Calculator sarcina

Reseteaza

 


Cele mai multe femei se afla la ovulatie la aproximativ doua saptamani dupa prima zi a menstruatiei. Acest calculator sarcina foloseste aceste informatii pentru a va oferi o data estimativa a sarcinii si a nasterii.

Durata medie de gestatie la om este de 280 de zile sau de 40 de saptamani, incepand cu prima zi a ultimei perioade menstruale a femeii. Termenul medical pentru data scadenta este data estimarii nasterii. Cu toate acestea, doar aproximativ 4% dintre femei nasc la aceasta data.

Estimarea datei scadente

Cu exceptia cazului in care ati urmarit ovulatia, nu exista nicio modalitate de a sti cu siguranta cand ati fost la ovulatie si cand a avut loc conceptia. De aceea data scadentei este calculata in functie de data ultimei menstruatii.

Cele mai multe sarcini dureaza aproximativ 40 de saptamani (sau 38 de saptamani de la conceptie), asa ca de obicei cea mai buna modalitate de a estima data nasterii copilului este sa numarati 40 de saptamani sau 280 de zile din prima zi a ultimei perioade menstruale. O alta modalitate este sa scadeti trei luni de la prima zi a ultimei menstruatii si sa adaugati 7 zile. Acesta este modul in care medicul va estima data scadenta – insa nu garanteaza ca atunci va avea loc nasterea.

Calcularea datei scadente pe baza primei zile din ultima menstruatie functioneaza in general doar pentru femeile care au un ciclu menstrual relativ regulat. Daca in schimb ciclul menstrual este neregulat, este posibil ca metoda aceasta sa nu functioneze.

Sarcina este impartita in trei trimestre:

  • Primul trimestru – conceptie pana la 12 saptamani de sarcina
  • Al doilea trimestru – de la 12 la 24 de saptamani de sarcina
  • Al treilea trimestru – 24 – 40 de saptamani de sarcina

Copilul nenascut petrece aproximativ 37 de saptamani in uter, dar durata medie a sarcinii sau a gestatiei este calculata ca 40 de saptamani. Acest lucru este dat de faptul ca sarcina este contorizata incepand cu prima zi a ultimei menstruatii, nu cu data de conceptie care apare, in general, dupa doua saptamani, urmata de 5-7 zile inainte de a se fixa in uter.

Un copil nascut inainte de saptamana 37 este considerat prematur, in timp ce un copil care inca nu s-a nascut pana in saptamana 42 se spune ca este nascut dupa termen. In multe cazuri, travaliul va fi indus daca sarcina este trecuta de termen.

Medicul va efectua si alte teste si investigatii pentru a vedea exact cand ar trebui sa aiba loc nasterea, inclusiv ecografii.

Retineti ca data scadenta este doar o estimare. Fiecare sarcina este unica si bebelusul se va naste cand va fi pregatit. In medie, doar 4% dintre nasteri au loc exact la data scadentei estimate. Cele mai multe sunt nascute in termen de o saptamana de fiecare parte a datei scadente estimate. O sarcina normala poate dura oriunde intre 38 si 42 de saptamani.