Rubeola

Rubeola,  cunoscută şi sub numele de “pojar german” sau “pojarul de 3 zile” - este o infecţie care afectează în primul rând pielea și ganglionii limfatici.  Ea este cauzată de virusul rubeolei (diferit de virusul care cauzează rujeola), care se transmite prin picături de secreţie nazală sau faringiană.

Introducere

Rubeola este o infecţie virală care apare foarte frecvent la copii şi adolescenţi.  De regulă, este o afecţiune uşoară, care se vindecă fără tratament în 7- 10 zile. Se transmite prin inhalarea de mici picături de secreţie infectată cu virusul rubeolic, şi este mai puţin contagioasă decât rujeola. Boala oferă Glossary Link imunitate permanentă. Ea se manifestă printr-o erupţie de pete roz, pasageră, însoţită de febră, inflamarea ganglionilor limfatici şi secreţii nazale.

Deşi evoluţia bolii este una uşoară, fără complicaţii, în cazul femeilor însărcinate care contactează virusul rubeolic în primul semestru de sarcină, această afecţiune medicală poate determina malformaţii grave la copilul Glossary Link nou-născut. Din această cauză, este necesar ca gravidele să evite contactul cu persoanele infectate cu virusul rubeolic, iar dacă se suspectează ca au contactat boala, trebuie să fie spitalizate pentru a se diagnostica cert infecţia.  Virusul rubeolic poate afecta dezvoltarea copilului nenăscut şi poate determina după naştere o multitudine de afecţiuni medicale: Glossary Link cataractă, surditate, anomalii cardiale sau chiar leziuni ale creierului. Defectele congenitale cauzate de virusul rubeolei sunt cunoscute sub numele de sindromul rubeolei congenitale.

Vaccinul împotriva rubeolei, disponibil din 1969, a permis eradicarea epidemiilor, ce apăreau cel mai adesea în rândul copiilor de 5-9 ani, şi scăderea numărul de cazuri de rubeolă congenitală.

Simptome

Boala începe după o perioadă de incubaţia de 16-18 zile. Este contagioasă cu o săptămână înainte de apariţia  erupţiei.
Semne şi simptome
- Febră, indispoziţie uşoară şi pierderea poftei de mâncare
- Simptome asemănătoare unei răceli: Glossary Link rinoree şi senzaţie de nas infundat, ochi înlăcrimaţi, dureri în gât, forme uşoare de Glossary Link conjunctivită
- Inflamarea ganglionilor limfatici ( Glossary Link adenopatie, în special cervicală posterioară şi retroauriculară)
- Erupţie discretă de pete roz - roşii
- Dureri articulare, în special la adulţii tineri

Erupţia în cazul rubeolei este asemănătoare cu cea cauzată de alte infecţii virale. Petele sunt roşii sau roz şi se pot uni formând pete mai mari de culoare uniformă. Erupţia debutează pe faţă şi gât, după care se extinde pe trunchi şi membre. Pe măsură ce se răspândesc pe întregul corp, pete de pe faţă se estompează. Erupţia poate provoca senzaţie de mâncărime şi, de regulă, durează 3 zile. După dispariţia erupţiei, pielea afectată se poate descuama uşor.
Boala nu se manifestă întotdeauna în forma sa tipică, cu erupţie rozeoliformă. În 50% din cazuri boala evoluează fără erupţie, numai cu tumefacţia ganglionilor, fiind mai greu de recunoscut.

După apariţia acestor semne şi simptome, este necesar să solicitaţi o consultaţie la medicul de familie care va investiga simptomele apărute şi va stabili diagnosticul. De asemenea, este important ca eventuale cazuri de rubeolă să fie aduse la cunoştinţa autorităţilor medicale locale, astfel încât să se poată urmări prevenirea răspândirii infecţiei.

Impact

Astăzi, majoritatea infecţiilor cu virusul rubeolei apare la adulţii tineri nevaccinaţi.  Cercetătorii estimează că 10% dintre adulții tineri sunt predispuşi la rubeola, ceea ce ar putea reprezenta un pericol mai ales în cazul viitoarelor tinere mame. În unele ţări se recomandă vaccinarea fetiţelor cu vaccin antirubeolic, pentru a deveni imune.

Copiii preşcolari şi şcolari sunt deosebit de receptivi. Colectivităţile închise (creşe, grădiniţe, şcoli) sunt mediile în care boala se transmite cu rapiditate, mai ales în rândul copiilor nevaccinaţi, dând naştere la adevărate epidemii.

Cauze

Virusul rubeolei numit togavirus este agentul patogen al bolii  și este cauza sindromului rubeolei congenitale, dacă infecţia are loc în primele săptămâni de sarcină . Acesta se răspândeşte într-un mod similar cu o răceală sau gripă, adică pe cale aeriană, prin picături de secreţie nazală sau faringiană.  Aceste picături sunt eliberate în aer atunci când cineva tuşeşte, strănuta sau vorbeşte. Persoanele care au contactat virusul rubeolic sunt contagioase timp de o săptămână înainte de apariţia erupţiei şi o săptămână după aceasta. Chiar şi dacă nu prezintă simptomele caracteristice, aceste persoane pot răspândi virusul.

Perioada de incubaţie pentru rubeolă este de 14-23 de zile, cu o perioadă medie de 16-18 de zile. Aceasta înseamnă că, după infectarea cu virusul rubeolic, poate dura 2-3 săptămâni până la apariţia simptomelor.

