Alergia la veninul de albina

albine_rs.jpgAproximativ 0.5-2% din populatie este alergica la veninul de albina in diferite proportii. Gradul de severitate a raspunsului la intepatura este crescut la cei cu atopii. Incidenta maxima a mortii prin soc Glossary Link anafilactic este prezenta la adultii cu varsta curpinsa intre 35-45 de ani. S-a dovedit ca frecventa intepaturilor de albina este mai mare la adult decat la copii, si mult mai periculoasa la varstnic. Conform "British Medical Journal" (292:378, 1986), la persoanele in varsta care sunt sub tratament cu antiinflamatoare nesteroidiene creste riscul de soc anafilactic la intepatura de albina.
Veninul de albina contine proteine, peptide si amine. Componentele toxice sunt fosfolipazele, histamina, bradikinina, acetilcolina, dopamina si serotonina. Astfel ca poate avea diferite efecte asupra corpului uman, cu puternic rasunet mai ales la cei sensibilizati. Pot fi manifestari clinice toxice(prin numarul mare de intepaturi concomitente) sau imunologice (mediate Ig E sau non Ig E).

La cei fara sensibilizare anterioara, daca au suferit intre 1 si 5 intepaturi de albina, apar reactii locale precum:

Tumefactie locala (circa 10 cm in jurul intepaturii) insotita de durere;
Inrosire; Glossary Link Prurit; Senzatia de caldura data de vasodilatatie;
Intre 50-100 de intepaturi apar:

Crampe locale; Glossary Link Dispnee; Glossary Link Tahicardie; Cianoza; Glossary Link Paralizie temporara;
Daca persoana in cauza a suferit peste 200 de intepaturi poate apare chiar paralizia sistemului respirator.

Reactiile sistemice care se pot produce includ:

Glossary Link Urticarie generalizata; Glossary Link Rash confluent; Dispnee, wheezing; Glossary Link Edem glotic; Sincope; Glossary Link Anxietate, confuzie; Dureri in piept; Glossary Link Hipotensiune;
Pentru cei cu sensibilitate la veninul de albina, apar manifestari clinice de tip imunologic Ig E mediate si anume:

Hipotensiune cu tahicardie; Wheezing cu imposibilitatea de a respira; Confuzie; Edem glotic, laringian; Urticarie generalizata; Delir;
Stabilirea diagnosticului se face pornind de la istoricul bolii, avand grija sa se identifice corect insecta agresoare(albina lasa acul la locul intepaturii si moare, pe cand viespea nu, putand intepa de mai multe ori), se fac testari cutanate cand nu exista contraindicatii, se dozeaza Ig E specifice, chiar si Ig G specifice uneori.

Primul ajutor in caz de intepatura de albina:
Daca acul ramane in piele e bine sa fie indepartat dupa maxim 30 secunde, de preferat cu o penseta sau daca nu e posibil, se poate rascheta cu un cutit, lama. Se va aplica un garou deasupra intepaturii, cu desfacere de circa 3 minute la 15-20 minute Locul intepaturii se curata cu apa oxigenata sau alte solutii dezinfectante Se aplica in zona respectiva o punga cu gheata timp de 15-20 minute,  pentru scaderea absortiei veninului in sange Ridicarea membrului afectat pentru limitarea edemului Se administreaza victimei un preparat antihistaminic oral (diphenhidramina, clorfeniramina) sau unguent pentru reactii locale, usoare si un bronhodilatator daca are probleme cu respiratia(miofilin) In caz de soc anafilactic se administreaza i.m sau s.c adrenalina 1‰ , hemisuccinat de hidrocortizon 250 mg i.v , Glossary Link oxigenoterapie 6-8 l/min si se transporta la cel mai apropiat punct de primire a urgentelor.
Cateva sfaturi pentru pacientii expusi la alergii:

Sa se protejeze de albine, stupii sa fie amplasati cat mai departe de asezarile umane; In preajma lor sa poarte costum de protectie; Sa nu se imbrace in culori stridente sau sa foloseasca parfumuri tari; Sa aiba la indemana o trusa de urgenta, care sa contina obligatoriu o doza de adrenalina  pe care sa si-o poata injecta in caz de nevoie; Sa incerce o desenbilizare, printr-o imunoterapie care poate preveni anafilaxia care ar putea fi declansata de o intepatura in viitor.
Acest fel de tratament are 2 etape: perioada de initiere care poate fi efectuata sub diverse scheme si perioada de intretinere in care doza se administreaza subcutanat la interval de 30 zile pe o durata de minim 3-5 ani.

Bibliografie:

Ioana Crisan, Minodora Varga, Diana Dumitrascu, "Soc anafilactic la venin de albine", revista "Alergologie si Glossary Link imunologie clinica", nr 4/2007, pag 25
http://www.emedicine.com/emerg/topic55.htm

Sursa: InfoMedik
O să te intereseze și: Alergie versus intoleranță »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top