Alergiile de primăvară

alergiile de primavaraOdată cu venirea primăverii, te confrunți cu mâncărimi la nivelul ochilor, nas înfundat, strănut, mâncărimi ale pielii? Poate fi vorba de alergia de primăvară, care afectează calitatea vieții, poate perturba somnul și abilitatea de a fi productiv la școală sau la locul de muncă.
 
Prevalența este una din ce în ce mai mare, iar tratamentul poate include evitarea alergenilor, opțiuni medicamentoase sau imunoterapie (vaccin). 
 
Alergia de primăvară cea mai frecventă este rinita alergică, ce este cunoscută și sub numele de febra fânului, cauzată de o reacție la alergeni din mediu. Simptomele sunt observate de obicei primăvara și la începutul verii, în funcție de condițiile meteorologice și speciile de plante locale. 
 
{tab Introducere}
În anumite regiuni, sezonul de alergie de primăvară începe încă din februarie și poate dura inclusiv în lunile de vară. Polenul copacilor este principalul „vinovat” de aceste tipuri de alergii, cauzând simptome pe parcursul lunilor martie și aprilie. Polenul ierbii este, de asemenea, implicat în apariția alergiilor de primăvară, care provoacă simptome spre sfârșitul primăverii și continuă până la începutul verii.
 
Simptomele alergiilor de primăvară trebuie tratate de la primele semne, pentru a preveni agravarea lor.
 
Alergia apare când sistemul imunitar al unei persoane reacționează la substanțele din mediu care sunt inofensive pentru majoritatea oamenilor, dar care sunt recunoscute ca alergeni de către organism. Atopia este tendința genetică (moștenită) de a dezvolta boli alergice. Atunci când persoanele atopice sunt expuse alergenilor, pot dezvolta o reacție imună care duce la inflamații alergice (înroșirea și umflarea unei regiuni de țesut).
 
Acest lucru poate cauza simptome generale ca lăcrimare excesivă, rinoree, conjunctivită, eczeme, urticarie, simptome respiratorii etc. 
 
Riscul de a dezvolta alergii este crescut dacă alți membri ai familiei suferă de alergie sau de astm.
 
{tab Simptome}
Simptomele alergiilor de primăvară seamănă cu cele ale unei răceli, dar apar atunci când persoana în cauză intră în contact cu un alergen, cum e polenul sau mucegaiul. 
 
Atunci când o persoană care este alergică la un anumit alergen intră în contact cu acesta, apare o reacție alergică, deoarece alergenul pătrunde în organism, declanșând un răspuns. Anticorpii se atașează de celule speciale, numite mastocite, iar când polenul intră în contact cu anticorpii, aceste celule răspund prin eliberarea anumitor substanțe, dintre care una se numește histamină
 
Polenul, atunci când este inspirat prin nas, produce, de obicei, simptome în nas, ochi, sinusuri și gât (rinită alergică). Atunci când alergenii sunt inspirați, eliberarea de histamină face ca mucoasa nasului să secrete mai mult mucus și să devină umflată și inflamată. Așa apare pruritul nazal și strănutul intens. De asemenea, apar lăcrimarea excesivă și secrețiile oculare.
 
La contactul cu anumite plante pot apărea reacții cutanate, cum ar fi eczeme (piele uscată, roșie, senzație de mâncărime) și urticarie, care arată și se simte ca o mușcătură de insectă. 
 
Cele mai comune simptome ale alergiei de primăvară sunt:
 - strănut;
 - rinoree (nasul care curge, secreții nazale);
 - lăcrimare excesivă sau mâncărimi la nivelul ochilor;
 - prurit la nivelul sinusurilor, gâtului sau canalelor urechii;
 - înfundarea urechilor.
 
Mai puțin comune, alte simptome pot fi:
 - dureri de cap;
 - afectarea respirației;
 - „wheezing” (respirație șuierătoare);
 - tuse. 
 

Alergie sau răceală?

Uneori poate fi dificil de diferențiat o alergie de o răceală comună. Fiecare tulpină a unui virus are o perioadă diferită a anului în care este răspândită, astfel că uneori simptomele aparente ale unei alergii pot fi date, de fapt, de o răceală, și invers. Alergiile apar în aceeași perioadă în fiecare an și durează atât timp cât alergenul se află în aer. Alergiile provoacă mâncărime la nivelul nasului și ochilor împreună cu alte simptome la nivelul nasului, în timp ce răcelile durează aproximativ o săptămână și provoacă mai puține simptome la nivelul nasului sau ochilor.
 
Dacă în fiecare an, aproximativ în aceeași perioadă vă confruntați cu simptome de răceală, este posibil să aveți de fapt alergii sezoniere. Deși răcelile și alergiile sezoniere pot avea unele simptome comune, acestea sunt boli foarte diferite.
 