Diagnostic

Diagnosticul este dat de prezenţa elementelor caracteristice: adenopatie cervicală şi retroauriculară însoţită de erupţia maculopapuloasă, roşu-roz, ce începe de la cap şi gât şi se extinde în jos, spre extremităţi . De obicei, diagnosticul este destul de uşor când tabloul clinic este complet.
Dacă manifestările clinice nu sunt evidente şi se suspectează un diagnostic de rubeolă, analizele de sânge sunt utile deoarece permit depistarea anticorpilor specifici. De asemenea, examenul de laborator poate evidenţia o scădere a leucocitelor, urmată de o creştere a plasmocitelor.

Diagnosticul în timpul sarcinii
Dacă sunteți gravidă este necesar să efectuaţi un test de sânge pentru a verifica dacă aveţi anticorpi împotriva virusului rubeolic. O Glossary Link infecție cu acest Glossary Link virus în primele săptămâni de sarcină are efecte extreme de grave asupra dezvoltării fătului. Majoritatea femeilor sunt imune la rubeola, iar infectarea cu acest virus în timpul sarcinii este foarte rară.  Cu toate acestea, în cazul în care analiza de sânge nu pune în evidenţă anticorpii specifici, medicul vă va oferi sfaturi pentru prevenirea unei infecţii, prin evitarea contactului cu persoanele infectate.

Diagnosticul diferenţiat se face cu erupţii de altă natură, cum ar fi în mononucleoza infecţioasă (ce este însoţită de adenopatie limfatică), erupţii medicamentoase, scarlatina, etc.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru rubeolă.  Această boală este ușoară și ameliorează fără tratament în termen de 7- 10 zile. Rubeola nu se tratatează cu antibiotice, deoarece acestea nu funcționează împotriva infecțiilor virale.  Dacă nu există complicații, rubeola se vindecă de la sine. Copii şi adolescenţii vor fi îngrijiţi la domiciliu. O atenţionare specială este necesară în cazul gravidelor, care trebuie să contacteze imediat medicul specialist.

Tratarea simptomelor :
 În cazul în care simptomele de rubeolă provoacă un disconfort accentuat, putem apela la anumite metode de ameliorare a manifestărilor:
- controlul febrei şi ameliorarea durerilor cu ajutorul medicaţiei analgezice şi antipiretice ( Glossary Link paracetamol, ibuprofen). Aspirina nu trebuie administrată la copii sub 16 ani doarece exista riscul dezvoltării sindromului Reye, ce poate conduce la insuficienţă hepatica şi Glossary Link deces.
- creşterea aportului de lichide şi odihna previne riscul de Glossary Link deshidratare cauzată de stările febrile şi recuperarea rapidă după boală
- ameliorarea manifestărilor asemănătoare stărilor de răceală (nas înfundat, rinoree, dureri în gât, tuse, secreţii lacrimale) prin inhalaţii cu aburi, ceaiuri calde cu miere şi lămâie.
Evitarea răspândirii infecției: contactarea virusului rubeolic impune izolarea pacientului la domiciliu, timp de minim 6 zile după apariţia primelor semne de boală, şi evitarea contactului cu femei însărcinate.

Complicaţii
Complicațiile grave au devenit rare, mai ales după ce a fost introdus vaccinul ROR (rujeola, Glossary Link oreion, rubeola)  în schema de vaccinare a copiilor.
Doar într-un număr mic de cazuri, când infecţia se dezvoltă la femeile însărcinate în primul trimestru de sarcină, există un risc important pentru copilul nenăscut. Rubeola la o femeie gravidă poate provoca sindromul rubeolei congenitale, cu consecinţe potenţial devastatoare pentru dezvoltarea fătului. Acest Glossary Link sindrom implică un risc de încetinire a dezvoltării; malformaţii ale inimii și ochilor;  surditate;  retard mintal; malformaţii ale ficatului, splinei, măduvei osoasă, etc.

Profilaxie
Imunizarea pe scară largă împotriva rubeolei este esențială pentru controlul răspândirii bolii, prevenind astfel malformaţiile congenitale cauzate de sindromul rubeolei congenitale. În schema de vaccinarea a copiilor este inclus şi vaccinul ROR împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Acesta se administrează la vârsta de 12-15 luni, prima doza, şi 4-6 ani, a doua doză.

Acest vaccin nu trebuie administrat femeilor gravide sau celor care doresc să rămână însarcinate în termen de o lună de la primirea vaccinului. Înainte de a-şi programa o sarcină, femeile ar trebui să-şi verifice imunitatea la rubeolă cu ajutorul unei analize de sange, iar în cazul absenţei anticorpilor specifici, să primească vaccinul cu cel puţin o lună înainte de a rămâne însărcinate.

Stil de viațã

În timpul perioadei febrile bolnavul nu va fi forţat să mănânce, regimul alimentar fiind cu preponderenţă hidrozaharat - lactat (ceaiuri, compoturi, supe de zarzavat, sucuri, lapte, iaurt, brânză de vaci ). Pe măsura ce starea generală se normalizează, scade febra şi dispare erupţia, apetitul bolnavului va reveni şi se va lărgi regimul alimentar. După câteva zile de afebrilitate se poate trece la un regim alimentar normal, funcţie de preferinţele şi vârsta pacientului.


Bibliografie

Henry Brainerd, Sheldon Margen, Milton J. Chatton, Elemente practice de diagnostic și tratament, Editura Medicală
Leonard D. Domnișoru, Compendiu de medicină internă, Editura Științifică
www. kidshealth.org
www.nhs.uk


 
 

Ultima modificareLuni, 04 August 2014 17:57
O să te intereseze și: « Furunculul Acneea rozacee »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top