Stafilococul auriu și alte infecții stafilococice

Staphylococcus reprezintă denumirea pentru un grup de bacterii care pot provoca o serie de boli, ca urmare a infectării diferitelor țesuturi ale corpului.  Aceste afecțiuni legate de stafilococi pot varia de la forme ușoare care nu necesită tratament, până la forme severe care pot provoca decesul pacientului.


Introducere

Numele de Staphylococcus vine din limba greacă, staphyle, care s-ar putea traduce prin ciorchine de struguri, și Kokkos, fructe de pădure, ceea ce înseamnă că aceste bacterii arată sub microscop, ca un ciorchine de struguri sau fructe de pădure, mici, rotunde.

Există peste 30 de tipuri diferite de stafilococi care pot infecta oamenii, dar cele mai multe infecții sunt cauzate de Staphylococcus aureus . Stafilococii pot fi găsiți în mod normal în nas și la nivelul pielii (și mai puțin frecvent în alte zone), la aproximativ 25% - 30% dintre adulții sănătoși și la 25% din totalul personalului medical. În marea majoritate a cazurilor, bacteriile în sine nu cauzează boala, însă  deterioarea sau vătămarea pielii permite bacteriilor să depășească mecanismele naturale de protecție ale corpului, ajungându-se la Glossary Link infecție.


Simptome

Infecțiile pielii sunt cel mai frecvent tip de boală produsă de Staphylococcus. Infecțiile pielii pot evolua de la o simplă uscare a pielii ( Glossary Link impetigo) până la Glossary Link celulită (inflamație a straturilor profunde ale pielii și țesutului conjunctiv, ceea ce duce la umflarea şi înrosirea zonei). În situații rare, o Glossary Link complicație gravă cunoscută sub numele de sindromul pielii opărite poate apare. La femeile care alăptează, S.aureus poate duce la mastită (inflamatie a sânului) sau Glossary Link abces. Abcesele stafilococice mamare pot infecta cu bacterii laptele matern.

Când bacteriile intră în fluxul sanguin, acestea ajung şi la alte organe, determinând apariția unor  infecţii grave. Răspândirea microorganismelor în sânge este cunoscută sub numele de Glossary Link bacteriemie sau sepsis. Pneumonia stafilococică afectează predominant oamenii cu boli pulmonare subiacente și poate duce la formarea de abcese în plămâni. Infecția  valvelor inimii (endocardita ), poate duce la insuficienţă cardiacă. Răspândirea stafilococilor la nivelul oaselor poate duce la inflamaţia severă a oaselor cunoscută sub numele de Glossary Link osteomielită. Când bacteriile sunt prezente în sânge, o afecţiune cunoscută sub numele de sepsis (infecție generalizată în sânge) sau bacteriemie stafilococică poate fi cauza principală de Glossary Link șoc și Glossary Link colaps circulator, ceea ce duce la Glossary Link deces, la persoanele cu grave arsuri pe suprafețe întinse ale corpului. Când sunt netratate, infecțiile cu aureus provoacă deces în procent de peste 80%.

Intoxicația alimentară stafilococică este o boală a intestinelor care provoaca greață, vărsături, diaree și Glossary Link deshidratare. Aceasta este cauzată, în principal, de consumul de alimente contaminate cu toxine produse de Staphylococcus aureus, și, mai puțin de o infecție reală cu bacterii. Simptomele apar, de obicei, în termen de una până la șase ore după consumul de alimente contaminate. Boala durează, de obicei, una până la trei zile, și se vindecă de la sine. Pacienții cu această boală nu sunt contagioși deoarece toxinele nu sunt transmise de la o persoană la alta.

 

Sindromul de șoc toxic este o boală cauzată de toxinele secretate de bacterii aureus cultivate în condiții în care există puțin sau deloc oxigen. Sindromul de șoc toxic este caracterizat prin debut brusc de febră mare, vărsături, diaree și dureri musculare, urmat de scăderea tensiunii arteriale ( Glossary Link hipotensiune arterială), care poate duce la deces.

