Onicomicoza

Glossary Link Onicomicoza sau ciuperca unghiei, una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale unghiilor,  este o Glossary Link infecție fungică la una sau mai multe dintre unghii.

Introducere

Infecția cu ciupercă a unghiilor poate debuta ca o pată albă sau galbenă sub vârful unghiilor de la mâini sau de la picioare. Fungii se fixează la nivelul unghiilor, hrănindu-se cu stratul de keratină care se găseşte în aceste zone. Când ciuperca pătrunde mai adânc în unghie, aceasta se decolorează, se îngroașă, iar marginile se exfoliază evident, ceea ce devine o problemă cu adevărat inestetică și dureroasă.

O astfel de infecție fungică a unghiilor poate fi dificil de tratat și poate recidiva cu ușurință. Cu toate acestea, în acest  moment, sunt disponibile o serie de medicamente eficiente în tratarea acestei afecțiuni.

Simptome

Onicomicoza poate fi de mai multe tipuri,  în funcție de tipul de ciupercă și de manifestare, și poate avea semne și simptome diferite. Cu siguranță este posibil să aveți o infecție fungică a unghiilor  în cazul în care una sau mai multe dintre unghiile sunt:
• îngroșate
• fragile, sfărâmicioase, cu margini exfoliate sau zdrențuite
• cu formă distorsionată
• opace, fără luciu sau strălucire
• de culoare închisă( galbenă sau maro), dată de  resturile adunate sub unghie.

În același timp unghiile infectate se pot separa de patul unghial, o afecțiune numită onicoliză. Este posibil să simțiți durere la nivelul degetelor de la picioare sau la vârful degetelor de la mâini și să simțiți un miros neplăcut.

Odată ce onicomicoza se instalează, ea poate persista pe termen nelimitat dacă nu este supusă tratamentului. Consultati medicul la primul semn de prezență a infecției fungice la unghiile de la mâini sau de la picioare, care de cele mai multe ori este o pată mică de culoare albă sau galbenă sub vârful unghiei.


Impact

Vârsta înaintată este factorul de risc cel mai frecvent pentru ciuperca unghiilor din mai multe motive, cum ar fi:
• circulația sanguină diminuată
• mai mulți ani de expunere la infecții fungice
• odată cu vârsta, unghiile cresc mai lent și se îngroașă, ceea ce le face mai susceptibile la infecții
Onicomicoza afectează mai ales persoanele de sex masculin, în special cele cu un istoric familial de afecțiuni ale unghiilor.

Alți factori care pot crește riscul de a face micoze la nivelul unghiilor pot fi:
• transpirație abundentă
• activitatea într-un mediu umed
• afectarea pielii de psoriazis
• purtarea șosetelor și pantofilor care împiedică ventilația și nu absorb transpirația
• mersul pe jos desculț în locuri publice umede, cum ar fi piscine, săli de sport și cabine de duș
• prezența afecțiunii numită "piciorul atletului" (epidermofiție plantară)
• existența unor răni superficiale pe piele sau la unghii, unghii deteriorate sau alte infecții
• alte boli cum ar fi diabetul, probleme de circulație sau un sistem imunitar deficitar.

Cauze

Infecțiile fungice ale unghiilor sunt de obicei cauzate de o ciupercă care aparține unui grup de ciuperci numite dermatofite. Dar și alte mucegaiuri și fungi pot cauza infecții fungice ale unghiilor.
Ciupercile sunt microorganisme care nu au nevoie de lumina soarelui pentru a supravietui. Unele ciuperci pot avea utilizări benefice, în timp ce altele provoacă boli și infecții.
Toate aceste organisme microscopice:
• trăiesc în medii calde, umede, inclusiv piscine și dușuri
• pot invada pielea prin mici tăieturi vizibile sau invizibile sau prin spațiul mic între unghie și patului unghial
• pot cauza probleme numai dacă unghiile sunt incontinuu expuse la căldură și umiditate, condiții perfecte pentru creșterea și înmulțirea ciupercilor.

Onicomicoza sau micoza unghiilor este întâlnită mai mult la unghiile de la picioare decât la  unghiile de la mâini deoarece:
• unghiile de la picioare, de cele mai multe ori, se află într-un mediu întunecat, cald, și umed, în interiorul pantofilor, ceea ce favorizează înmulțirea ciupercilor.
• circulația diminuată a sângelui la membrele inferioare, în comparație cu circulația de la nivelul mâinilor, face mai dificilă sarcina sistemului imunitar în a detecta și elimina infecția.

Diagnostic

Pentru stabilirea diagnosticului medicul va examina mai întâi unghiile și apoi va efectua unele teste. Astfel, el va recolta mici părți din  detritusurile prezente sub unghie pentru a fi analizate. Resturile pot fi examinate la microscop sau cultivate într-un laborator pentru a identifica ceea ce cauzează infecția. Alte afecțiuni, cum ar fi psoriazisul, pot imita o infecție fungică a unghiei.

Și alte microorganisme, precum bacteriile, pot infecta unghiile. Cunoașterea cauzelor infecției poate ajuta la determinarea celui mai bun tratament.

Tratament

Ciuperca unghiilor poate fi dificil de tratat, boala putând cu ușurință recidiva. Există multe creme și unguente antifungice, disponibile fără prescripție medicală, dar ele nu sunt foarte eficiente. Dacă aveți “piciorul atletului”, precum și onimicoză, trebuie să urmați un tratament adecvat cu medicamente de actualitate și să mențineți picioarele curate și uscate.