Răcelile sunt cauzate de viruși, în timp ce alergiile sezoniere sunt răspunsurile sistemului imunitar declanșate de expunerea la alergeni, cum ar fi polenul sau mucegaiul.
 
Tratamentul unei răcelii obișnuite poate include medicamente pentru ameliorarea durerii și decongestionante, o răceală durează de obicei 3-10 zile, deși unele pot dura până la două sau trei săptămâni, în timp ce tratamentul alergiilor sezoniere poate include antihistaminice, spray-uri cu steroizi nazali și decongestionante, se recomandă evitarea expunerii la alergeni, dacă este posibil, și  pot dura câteva săptămâni.
 
Simptom  Răceală  Alergie
Tuse  De obicei Uneori
Dureri și disconfort general Uneori Niciodată
Oboseală și slăbiciune Uneori Uneori
Lăcrimare excesivă Rareori De obicei
Strănut De obicei De obicei
Dureri de gât De obicei Rareori
Rinoree (secreţii nazalel) De obicei De obicei
Febră Uneori Niciodată
{tab Impact}
Oricine poate dezvolta alergii de primăvară, indiferent de vârstă. În general, copiii se confruntă mai rar cu astfel de alergii, în rândul lor fiind mai comune alergiile alimentare și eczemele. 
 
 
{tab Cauze}
Cei mai comuni alergeni în astfel de situații sunt polenul, o pudră eliberată de copaci, iarbă și plante, și mucegaiurile. Alergiile de primăvară apar când sistemul imunitar identifică o substanță din aer care este percepută ca nocivă pentru organism. Ca răspuns la aceasta, corpul eliberează histamină sau alte elemente chimice în circuitul sangvin, care produc simptome de reacție alergică.
 
Sporii de mucegai sunt o cauza frecventă a alergiilor de primăvară. Mucegaiul eliberează spori care circulă în aer, cum ar fi Alternaria, Cladosporium sau Hormodendrun. Mucegaiul poate fi găsit și în locuințe, și include Aspergillus și Penicillium
 
Sistemul imunitar percepe polenul drept un element nociv și eliberează anticorpi care atacă alergenii, prin urmare se eliberează histamine în sânge. Histaminele declanșează simptomele, de la rinoree, la lăcrimarea ochilor și altele. Polenul poate călători kilometri întregi, deci nu este vorba doar de plantele din curte sau din cartierul tău.
 
Rolul polenului este de a fertiliza florile, pentru reproducerea respectivelor specii de plante. Boabele de polen pot fi răspândite de păsări, albine sau de vânt. Stejarul și ulmul sunt principalele surse de polen în natură, dar și frasinul, plopul, fagul, chiparosul, ienupărul, arțarul, dudul, salcia. 
 
Conținutul de polen tinde să fie mult mai crescut în zilele călduroase, uscate și  în care bate mai tare vântul, iar în zilele ploioase, intensitatea alergiilor scade, deoarece umiditatea nu permite ca polenul să circule la fel de mult în aer.
 
{tab Diagnostic}
Se vor efectua un consult medical și un examen fizic pentru analiza simptomelor, și se pot efectua teste de depistare a alergiilor. Poate fi vorba de teste cutanate sau teste de sânge. 
 
Testele cutanate prin înțepare (prick test)
În cazul testelor de acest tip, o asistentă medicală sau un medic plasează o picătură mică de posibil alergen pe piele, apoi peste picătură se va efectua o mică înțepătură sau zgârietură. Dacă sunteți alergic la substanță, în aproximativ 20 de minute vor apărea simptome, ca roșeață, umflare și mâncărime la locul de testare. Un astfel de test cu rezultat pozitiv la un anumit alergen nu înseamnă neapărat că o persoană are o astfel de alergie, și se vor mai efectua și alte teste, comparate cu informații privind declanșarea reacțiilor alergice.
 
Testele specifice IgE sangvine
Testele de sânge sunt utile atunci când pacienții prezintă o afecțiune a pielii sau urmează un tratament cu medicamente care pot interfera cu testarea cutanată. Acestea pot fi, de asemenea, utilizate la copiii care nu tolerează testele cutanate, sau se pot efectua pentru stabilirea diagnosticului final. Medicul va preleva o probă de sânge și o va trimite la un laborator. Acolo se va adăuga alergenul specific probei de sânge, iar apoi se măsoară cantitatea de anticorpi produși de sânge pentru a ataca alergenii. Acest test se numește test de sânge specific IgE (sIgE). Ca și în cazul testării cutanate, un test de sânge pozitiv la un anumit alergen nu înseamnă neapărat că un alergen a cauzat simptomele, dar confirmă prezența unei alergii.
{tab Tratament}
Principala metodă de tratament în cazul alergiei de primăvară este evitarea expunerii la alergenii care cauzează simptome. Folosește un sistem de aer condiționat, evită expunerea la aerul de afară pe cât posibil și folosește măști pentru a preveni inhalarea polenului. 
 
