Descoperă factorii declanşatori ai alergiilor

Alergiile sunt o reacţie anormală a sistemului imunitar.  Organismul tău reacţionează defensiv la o substanță, de obicei, inofensivă, cum ar fi polenul, părul de animale sau alimentele. Aproape orice poate declanșa o reacție alergică, care poate fi blândă sau să-ţi pună viaţa în pericol. Vă prezentăm 10 dintre cei mai comuni factori declanşatori.

Imagini

{gallery}49574{/gallery}

Polenul

Polenul de la copaci, ierburi şi buruieni pot declanşa febra fânului sau alergii sezoniere. Ai putea avea simptome, cum ar fi strănutul, nasul înfundat, Glossary Link congestie nazală, mâncărime şi lăcrimarea ochilor. Tratamentele includ medicamente fără reţetă, medicamente pe bază de prescripţie medicală şi injecţii.  În zilele cu vânt, încearcă să stai cât mai mult în interior, deoarece polenul este foarte răspândit în aer.

Părul de animale

Proteinele secretate de glandele de ulei din pielea de animal și prezente în saliva lor pot provoca reacții alergice la unele persoane. Alergia poate dura doi sau mai mulți ani până se dezvoltă, iar simptomele nu dispar luni de zile de la separarea de animal. În cazul în care animalul tău provoacă alergii, nu-l lăsa să intre în dormitor, evită covoarele și spălați-l în mod regulat. Injecţiile împotriva alergiilor pot fi benefice.

Acarienii

Acarienii sunt organisme microscopice care trăiesc în praful de casă. Ei prosperă în condiții de umiditate ridicată și se hrănesc cu celulele moarte ale pielii oamenilor şi animalelor, precum și cu polen, bacterii, ciuperci. Poţi preveni alergiile la acarieni prin acoperirea saltelelor, pernelor cu învelitoare hipoalergenice, spălarea săptămânală a lenjeriei de pat în apă fierbinte și păstrarea curăţeniei în casă.

Înţepături de insecte

Oamenii care sunt alergici la înţepăturile de insecte pot avea o reacţie severă ce le poate pune viaţa în pericol. În cazurile rare când înţepăturile de insecte pot provoca o reacţie severă ( Glossary Link anafilaxie), simptomele includ respiraţie dificilă, umflarea în jurul feţei, gâtului, gurii sau Glossary Link puls scăzut, Glossary Link eczemă însoţită de mâncărime sau Glossary Link urticarie, ameţeli sau o scădere bruscă a presiunii sanguine. Dacă sunteţi Glossary Link alergic, trebuie să luaţi epinefrină imediat după înţepătură. Sunt recomandate şi injecţiile împotriva alergiilor pentru a preveni anafilaxia la unele înţepături de insecte.

Mucegaiul

Mucegaiul produce  forme de alergeni, iritanţi şi în unele cazuri, posibile substanţe toxice. Inhalarea sau atingerea mucegaiului sau a porilor de mucegai poate cauza reacţii alergice la unele persoane. Sunt mai multe tipuri de mucegai. Acestea au nevoie de umezeală pentru a creşte. Se găsesc în zone umede cum sunt subsolurile sau băile, precum şi în iarbă sau frunze mucegăite. Ventilează zonele umede din casa ta.

Alimentele

Printre cele mai comune alimente care provoacă alergii se numără laptele, crustaceele, ouăle şi alunele. De obicei, o reacţie alergică se manifestă la câteva minute de la consumul alimentului respectiv. Simptome, cum sunt problemele cu respiraţia, urticariile, vărsăturile, diareea şi umflarea în jurul gurii, pot fi severe. Evită toate alimentele la care eşti alergic. Dacă ai fost expus la ele, s-ar putea să ai nevoie de o injecţie cu epinefrină.

Latexul

Latexul din mănuşi, preservative şi unele dispositive medicale poate declanşa o Glossary Link alergie la latex. Simptomele includ erupţii cutanate, iritarea ochilor, nas curgător, strănut, respiraţie şuierătoare, mâncărimea pielii şi a nasului. Reacţiile alergice pot varia de la roşeaţa pielii şi mâncărime la anafilaxie, o reacţie gravă ce poate cauza dificultate respiratorie şi urticarii. Dacă eşti alergic, e important să ai la tine un kit cu epinefrină.

Medicația

Simptomele de alergii la medicamente, cum ar fi penicilina sau aspirina, pot fi uşoare sau grave şi pot include urticarie, mâncărimi ale ochilor, congestie şi umflarea feţei, a gurii şi gâtului. Cel mai bine este să evitaţi pe cât posibil aceste medicamente. În caz că sunteţi expuşi, medicul vă poate recomanda tratarea simptomelor uşoare cu antihistaminice sau steroizi. Pentru simptome grave de alergie, s-ar putea să aveţi nevoie de epinefrină.

Parfumul

Esenţele găsite în produse cum sunt parfumurile, lumânările parfumate, detergentul de rufe şi cosmeticele pot cauza probleme grave de sănătate. Pentru majoritatea oamenilor, simptomele se ameliorează odată ce mirosul dispare. Pentru unii, expunerile repetate provoacă mai multe simptome care se manifestă mai des şi pe o perioadă mai lungă de timp.

Gândacii

Gândacii elimină o proteină în excrementele lor care poate fi un Glossary Link alergen supărător. Este foarte greu să scapi de gândacii din casă, în special, dacă locuieşti într-o zonă cu climat cald sau dacă locuieşti într-un apartament la bloc, unde gândacii pot veni de la vecinii tăi. Poţi încerca să scapi de gândaci cu ajutorul unor pesticide, prin astuparea crăpăturilor şi a găurilor din podea, cu ajutorul unei site la geam şi păstrarea curăţeniei în casă.

Media

Ultima modificareMiercuri, 29 Mai 2013 13:07
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top