Impact

Orice persoană poate dezvolta o infecție cu stafilococi, deși anumite grupuri de persoane au un risc mai mare, inclusiv copiii nou-născuți, femeile care alăptează, precum și persoanele cu afectiuni cronice, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul, bolile vasculare  și cele pulmonare.

Consumatorii de droguri administrate pe cale injectabilă, cei cu leziuni la nivelul pielii, care au montate catetere intravenoase, persoanele cu incizii chirurgicale, precum și cele cu un sistem imunitar slăbit, fie din cauza unei boli sau ca efect al administrării de medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar,  au un risc crescut de a dezvolta infecții stafilococice.

Cauze

Multe persoane sunt purtătoare de bacterii stafilococice dar cu toate acestea nu dezvoltă infecții. Dacă însă aceste persoane se îmbolnăvesc de o infecție, cel mai probabil cauza ar putea fi de la aceste bacterii.

Modalitățile de transmitere sunt de la o persoană la alta. Deoarece bacteriile stafilococice sunt atât de rezistente, ele pot trăi pe obiecte neînsuflețite, cum ar fi fețe de pernă sau prosoape, suficient de mult timp pentru a fi preluate de următoarea persoană care le atinge.

Stafilococii sunt capabili să supraviețuiască:
•    în medii uscate
•    la temperaturi extreme
•    în medii având concentrații ridicate de sare.

Diagnostic

În cazuri de infecții minore ale pielii, infecțiile stafilococice sunt de obicei diagnosticate prin aspectul lor, fără a fi nevoie de teste de laborator. Infecțiile stafilococice mai grave, cum ar fi infecția de sânge, pneumonia și endocardita  necesită prelevarea unei probe de sânge sau fluide corporale infectate. Laboratorul stabilește diagnosticul și efectuează teste speciale pentru a determina care antibiotice sunt eficiente împotriva bacteriilor.

Tratament

Infecțiile minore ale pielii sunt de obicei tratate cu un unguent ce conține Glossary Link antibiotic. În unele cazuri și antibioticele orale pot fi administrate în cazul infecțiilor pielii. În plus, în cazul în care sunt prezente abcese, ele sunt drenate chirurgical. Infecțiile mai grave care pun viața în pericol sunt tratate cu antibiotice pe cale intravenoasă.

Alegerea antibioticului depinde de susceptibilitatea tulpinei stafilococice, determinată de rezultatele  culturii în laborator. Unele tulpini  sunt rezistente la mai multe antibiotice.

Alimentație/Stil de viațã

Nu există un vaccin disponibil la ora actuală contra Staphylococcus aureus. Deoarece bacteriile sunt atât de larg răspândite și pot provoca atât de multe boli diferite, pentru  prevenirea acestor infecții este necesară  evitarea factorilor de risc care pot crește probabilitatea de a avea un anumit tip de infecție cu  stafilococi.
De exemplu, este posibil ca femeile la Glossary Link menstruație să reducă riscul de Glossary Link sindrom de șoc toxic prin schimbarea frecventă a tampoanelor (cel puțin la fiecare patru - opt ore).
O atenție deosebită trebuie acodată produselor alimentare referitor la manipularea și metodele de preparare a hranei, care pot reduce riscul de intoxicații alimentare stafilococice.
Prevenirea infecțiilor stafilococice se poate face și printr-o  igienă corespunzătoare atunci când se tratează   infecții ale pielii. Spălarea atentă a mâinilor, evitarea contactului cu pielea persoanelor infectate și îngrijirea corespunzătoare  a  zgârieturilor, tăieturilor și altor răni ale pielii, pot reduce în totalitate riscul de infecții ale pielii cauzate de stafilococi.Bibliografie 

Ultima modificareVineri, 17 Octombrie 2014 19:12
O să te intereseze și: « Acneea rozacee Echimozele (vanataile) »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top