De asemenea, există tratamente medicamentoase care nu tratează alergia, dar reduc simptomele:
 - Antihistaminicele reduc histaminele care produc simptomele sau le blochează complet, fiind disponibile sub formă de tablete sau lichid. Majoritatea nu au efecte adverse, dar altele pot afecta capacitatea de a conduce autovehicule. Nu toate cauzează somnolență. Există mai multe clase de antihistaminice diferite. Antihistaminicele se găsesc în diferite forme pentru copii și adulți: lichide, tablete, creme, spray-uri nazale și picături pentru ochi. Antihistaminicele de prima generație sunt denumite și antihistaminice sedative. Ele provoacă mult mai frecvent și mai intens somnolență și oboseală decât alte clase de antihistaminice. Efectele secundare pot include amețeli, uscăciunea gurii, greață și vărsături, vederea încețoșată etc. Exemple de antihistaminice din acest grup sunt difenhidramina, bromfeniramina, hidroxizina și meclizina. A doua clasă de antihistaminice,  non-sedative, se utilizează mult mai frecvent. De obicei, nu provoacă somnolență. Antihistaminicele din această grupă includ cetirizina, loratadina (Claritin®) și fexofenadina. 
 
 - Corticosteroizii nazali sunt de obicei sub formă de spray-uri nazale ce se utilizează o dată sau de două ori pe zi pentru a ameliora inflamația. 
 - Decongestionantele sunt medicamente sub formă de spray-uri nazale sau tablete, ce se recomandă, de obicei, împreună cu antihistaminicele.
 - Medicamentele pe bază de pseudoefedrină sunt disponibile fără prescripție medicală. 
 - Imunoterapia sau vaccinurile pot fi administrate prin injectare sau prin tablete sublinguale pentru utilizare zilnică în perioadele care predispun la alergii. Imunoterapia este o opțiune de tratament pentru unii pacienți alergici. Un tip de imunoterapie implică administrarea de injecții cu alergeni într-o doză ce crește în timp. Treptat, persoanei i se reduce sensibilitatea la acel alergen. Imunoterapia cu administrare sublinguală  îmbunătățește toleranța la substanță și reduce simptomele. Este destul de sigură și eficientă pentru tratamentul alergiilor de primăvară. 
 
Curățarea sinusurilor cu soluție salină (irigare nazală) este o metodă rapidă, ieftină și eficientă pentru a scăpa de congestia nazală. 
 
{tab Alimentatie/Stil de viatã}
Alergiile de primăvară apar atunci când polenul începe să fie prezent în natură, împreună cu alți alergeni de sezon. Iată cum poți reduce expunerea la alergeni:
 - Limitează activitățile în acer liber, unde nivelul de polen poate fi crescut.
 - Menține pe timpul zilei ferestrele închise.
 - Folosește aparate de aer condiționat și sisteme de filtrare a aerului de înaltă eficiență (HEPA).
 - Folosește dezumidificatoare pentru a menține aerul din încăperi uscat. 
 - Pentru curățarea podelelor folosește un aspirator cu filtru HEPA încorporat. 
 - Poartă ochelari de soare când petreci timp în aer liber. 
 - Poartă o mască împotriva polenului dacă ai activități de desfășurat afară.
 - Poartă o pălărie pentru a-ți proteja părul. 
 - Înainte de culcare spală-ți părul și fă un duș pentru a îndepărta eventualele urme de polen de pe păr sau piele.
 - Când ajungi acasă, schimbă-te și spală hainele purtate pe timpul zilei afară și nu intra încălțat în casă. 
 - Usucă-ți hainele într-un uscător de haine, nu afară, iar lenjeria de pat trebuie spălată la temperaturi ridicate și schimbată săptămânal. 
 - Limitează contactul cu animale de companie care petrec mult timp afară. 
 - Dacă ai animale de companie, sterge-le sau periază-le bine când se întorc în casă de afară. 
 
 
{tab Bibliografie}
(1) http://www.worldallergy.org/ 
(2) Common season allergy triggers, link: https://acaai.org/allergies/seasonal-allergies 
(3) Cold or allergy: which is it?, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/common-cold/faq-20057857
(4) Seasonal allergies: symptoms, causes and treatment, link: https://www.healthline.com/health/allergies/seasonal-allergies 
(5) Hay fever & seasonal allergies: symptoms, causes and treatment, link: https://www.livescience.com/46015-hay-fever.html 
(6) Seasonal allergies: which medication is right for you?, link: https://www.fda.gov/ForConsumers/ConsumerUpdates/ucm396321.htm 
(7) What is a allergy?, link: https://www.allergy.org.au/patients/about-allergy/what-is-allergy 
 
 
{/tabs}
Ultima modificareJoi, 17 Mai 2018 15:31
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top