichidulcerebrospinal.
Volumul acestui lichid la un adult este de 120-200 ml.Lichidul esteprodus de plexurile coroide. Lichidul circula continuu prin intermediulcanalelor ventriculare, respectiv legatura dintre ventriculul patru simembrana cerebrala.
Liquorul este un  lichid clar. Continutul se aseamana cu cel al serului si al limfei. Contine  proteine, zahar, ioni  si enzime.
Maduva  cerebrala  si vertebrala aproape plutesc in lichid. Lichidul protejeaza sistemul nervos  central in interiorul  peretelui  cerebral  osos si al  canalului vertebral de loviturile cauzate  de  miscare.

Din  modificarile  continutului  si  presiunii lichidului se pot deduce  afectiunile sistemului nervos central. In cazul anumitor afectiuni, in scop diagnostic se  recolteaza liquor, fiind  trimis in vederea examinarii  in laborator.

Liquorul sanatos este  transparent.In caz de hemoragii severe din interiorul dura mater(accidente cerebrale,sangerari ale pia mater, leziuni cerebrale) in liquor ajunge sange.Culoarea  acestuia se modifica de la sange.
In conditii normale liquorul este steril. In cazul infectiilor  sistemului nervos  central ajung germeni in liquor.In caz de  meningita, encefalita, din liquor se pot evidentia bacterrile, virusii care cauzeaza boala.In procesele inflamatorii ale  sistemului nervos central si continutul lichidului(proteine,zahar,globule albe) se modifica.

In  cazul anumitor tulburari metabolice (insuficienta hepatica,renala) creste cantitatea de reziduuri metabolice  anormale in liquor. In cazul  tumorilor sistemului nervos central  continutul  celular si proteic al liquorului se modifica.
In pozitie culcata, presiunea  din  interiorul spatiului umplut de liquor este identica. La  un om sanatos presiunea  este  de 12-15 cm coloana  de apa. In sezut, la nivelul bazei craniului presiunea este egala cu presiunea atmosferica, 0 cm coloana de apa, la nivelul coloanei  sacrale cca. 30-40  cm coloana  de apa. In  cazul  afectiunilor  inflamatorii  si tumorilor sistemului  nervos central presiunea lichidului creste.

In  practica clinica, in scop de examinare  lichidul  se extrage  din membrana  dura  mater, insa in anumite cazuri si din cisternele situate la  baza craniana.
Lichidul se va extrage in conditii de sterilitate absoluta.Din  zona sacrala  a coloanei recoltarea lichidului se realizeaza din pozitie  culcata sau din sezut. Zona  in care se inteapa  se dezinfecteaza cu solutie dezinfectanta. De regula se patrunde la nivelul vertebrei sacrale 2-3. Pielea din zona vertebrelor este injectata  cu un analgezic local. Dupa aceasta  in spatiul dintre vertebre se introduce un ac subtire si lung(ac de punctie lombara), perforandu-se membrana  meningelui vertebral. Cu  ajutorul  dispozitivului special de masurare a presiunii fixat de acul de punctie se determina presiunea din spatiul liquorului.

In cursul punctiei canalului vertebral, spatele  bolnavului este aplecat usor spre fata, spatele este indoit, astfel acul putand  fi introdus mult mai usor.

Ca orice metoda invaziva  si aceasta interventie este destul de solicitanta  pentru bolnav. Dupa  efectuarea ei se recomanda  repaus la pat timp de 24 de ore.
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top