Urticaria

Urticaria reprezintă o reacție a pielii care provoacă leziuni  ce pot varia în dimensiune, de la  pete mici, de ordinul milimetrilor, până la pete mari de câțiva centimetri în diametru. Ea poate fi declanșată de expunerea la anumite alimente, medicamente sau alte substanțe.

Introducere

Urticaria este de obicei însoțită de o senzație de mâncărime (pruruit) sau arsură. Poate avea aspect de pete plane roșii (macule), de ridicături (papule) sau de ridicături cu lichid clar sau purulent  (pustule).

În unele situații urticaria poate fi însoțită de angioedem, un anumit tip de umflătură care afectează straturile profunde ale pielii, de multe ori din zona feței (jurul ochilor și buzelor) sau mai rar peretele abdominal sau zona scrotală. În cele mai multe cazuri, urticaria și angioedemul sunt inofensive și nu lasă urme de durată, chiar și fără tratament.

Cel mai comun tratament pentru Glossary Link urticarie și angioedem este medicația antihistaminică. Angioedemurile grave pot pune viața în pericol în cazul în care umflătura afectează gâtul sau limba, blocând căile respiratorii.

Simptome

Umflaturile cunoscute sub numele de urticarie, pot apărea pe piele sub forma unei erupții cutanate. Ele sunt, de obicei, de culoare roz sau roșie și au formă ovală sau rotundă, variind în dimensiune de la câțiva milimetri la câțiva centimetri în diametru. Acestea pot da o senzație intensă de mâncărime.

Aceste pustule apar de obicei în serii și apar frecvent pe față sau extremitați (brațe, mâini, degete, picioare). În cele mai multe cazuri, o serie va dispărea după câteva ore, fiind înlocuite cu altele noi . Ele pot apărea pe o singură parte a corpului sau pe mai multe părți. În majoritatea cazurilor simptomele nu sunt prezente pentru mai mult de 8 până la 12 ore și rareori continuă mai mult de 24 de ore. Cu toate acestea, la unii pacienți  simptomele pot persista pentru câteva zile și chiar mai multe luni.

Anafilaxia este o reacție alergică severă. Pacientul poate avea dificultăți de respirație grave și își poate pierde chiar constiința si chiar să moară daca nu este tratat rapid. Reacția alergică poate implica tot corpul. Anafilaxia este o urgență medicală. Dacă cineva are urticarie, este important să fim în alertă pentru alte simptome care ar putea indica o astfel de reacție. Oricine experimentează simptomele enumerate mai jos ar trebui sa solicite imediat serviciile medicale de urgență:
•   greață și vărsături
•    umflarea mucoasei gurii, limbii, buzelor și gâtului; cauzând dificultăți de respirație
•    piele rece și umedă
•    bătăi rapide ale inimii
•    senzație de leșin sau amețeală
•    sentiment neașteptat, brusc și intens de Glossary Link anxietate.

Impact

Experții spun că în  aproximativ 50%, dintre toate cazurile de urticarie, cauza nu este determinată clar. De asemenea aproximativ 1 din fiecare 6 oameni vor suferi de urticarie la un moment dat în viața lor. Copiii și femeile sunt mai frecvent afectate decât bărbații adulți.

Urticaria nu este contagioasă, nu se transmite de la o persoană la altă persoană. Atunci când simptomele durează mai puțin de 6 săptămâni urticaria se numește urticarie acută. Aceasta este de departe cea mai frecventă formă de urticarie întâlnită,  25% dintre persoanele cu urticarie acută au de asemenea, și angioedem. Dacă simptomele de urticarie continuă pentru mai mult de șase săptămâni ea este numită urticarie cronică .

