Alergie versus intoleranță

alergie.jpgAlergiile alimentare și intoleranța alimentară sunt considerate adesea același lucru, ceea ce nu este adevărat. Într-o reacție alergică adevărată, corpul eliberează histamină și alte substanțe care produc simptome gastrointestinale, respiratorii și cutanate asociate cu alergiile alimentare. Doar 1% din populație are cu adevărat alergii alimentare.

Intoleranța alimentară poate produce simptomeasemănătoare alergiei, dar reacțiile chimice diferă, deoarece nu seeliberează histamină.
În plus, dacă aveți intoleranță alimentară, puteți consuma mici cantități din alimentul respectiv fără a avea vreo reacție. Dimpotrivă, dacă aveți o Glossary Link alergie alimentară adevărată, chiar o cantitate mică din acel aliment poate declanșa o reacție alergică imediată.

Unul dintre aspectele înșelă­toare ale diagnosticului de into­leranță alimentară este că anumite persoane nu sunt sensibile la acel aliment, ci la o substanță sau la un ingredient folosit în prepararea lui. Acest lucru este valabil mai ales în cazul alimentelor care conțin lactoză, grâu, glutamat monosulfat (MSG), sulfiți, sali-cilați și, eventual, tartrazină.

Cauzele intoleranței alimentare includ stresul emoțional și fizic, sindromul de Glossary Link colon iritabil și absența unei enzime necesare digerării unui anumit aliment, producând o digestie incompletă ( Glossary Link malabsorbție). Tulburările de tip malabsorbție includ:
Intoleranța la lactoză
Pe măsură ce oamenii îmbătrâ­nesc, ei tolerează mai greu lactoză, un glucid aflat în lapte și în alte lactate. Chiar 1-3% dintre copii au intoleranță la lactoză. Pentru mai multe informații cu privire la această afecțiune.

Intoleranța la grâu și legume

Intoleranța la gluten, care se găsește mai ales în produsele din grâu, apare mai frecvent la copiii mici, care pot sau nu să se vindece de această sensibilitate. Legumele la care persoanele au intoleranță sunt broccoli și mazărea, care produc gaze intestinale, precum și ciupercile și vinurile care deter­mină indigestie și diaree.

Intoleranța la glutamat monosulfat (MSG)
Acesta este un aromatizant frecvent folosit, care poate produce un acces febril, Glossary Link cefalee și amorțeli în jurul gurii persoanelor sensibile la el. Deoarece multe restuarante chinezești folosesc MSG, acest tip de intoleranță este numit, uneori, sindromul de restaurant chinezesc. MSG se mai găsește și în unele condimente și mâncăruri preparate.

Intoleranța la sulfiți
Sulfiții sunt prezenți în multe alimente și băuturi, mai ales în vin, bere, fructe proaspete și deshi­dratate, în fructe de mare, în supe instant și în unele băuturi răco­ritoare. Sulfiții ajută la igienizarea și consevarea alimentelor. Deși sunt puțini oameni sensibili la sulfiți, acest tip de intoleranță apare la mai bine de 8% dintre persoanele cu astm. 
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top