Acneea rozacee

Acneea rozacee reprezintă o afecţiune cronică de piele, care de multe ori cauzează coşuri mici şi roşeaţă pe faţă. De asemenea, poate determina leziuni și umflături la nivelul diferitelor părți ale corpului.

Introducere

Cu toate că acneea rozacee poate afecta orice persoană, aflată în orice etapă a vieții, totuși ea apare  de obicei, la persoanele de vârstă mijlocie, cu pielea de culoare deschisă.

Acneea rozacee este o afecţiune a feţei des întâlnită, dar gresit înţeleasă,  putând afecta mai rar şi  gâtul, pieptul, urechile sau scalpul. În timp ce ea devine din ce în ce mai răspândită, afectând persoane cu vârste dintre cele mai sensibile, nu se cunosc multe informaţii despre această afecțiune, inclusiv despre recunoaştere sau tratament.

Din cauza efectelor sale, anume schimbarea aspectul facial, acest tip de Glossary Link acnee poate provoca probleme psihologice, sociale și profesionale importante dacă este lăsată netratată. Astfel, mai mult de 76 la sută dintre pacienţii cu rozacee au declarat că datorită stării lor, încrederea și respectul de sine au scăzut,  iar 41 la sută dintre ei au raportat    evitarea contactelor publice sau anularea angajamentelor sociale.

Se apreciază că în cazul a 88 la sută dintre pacienţii care suferă de rozacee, cu simptome severe, le-au fost afectate în mod negativ interacțiunile lor profesionale, iar 51 la sută şi-au pierdut chiar locul de muncă din cauza stării lor.

Simptome

Acneea rozacee poate varia considerabil, ca simptomatologie, de la un individ la altul, incluzând întotdeauna cel puţin unul dintre următoarele semne principale, și diverse semne și simptome secundare:
•    Înroşirea feţei. Multe persoane cu acnee rozacee au de mult timp manifestări de înroșire a feței, care apar și dispar, acesta fiind de cele mai multe ori cel mai vechi semn.
•    Roșeață persistentă. Înroşirea persistentă a feţei este semnul individual cel mai comun de acnee rozacee, și poate semăna cu un fard de obraz sau cu arsuri solare.
•    Umflături sau  coşuri. Mici umflături roşii, tari sau coşuri pline de puroi pot apare de multe ori.
•    Vase de sânge vizibile. La multe persoane cu acnee rozacee, vasele mici de sânge devin vizibile la nivelul pielii.

Alte semne şi simptome  
•    Iritarea ochilor. La multe persoane cu acnee rozacee, ochii pot apărea iritaţi, apoşi sau congestionaţi, afecţiune cunoscută sub numele de acnee rozacee oculară. Pleoapele, de asemenea, pot deveni roşii si umflate. Cazurile severe pot duce la deteriorarea corneei şi pierderea vederii fără tratament medical.
•    Senzaţii de arsuri sau de înţepături, care se pot simţi de multe ori la nivelul feţei. De asemenea, mâncărime sau senzaţii de apăsare.
•    Aspect uscat. Pielea de pe faţă poate fi dură, și astfel poate părea a fi foarte uscată.
•    Plachete. Pete roşii ridicate, cunoscute sub numele de plachete, se poate dezvolta fără schimbări ale pielii din jur.
•    Îngroșarea pielii. Pielea se poate îngroșa și astfel se măreşte excesul de țesut, cel mai frecvent pe nas. Această afecţiune, cunoscută sub numele de rhinophyma, afectează mai mult pe bărbați decât pe femei.
•    Edeme faciale, care pot fi însoțite şi de alte semne de acnee rozacee sau apar în mod independent.
•    Alte semne şi simptome de rozacee se pot dezvolta, de asemenea, dincolo de faţă, cel mai frecvent pe gât, piept, scalp sau urechi.

Impact

Confrom unor studii, în SUA, aproximativ 18 milioane de persoane suferă de acnee rozacee în fiecare an,  femeile având un risc mai mare, decât bărbaţii, de a avea această boală.

Cauze

Cauza majoră a declanşării acneei rozacee este încă necunoscută pentru medici, dar există diverși factori care pot declanşa această boală, cum ar fi:
•    expunerea excesivă la soare
•    fumatul și alcoolul
•    manifestarea unor stări de mânie
•    stresul
•    sensibilitate la temperaturi extreme
•    consumul de alimente fierbinţi si condimentate
•    administrarea de medicamente pentru Glossary Link hipertensiune arterială.