Cauze

Urticaria apare atunci cand organismul eliberează histamină și alte substanțe chimice sub suprafața pielii. Histamina și substanțele chimice provoacă inflamații ce determină acumulare de lichid sub piele (pustule). La aproximativ 50% din toate cazurile de urticarie cauza nu este  cunoscută. Totuși se pot enumera o parte din ele:
•    Medicamente - inclusiv  aspirina sau antibioticele .
•  Alimente - mai multe tipuri de produse alimentare pot declanșa urticaria. Cele mai des întâlnite sunt nucile, ciocolata, unele fructe citrice, crustaceele, aditivii alimentari, ouăle și produsele din grâu.
•   Infecții cum ar fi gripa, răceala, febra glandulară si Glossary Link hepatita B.
•  Zonele de razboi. De-a lungul istoriei, în timpul războaielor, bolile dermatologice au fost responsabile pentru morbiditatea trupelor, moralul slab și lupta ineficace. Dermatitele, alunițele benigne, urticaria și leziunile canceroase ale pielii, sunt printre cele mai frecvente diagnostice în rândul personalului militar, care a fost evacuat din zona de luptă din cauza bolilor dermatologice.
•    Paraziții intestinali.
•    Extremele de temperatură.
•    Unele animale de companie.
•    Acarienii.
•   Inundațiile și uraganele - bolile de piele, incluzând urticaria, sunt frecvent întâlnite în rândul populației unde au avut loc inundații și uragane. Muncitorii din construcții care ajută la repararea structurilor deteriorate sunt, de asemenea, afectați de boli de piel, conform unor studii.
•    Expunerea la soare (mai puțin frecventă).
•    Latexul
•    Unele plante.
•    Mușcăturile de insecte.
•    Unele substanțe chimice.
•    Bolile cronice - cum ar fi bolile tiroidiene sau lupusul.

Este dificil de determinat ce anume declanșează urticaria cronică (urticaria pe termen lung). Urticaria cronică, în general, începe ca un raspuns autoimun al organismului, în care anumite celule (mastocite) determină eliberarea sub piele, de histamină și diverse substanțe chimice, cauzând scurgeri ale vaselor de sânge mici, ceea ce duce la apariția de pustule.

Diagnostic

Medicul de familie sau medicul generalist poate diagnostica cu ușurință urticaria acută prin examinarea erupțiilor de pe piele. Medicul va încerca să afle care a fost cauza declanșatoare, deoarece acest lucru poate ajuta la prevenirea recidivelor pacientului. De obicei, medicul va cere pacientului să răspundă la următoarele întrebări:
•    Când a început episodul de urticarie.
•    În ce situație a început episodul.
•    Dacă pacientul lucrează într-un loc în care poate exista potențial declanșator, cum ar fi mănuși de latex, produse chimice sau animale.
•    Ce medicamente își administrează pacientul, inclusiv suplimentele pe bază de plante.
•    Istoricul medical al pacientului.
•    Dacă pacientul a fost mușcat de o insectă.
•    Dacă are rude apropiate care au, de asemenea, sau au avut urticarie.

În jumătate din cazurile de urticarie, medicul și pacientul nu vor afla cauza reală. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri se vor rezolva în câteva zile și nu se vor repeta. Dacă medicul are indicii despre factorul declanșator, care cauzează reacția alergică a pacientului, el poate recomanda pacientului efectuarea unor teste serologice sau cutanate, în vederea determinării sensibilității pacientului la anumite substanțe, cum ar fi produsele chimice, particule de praf, acarieni, alimente,etc.  

Dacă urticaria continuă pentru mai mult de sase săptămâni, probabilitatea ca ea să aibă o cauză externă de declanșare este extrem de mică, și din această cauză nu sunt recomandate testele de Glossary Link alergie. Cu toate acestea, medicul va fi interesat de factorii care pot exacerba urticariile existente, cum ar fi alcoolul, consumul de cofeină, factorii de stres, etc . Dacă există cauze care pot sta la baza  urticariei cronice, medicul poate dispune următoarele teste:

•    analize de sânge pentru a afla dacă pacientul suferă de Glossary Link anemie
•    analiza scaunului pentru verificarea existenței unor paraziti intestinali
•    ESR (rata de sedimentare a hematiilor), care poate identifica problemele cu sistemul imunitar al pacientului
•   analize pentru tiroidă, care să identifice o posibilă hipertiroidie (tiroida hiperactivă) sau hipotiroidie (tiroidă hipoactivă)
•   teste ale funcției hepatice - acestea pot identifica dacă pacientul are probleme cu ficatul.


Tratament

Afecțiuni alergice cutanate, cum ar fi urticaria și Glossary Link dermatita atopică, poate provoca disconfort, având un impact negativ asupra calității vieții, putând provoca uneori complicații grave. Ca și alte afecțiuni alergice, aceste tulburări pot fi adesea tratate eficient.