Medicamente pe cale orală
Pentru a trata ciuperca unghiilor, medicul vă poate prescrie un medicament Glossary Link antifungic pe cale orală. Studiile au arătat că cele mai eficiente tratamente sunt cele care au la bază terbinafina și itraconazol.
Medicul va recomanda medicamente pe cale orală dacă:
• suferiți de diabet zaharat sau există alți factori de risc pentru apariția celulitei
• aveți Glossary Link celulită
• vă confruntați cu durere sau disconfort de la infecția unghiilor.

Aceste medicamente favorizează creșterea unghiei noi fără infecție, înlocuind treptat partea infectată a unghiei. De obicei, acest tratament se administrează între 6 și 12 săptămâni, dar rezultatul final al tratamentului se va vedea în momentul în care unghia va crește la loc complet. În acest fel poate dura patru sau mai multe luni pentru a elimina o infecție. Infectiile recurente sunt posibile, mai ales dacă veți continua să expuneți unghiile la condiții de umiditate și căldură.
Medicația orală antifungică poate provoca reactii adverse, de la eruptii cutanate la afectarea ficatului. Medicii nu le recomandă persoanelor cu boli de ficat sau insuficienta cardiacă congestivă, sau pentru cei care iau anumite medicamente, în aceste cazuri fiind recomandabile tratamente alternative cum ar fi tratamentul natural antimicotic cu Purnail.

Alte opțiuni de tratament
Medicul poate recomanda și alte tratamente pentru infecția fungică:
Lac antifungic. Dacă aveți o infecție de gravitate ușoară până la moderat, medicul ar putea prefera să prescrie un lac de unghii antifungic numit ciclopirox . Acest lac de unghii se aplică pe unghiile infectate și pe pielea din jur o dată pe zi. După șapte zile se vor șterge straturile de lac cu alcool și se vor începe aplicări noi. Utilizarea zilnică, timp de aproximativ un an, favorizează vindecarea unor infecții fungice ale unghiilor.
Medicamente topice. Medicul poate opta pentru tratamentul cu alte medicamente antifungice topice, cum ar fi cremele cu Glossary Link uree ce ajută la accelerarea absorbției. Medicamentele topice nu vindecă de obicei ciuperca unghiilor, însă ele pot fi utilizate simultan cu medicamentele pe cale orală. Totodată suprafața unghiei se poate curăța ( Glossary Link debridare) pentru a reduce suprafața infectată, făcând astfel mai eficient tratamentul local și eventual cel cu medicamente orale.
Tratament chirurgical. În cazul în care infecția unghiilor este severă sau extrem de dureroasă, se poate aborda tratamentul chirurgical  de eliminare a unghiei. O nouă unghie, sănătoasă, va crește în locul ei, deși creșterea este lentă și poate dura mai mult de un an până să crească complet. Uneori tratamentul chirurgical este utilizat în combinație cu lacul pentru unghii.
Tratament cu laser. Tratarea unghiilor cu laser sau terapie fotodinamică – o lumină intensă ce iradiază unghiile după ce au fost tratate cu un acid  poate  avea rezultate bune.

Tratamente alternative
Pentru că uneori tratamentele actuale au nevoie de o perioadă lungă de timp pentru a da rezultate și nu sunt întotdeauna eficiente, pacienții abordează și alte tipuri de tratamente, de exemplu tratamentul cu oțet.
Acest tratament poate inhiba dezvoltarea anumitor bacterii. El constă în înmuierea picioarelor un timp de 15-20 de minute, într-un amestec de 1 parte oțet la 2 părți apă caldă. La final, picioarele se vor clăti bine și se vor usca. Tratamentul cu oțet se poate face zilnic, dar, în cazul în care pielea devine iritată, se vor înmuia picioarele doar de două-trei ori pe săptămână.

Stil de viațã/Prevenție

Pentru a ajuta la prevenirea apariției ciupercii unghiilor și a reduce infecțiile recurente, urmăriți să aveți o igienă riguroasă a mâinilor și picioarelor :
Păstrați- vă unghiile scurte, uscat și curate. Tăiați unghiile drept și piliți zone îngroșate. Uscați bine mâinile și picioarele după baie, inclusiv zona dintre degetele de la picioare.

Purtați șosete adecvate.  Ciorapii sintetici care îndepartează umezeala pot păstra picioarele mai uscate decat  cei din bumbac sau lână (puteți purta , de asemenea, șosete sintetice sub alte șosete). Schimbați mai des șosetele, mai ales în cazul în care picioarele transpiră excesiv . Scoateți pantofii din când în când în timpul zilei sau după efort fizic. Alternați purtatul pantofilor închiși cu pantofi deschiși, ce permit aerisirea picioarelor.

Utilizați un spray antimicotic sau pulbere antifungică . Pulverizați sau presărați pe picioare și în partea interioară a pantofilor.

Purtați mănuși de cauciuc . Aceasta protejează mâinile de supraexpunere la apă . Între utilizări  puneți  mănușile de cauciuc pe dos la uscat.

Nu tăiați sau rupeți pielea din jurul unghiilor. Acest lucru poate da acces germenilor la piele și unghii.

Nu mergeți desculț în locurile publice. Purtați pantofi la piscinele publice, la dușuri sau vestiare.

Alegeți cu atenție salonul de pedichiură și manichiură. Asigurați-vă că salonul sterilizează instrumentele sale.

Renunțați la lac de unghii și la unghiile artificiale. Deși poate fi tentant pentru a ascunde onicomicoza unghiilor sub un strat de lac de unghii, acest lucru poate menține o umiditate nedorită și poate agrava infecția.

Spălați-vă mâinile după ce ați atins o unghie infectată. Ciuperca unghiilor se poate răspândi și la alte unghii.Bibliografie

www.mayoclinic.com 

 

 

Ultima modificareSâmbătă, 19 Aprilie 2014 13:34
O să te intereseze și: « Psoriazis Furunculul »
Ca sa postezi trebuie sa faci LOGIN
Back to top