Diagnostic

Nu există nici un test specific pentru aceasta afecţiune. Pentru a diagnostica rozaceea, medicul va dori să cunoască istoricul medical al pacientului şi-l va examina fizic.
S-au identificat patru tipuri de acnee rozacee, definite ca modele sau grupuri de semne si simptome. Acestea includ:
•    tipul 1 (rozacee eritematotelangiectatic), caracterizat prin înroşirea feței și roşeață persistentă, și poate include, de asemenea, vase de sânge vizibile.
•    tipul 2 (rozacee papulopustuloasă), caracterizată prin roşeaţă persistentă cu umflături tranzitorii şi coşuri.
•    tipul 3 (rozacee fimatoasă), caracterizată prin îngroşarea pielii, care duce la o lărgire a nasului datorită excesului de țesut.
•    tipul 4 (acnee rozacee oculară), caracterizată prin manifestari oculare, cum ar fi uscarea ochilor, lăcrimare şi senzaţie de asură, pleoape umflate, sau pierderea vederii din cauza deteriorării corneei.

Mulți pacienți suferă de simptome ale mai multor tipuri, în același timp, de cele mai multe ori ele dezvoltându-se într-o succesiune. În timp ce rozacee poate uneori evolua de la un tip la altul, fiecare pacient poate avea semen sau simptome ce pot evolua de la uşoare, apoi moderate şi până la severe. Prin urmare, se recomandă diagnostic și tratament precoce.


Tratament

Deoarece semnele si simptomele de rozacee variază de la un pacient la altul, tratamentul trebuie să fie adaptat de către un medic pentru fiecare caz în parte.
Diverse medicamente administrate pe cale orală pot fi prescrise pentru a trata umflăturile și coşurile de multe ori asociate cu afecţiunea, existând la momentul actual terapii pentru a reduce roseaţa feţei. Dermatologii prescriu adesea tratamentul inițial pe cale orală pentru a controla imediat afecţiunea, urmând apoi să utilizeze pe termen lung administrarea locală a tratamentului pentru a menține remisia. O versiune de terapie orală cu un risc mai mic de rezistență microbiană a fost dezvoltat special pentru rozacee si s-a fost dovedit a fi sigur pentru utilizarea pe termen lung.

Atunci când este cazul, tratamentele cu laser, surse intense de lumină pulsatorie sau alte dispozitive medicale și chirurgicale pot fi utilizate pentru a îndepărta vasele de sânge vizibile, pentru a reduce roşeaţa extensivă sau pentru a corecta mutilarea nasului. Rozaceea oculară poate fi tratată cu antibiotice pe cale orală și alte terapii

Tratamente alternative
Fitoterapie
Populus nigra (muguri de plop). Infuzie, cu o linguriţă de muguri zdrobiţi, la 250 ml de apă în clocot. Se foloseşte sub formă de cataplasme, spălături şi băi locale.
Flores Calendulae (flori de gălbenele). Infuzie, cu 15-20 g la litru, cu care se fac băi, spălături şi cataplasme.
Radix Bardanae (rădăcină de brusture).Infuzie, din 20-30 g la litru, pentru comprese.
Herba Violae tricoloris (trei fraţi pătaţi). Se beau trei căni pe zi, dintr-o infuzie cu o linguriţă la cană.
Brassica oleraccea ( varza). Loţiuni cu suc proaspăt.

Tratament balneoclimateric
Sunt indicate staţiunile cu ape sulfuroase: Herculane, Olăneşti, Călimăneşti-Căciulata, Mangalia, Pucioasa.

Alimentație/Stil de viațã

În plus față de tratamentul medical, persoanele care suferă de acnee rozacee îşi pot îmbunătăţi şansele de a menţine în Glossary Link remisie afecţiunea, adoptând un stil de viaţă prin care să se evite acei factori care declanşează sau agravează rozaceea.

•    utilizarea cremelor de protecţie împotriva razelor soare
•    protejarea  feţei la temperaturi extreme
•    evitarea atingerii feţei  prea des, dacă există simptome
•    foloirea unui demachiant delicat pentru a spăla coşurile
•    evitarea utilizării de produse faciale care irită pielea.


Bibliografie

www.rosacea.org
Virgil T.Geiculescu - Bioterapie


 

Ultima modificareDuminică, 05 Octombrie 2014 17:33
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top