Analize Laborator

Ablația endometrului

ablaia_endometrului.jpgEste o procedură chirurgicală mai nouă, care face inutilă histerectomia în cazul unora dintre femeile care au cicluri menstruale abundente. în mod tipic, procedura se face fără a fi internată și, în general, vă puteți întoarce la activitățile obișnuite în decurs de 48 de ore. Totuși, sunteți candidată la această procedură doar dacă nu mai doriți să rămâneți însărcinată, deoarece sarcina rtn mai poate evolua normal după ce stratul intern al uterului (endometrul) a fost îndepărtat pe cale chirurgicală sau distrus.
mai mult...

Teste de depistare recomandate

teste_medicale.jpgAcestea sunt teste pe care ar trebui să le faceți regulat. Testele mențio­nate sunt valabile atât pentru femei cât și pentru bărbați.
Dozarea colesterolului sangvin (colesterolemia)
Un test de dozare a concentrației sangvine a colesterolului cuprinde, de fapt, mai multe teste sangvine (lipide sangvine). Vor fi determinate atât colesterolul total, lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL sau colesterolul „rău") și lipoproteinele cu densitate crescută (HDL sau colesterolul „bun") cât și trigliceridele, un alt tip de grăsimi sangvine.
mai mult...

Examenul de lichid cerebrospinal

lichid_cerebrospinal.jpgÎn cavitățile sistemului ner­vos central - creierul mare și canalul spinal, ventriculele cerebrale și membrana care înconjoară sistemul nervos circulă un lichid cu o com­poziție specială, lichidul cerebrospinal. Volumul acestui lichid la un adult este de 120-200 ml. Lichidul este produs de ple­xurile coroide. Lichidul cir­culă continuu prin interme­diul canalelor ventriculare, respectiv legătura dintre ven­triculul patru și membrana cerebrală. Liquorul este un lichid clar. Conținutul se aseamănă cu cel al serului și al limfei. Conține proteine, zahăr, ioni și enzime.

mai mult...

Teste adiționale de depistare pe care femeile și bărbații ar trebui să le ia în considerare

teste_medicale.jpgÎntrebați medicul care dintre următoarele teste sunt potrivite pentru dumneavoastră.

Examinarea pielii întregului corp
Medicul vă examinează pielea din cap   până  în  picioare,  căutând alunițe sau alte excrescențe de formă sau culoare neregulată, asimetrice sau care au crescut sau au suferit modificări de la vizita anterioară.
La ce folosește acest test?
El folosește la depistarea cancerului de piele.
mai mult...

Analiza ADN

adn_animation.jpgAnaliza ADN este deseori utilizată pentru a testa existența unor boli determinate de defectul unei singure gene, de exemplu fibroza chistică sau hemofilia. După ce ADN-ul este izolat din proba celulară, este tăiat în porțiuni utilizabile cu ajutorul unei enzime de restricție, care funcționează ca un bisturiu molecular pentru a tăia ADN-ul în 4-8 fragmente. ADN-ul este sortat apoi după dimensiuni prin plasarea într-un mediu cu gel și utilizând curentul electric pentru a separa fragmen­tele.

mai mult...

Testele pentru alergeni

test_pentru_alergeni.jpgCând sunteți investigat pentru alergii, puteți face mai multe teste pentru a vedea dacă organismul dumneavoastră răspunde când este expus la anumiți alergeni.

Testele cutanate
Testele cutanate sunt cele mai frecvent utilizate teste și pot fi realizate în mai multe moduri. În general, o cantitate mică de alergen suspectat este plasată pe antebrațul dumneavoastră, pe braț sau pe spate. Această zonă este apoi înțepată sau zgâriată pentru a introduce alergenul imediat sub piele.

mai mult...

Vaccinări la adult

vaccinul_la_adult.jpgMulți adulți cred că necesitatea vaccinării dispare după încheierea copilăriei. Ei presupun că vacci­nurile administrate în copilărie îi vor proteja pentru tot restul vieții. Aceasta este în parte corect, dar:
•Unii  dintre   adulți  n-au   fost vaccinați în copilărie.
•Vaccinurile  mai  noi  nu  erau disponibile în perioada în care unii dintre adulții de acum erau copii.
•Imunitatea poate scădea în timp.
•Cu   vârsta   veți   deveni   mai susceptibil la boli infecțioase de tipul pneumoniei și gripei.

mai mult...

Analiza cromozomilor

cromozomi.jpgAnaliza cromozomilor (cariotipul) este efectuată pentru a evidenția mai ales defecte ale cromozomilor și nu ale unei anumite gene. Frecvent, este efectuată pentru a evalua ADN-ul unui cuplu cu un istoric de avorturi spontane sau pentru a verifica existența unei malformații fetale, de exemplu sindromul Down. Celulele sunt crescute în laborator și apoi sunt colorate pentru a se vizualiza mai bine cromozomii la examinarea microscopică. Cromozomii sunt fotografiați pentru a se obține o imagine a aranjamentului structurii lor și a oricărei posibile anomalii.

mai mult...

Examenul de lichid cerebrospinal

lcr.jpgIn cavitatile sistemului nervos central-creierul mare si canalulspinal, ventriculele cerebrale si membrana care inconjoara sistemulnervos circula un lichid cu o compozitie speciala, lichidulcerebrospinal.
Volumul acestui lichid la un adult este de 120-200 ml.Lichidul esteprodus de plexurile coroide. Lichidul circula continuu prin intermediulcanalelor ventriculare, respectiv legatura dintre ventriculul patru simembrana cerebrala.
mai mult...

Ecografia endoscopica

s1c.jpgEcografia endoscopica este similara endoscopiei tractului gastro-intestinal superior, o investigatie in care se insera in tractul digestiv un instrument flexibil, subtire, cu o camera atasata (endoscop) pentru a vizualiza portiunea superioara a tractului digestiv. In cazul ecografiei endoscopice se ataseaza o sonda de ecografie la endoscop.
mai mult...
Inscrie-te la fluxul RSS
Back to top