Urticaria acută
În general nu este nevoie de tratament pentru urticarie acută, deoarece simptomele sunt de obicei ușoare, iar starea este de scurtă durată și rareori reapare. Cu toate acestea, în cazul în care simptomele sunt mai severe sau dacă starea persistă, pacientului i se pot administra antihistaminice. Antihistaminicele blochează efectele histaminelor și reduc iritațiile si mâncărimea.

Antihistaminicele actuale pot avea anumite reacții negative, cum ar fi stări de somnolență. De aceea, unii pacienți ar trebui să verifice modul în care reacționează la antihistaminice înainte de folosirea utilajelor grele sau de a conduce o mașină. Antihistaminicele pot provoca somnolență de multe ori în cazul în care pacientul consumă și alcool. Unii pacienți pot beneficia de antihistaminice care provoacă somnolență, mai ales în cazul în care mâncărimea cauzează probleme de somn.
Femeile gravide nu ar trebui să ia antihistaminice, cu excepția cazului în care medicul consideră că  beneficiile sunt mai mari decât riscurile.

Urticaria cronică
Pacienții cu urticarie cronică vor urma un tratament care va avea ca scop controlul simptomelor si evitarea agravării lor. Pacienții care au urticarie cronică și angioedem ar trebui să consulte un medic imunolog, alergolog sau un dermatolog. Angioedemul poate cauza dificultăți de respirație, care pot cauza probleme serioase. Pacienții care au doar urticarie cronică și nimic altceva, dar ale căror simptome sunt încă severe ar trebui să consulte, de asemenea, un medic specialist.

Antihistaminicele - antihistaminicele pot trata simptomele de urticarie cronică. Dacă simptomele cauzează probleme de somn, pacientul poate lua, de asemenea, antihistaminice care provocă somnolență.

Creme cu mentol  - s-a dovedit că acestea ar fi o alternativă utilă la antihistaminice pentru pacienții cu Glossary Link prurit.

Corticosteroizii - acestea pot fi prescrise pentru pacienții cu urticarie cronică ale caror simptome sunt mai severe.

Complicații urticarie acută.Aproximativ un sfert din toti pacienții cu urticarie acută dezvoltă, de asemenea, angioedem Glossary Link acut, care ar trebui să se rezolve în termen de aproximativ trei zile. Pacienții care au probleme respiratorii ar trebui să solicite imediat serviciile de urgență. Angioedemul este tratat cu antihistaminice și corticosteroizi pe cale orală.

Complicații urticarie cronică. Aproximativ jumatate din toți pacienții cu urticarie cronică vor cunoaște o ameliorare semnificativă de la 3 până la 5 ani. Un sfert din toți pacienții vor avea în continuare simptome o perioadă mai lungă de peste 10 ani. Ca în orice boală cronică, pacientul poate deveni frustrat și în dificultate. Aproximativ 15% dintre pacienții cu urticarie cronică au raportat sentimente de Glossary Link depresie. Pacienții cu simptome de depresie trebuie să informeze medicul lor, deoarece depresia este tratabilă.


Alimentație/Stil de viațã

Evitarea factorilor declanșatori - anumiți factori declanșatori pot accentua urticaria existentă. De aceea este important ca pacientul să identifice și să cunoască acești factori declanșatori și să-i evite.  Amintiți-vă că  urticaria cronică nu este declanșată de acești factori, dar ei pot influența negativ. Pacientul trebuie să se abțină de la consumul de alcool sau să-l reducă considerabil. Este necesar ca el să  evite anumite medicamente, de asemenea.

Evitarea stresului poate ajuta, cu toate că aceste lucru nu poate fi ușor, mai ales dacă simptomele afectează calitatea vieții pacientului. Unele săpunuri  pot accentua simptome, precum și cremele și detergenții.

Meditația sau hipnoza - anumite tehnici de relaxare  sau hipnoza pot ajuta la reducerea simptomelor și nivelului de stres la pacienții grav afectați.

Dieta - multi pacienți declară că anumite alimente pot accentua simptomele. Acesta este un subiect controversat în care medicii par a avea opinii diferite. Urmatoarele alimente sunt cunoscute că pot declanșa producerea de histamină: spanac, pește, iaurt, pește, roșii, alimente procesate, alimente cu aditivi alimentari, carne, ciocolată, căpșuni.


Bibliografie

Marin Voiculescu  - Medicina pentru familie
wwww.medicinenet.com


 

 

Ultima modificareVineri, 03 Octombrie 2014 17:27
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top